Wolne kopiowanie a696

• 11 Odpowiedzi
  • 3635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline orionek

• 23
  • Sprzęt: htc diamond
Wolne kopiowanie a696
« dnia: Lipiec 10, 2008, 16:47:58 »
Witam

Powiedzcie mi co może być przyczyną tego że na mojego Asuska i w drugą strone strasznie wolno kopiuje na karte SD. Mam karte 4GB Platinum i 1GB Sandisk na oby dwóch to samo max 430 kilobajtów/s (w trybie czytnik kart) tym czasem te same karty na mio c520 mają szybkość ok. 4000 kilobajtów/s. Co to może być kupiłem specjalnie lepszą karte szybszą a tutaj nic :( Poradźcie coś.

Pozdrawiam
Wojtek

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Wolne kopiowanie a696
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2008, 18:07:45 »
A696 ma - niestety - interfejs USB 1.1. Jedynym rozwiązaniem na przyspieszenie jest przekładanie karty SD z Asuska do czytnika (USB 2.0 rzecz jasna) i w ten sposób przenoszenie plików z/do PC-ta.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 18:10:38 wysłana przez stanley_p »

*

Offline orionek

• 23
  • Sprzęt: htc diamond
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2008, 03:04:51 »
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz trzeba w takim razie dorobic sie czytnika

Pozdrawiam
Wojtek

*

Offline andrzej455

• 10
  • Sprzęt: Asus A696 4GB SDHC, AM 5.3.0
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 12, 2008, 23:40:14 »
Podobnie głowiłem się na tym  . Nie musisz "się dorabiać czytnika"   :)
Ja ten problem rozwiązałem kupując za parę złotych czytnik kart SD/SDHC  do PC.
np. http://www.allegro.pl/item372533305_strefa_czytnik_kart_sd_mini_micro_pendrive_16w1.html
i wszystko hula z prędkością  USB 2.0.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2008, 13:06:22 »
Podobnie głowiłem się na tym  . Nie musisz "się dorabiać czytnika"   :)
Ja ten problem rozwiązałem kupując za parę złotych czytnik kart SD/SDHC  do PC.
np. http://www.allegro.pl/item372533305_strefa_czytnik_kart_sd_mini_micro_pendrive_16w1.html
i wszystko hula z prędkością  USB 2.0.

Oczywiście także miałem na myśli dodatkowy czytnik podłączany do PC. Czy takowy twórca wątku już posiadał, czy też będzie musiał się "dorobić" tego nie wiedziałem - szklana kula w remoncie ;)
 Poza tym wybór teraz jest tak duży, że każdy może wybrać coś najbardziej odpowiedniego dla siebie. Np. posiadam czytnik w postaci maleńkiej "skrzyneczki" z kilkoma slotami, połaczony praktycznie zawsze z PC-tem, lecz poza kartami SD obsługujący także CF-y, Memory Sitcki, i jeszcze coś-tam.
Ale kupiłem też niedawno (piszę jako ciekawostkę) coś takiego, bardziej mobilnego:

http://www.allegro.pl/item395793140_dtcr_2gb_pendrive_czytnik_kingston_w_wa_dow_il_.html
( tudzież: http://www.ceneo.pl/513611 )

Fakt, że droższy od prezentowanego przez Ciebie, ale po wyjęciu z niego karty, pozostaje mi jeszcze 2GB pendrive. Lub w drugą stronę: oprócz 2GB pendrive mam ponadto przy sobie czytnik kart SD ;)

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Z ciekawości: czy Twój czytnik za 5,89zł bez przesyłki na pewno obsługuje karty SDHC? Bo na zdjęciu w aukcji jest niby logo "SDHC Ready", ale w szczegółowej specyfikacji już nic nie ma na ten temat...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 13:30:18 wysłana przez stanley_p »

*

Offline andrzej455

• 10
  • Sprzęt: Asus A696 4GB SDHC, AM 5.3.0
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2008, 23:55:48 »
P.S. Z ciekawości: czy Twój czytnik za 5,89zł bez przesyłki na pewno obsługuje karty SDHC?
Bo na zdjęciu w aukcji jest niby logo "SDHC Ready", ale w szczegółowej specyfikacji już nic nie ma na ten temat...

Szczerze powiedziawszy też nie byłem do końca pewien . Jakby to powiedzieć ryzyk-fizyk  :smile:
Mój wbudowany w PC czytnik nie obsługuje kart SDHC, więc szukałem jakiegoś rozwiązania.
Kupowałem w tej firmie również pamięć SD 2GB więc przy okazji zamówiłem go.
Na stałe używam w Asusie kartę PQI 4GB SDHC class 6. Czytnik współpracuje z nią bez problemu.
Twoje rozwiązanie jest interesujące. Na te 2 GB wolnej pamięci można na przykład wrzucić dobry szyfrujący program True Crypt
i trzymać tam np. dokumenty z peceta.

Pozdrawiam
Andrzej

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 15, 2008, 09:31:35 »
Witam,
mam troszkę inny problem z kopiowaniem plików na A696 - chodzi o kopiowanie dużych plików np 1GB - pierwsze 200MB kopiuje się z prędkością ok 350 kB/s, potem prędkość spada do ok 40-50kB/s. Co może być powodem takiej różnicy w prędkości kopiowania ? Taki sam efekt jest na laptopie jak i na stacjonarnym komputerze.

Grzesiek

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2008, 19:11:38 »
Grzesiek: hm, spróbowałem z ciekawości przez port USB Asuska - plik ~1GB był zapisywany ze stałą  prędkością około 450KB/s. Notabene trwało to ponad pół godziny - cierpliwym przy tym sposobie trzeba być ;)

Pytanie: czy na karcie masz inne pliki (zwłaszcza dużo małych plików), wielkrotnie zapisywałeś, kasowałeś? Być może przyczyna spowalniania jest ich fragmentacja. Spróbuj zatem zdefragmentować pliki znajdujące się na karcie, IMHO najprościej przez jej sformatowanie. Czyli: najpierw skopiuj tymczasowo zawartość karty na PC-ta -> potem sformatuj kartę -> nastepnie przerzuć z powrotem pliki z dużego komputera.

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 16, 2008, 09:20:09 »
Na karcie było ok 40  plików wielkości od kilku kb do kilkunastu MB
Karta to Kingstom 4GB SDHC- karta jest nowa i nie była przeze mnie formatowana, fabrycznie ma FAT 32.
Taki sam efekt jest przy XP i Viście. Kopiowane przez zewnętrzny czytnik błyskawiczne.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 16, 2008, 10:04:30 »
A próbowałeś ją sformatować - tak jak napisałem wyżej?

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 20, 2008, 14:14:13 »
Tak, karta została sformatowana i dalej ten sam efekt.
Zapomniałem jednak powiedzieć, że to wolne kopiowanie to tylko przez ActiveSync, w trybie czytnika idzie dobrze.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2008, 08:22:13 »
Tak, karta została sformatowana i dalej ten sam efekt.
Zapomniałem jednak powiedzieć, że to wolne kopiowanie to tylko przez ActiveSync,

Spróbowałem i przez ActveSync. Szło ok. 350KB/s (przynajmniej tyle pokazywał mój firewall), po około 800-900MB trochę zwolniło do ok. 250-280KB/s. Plik ~1GB, karta 8GB SDHC Class6, wolnego miejsca ok 2,5 GB, ponadto przynajmniej z kilkaset różnych plików (muza, filmy, eksiążki, mapy, zainstalowane programy, itp.).

w trybie czytnika idzie dobrze.

Wniosek z tego taki, że jeśli chodzi o szybkość lepiej kopiować dane na kartę w trybie czytnika, a najlepiej - o czym już była mowa na początku dyskusji - przez zewnętrzny czytnik USB 2.0.

Jakkolwiek do doraźnych działań z niedużymi plikami via ActiveSync, dosyć często korzystam na PC z Total Commandera z pluginem WinCE device. Prędkość uploadu wynosi wówczas  zaledwie 200-250KB/s (download ok 400KB/s), czyli zaledwie mniej wiecej połowę jak w trybie czytnika, lecz wówczas mam dostęp także do pamięci wewnętrznej Asusa. Ponadto siła przyzwyczajenia do TC jest wielka ;)

Pozdrawiam -

Stanley

« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 09:08:13 wysłana przez stanley_p »