Wskaźnik poziomu baterii oszukuje

• 2 Odpowiedzi
  • 1351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rwr

• 19
Wskaźnik poziomu baterii oszukuje
« dnia: Czerwiec 15, 2007, 08:28:45 »
Posiadam ASUSA A620. Już w drugim egzemplarzu tego modelu zauważyłem że wskaźnik naładowania baterii wyraźnie oszukuje. Wczoraj wieczorem wyłączyłem palma z baterią w stanie 58% (trzecia doba od momentu pełnego naładowania). A rano nie chce się włączyć, całkowity pad. Podłączyłem do ładowarki, wtedy ruszył ale okazało sie że system wyzerowany z powodu braku zasilania. Otworzyłem system z backupu i system pokazał że bateria całkowicie rozładowana (0%).

To że po trzech dobach bateria się skończyła to jeszcze rozumiem. Ale jak to możliwe żeby w ciągu jednej nocy, kiedy urządzenie jest wyłączone (żadnych alarmów, budzików, przypomnień, automatycznych backupów), stan baterii spadł od połowy do zera? Przecież wcześniej, kiedy bateria była prawie pełna, w ciągu nocy jej poziom nie spadał nawet o 1 procent.

Dodam że identyczne zachowanie z oszukiwaniem stanu naładowania baterii miałem w poprzednim palmie. Tak jakby to było normalne zachowanie.

Czy w Waszych palmach procent naładowania baterii też tak wariuje? Czy można na tych procentach polegać?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: Wskaźnik poziomu baterii oszukuje
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2007, 11:20:21 »
asus to pocket nie palm, wiec jak juz to czy w waszych palmtopach

*

Offline Puby

• *
  • 56
Odp: Wskaźnik poziomu baterii oszukuje
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2007, 08:46:47 »
Nie wiem na jakiej zasadzie działa wskaźnik zuzycia baterii ale jeżeli jest to zwykły voltomierz to wszystko zalezy od jego oprogramowania. Jezeli wskazania przekładają się na stan baterii liniowo - to wszystko jest jasne - popatrz na krzywą rozładowania LiIonów.
I to jest mocno prawdopodobne bo jeżeli przez pierwsze dni wskaźnik stoi blisko 100% to znaczy ze pokazuje blisko 100% napięcia na baterii a nie stanu jej naładowania.

Jeżeli we wskazaniach uwzględniona jest krzywa rozładowania to duzo moze zmienic temperatura baterii - jak wyjmiesz pda z kieszeni i odłożysz na półkę gdzie jest zimniej to napięcie może spaść o jakieś dziesiąte volta. A moze po prostu odłożyłeś pda nie wyłączając go w ogóle??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 08:49:29 wysłana przez Puby »