Witam w klubie A636, pomożecie?

• 17 Odpowiedzi
  • 3142 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Marzec 24, 2006, 22:11:46 »
Hejka!
Po intensywnej lekturze PDA-forum nadejszła wiekopomna chwila - w dniu dzisiejszym nabyłem Asusa A636 + 1Gb + AM XL na początek (całość za 2.200 złociszy). To mój pierwszy w życiu PDA - wcześniej nie miałem żadnych doświadczeń tego rodzaju.
Jako że sprzęt nabyłem w Katowicach to na dzień dobry przetestowałem AM żeby dojechać do domku.  Dodam, że sprzęt dostałem ładnie przygotowany do pracy, tj. z zainstalowaną AM. Tak więc ruszyłem do chaty z pomocą nawigacji i cieszyłem się jak przysłowiowa małpa z banana bo fajnie to wszystko chodzi. Niestety na tym moja wiedza się kończy (a raczej zaczyna) więc zapytam sakramentalnie; pomożecie?

Jeśli tak to pytanie pierwsze - co można zrobić żeby ograniczyć refleksy świetlne w samochodzie? A drugie - czy trzeba na dzień dobry nakleić folię ochronną na ekran? A może jest jakaś folia ochronna i zarazem antyrefleksyjna?

*

Offline gader

• 1455
    • gader - Play - Nowi znajomi
  • Sprzęt: Magic  & i200
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2006, 22:14:27 »
naklej folie szkoda szyby : ]
Be more digital.
pıoɹpuɐ

*

Offline jan6a

• *
  • 52
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2006, 22:18:44 »
witam

dobra folia ochronna i antyrefleksyjna to Brando Protector Plus

prosze:
http://www.allegro.pl/item91758689_folia_brando_protector_plus_asus_mypal_a636_a632.html

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2006, 22:34:50 »
Cytat: "jan6a"
witam

dobra folia ochronna i antyrefleksyjna to Brando Protector Plus

prosze:
http://www.allegro.pl/item91758689_folia_brando_protector_plus_asus_mypal_a636_a632.html

No, to się nazywa "braterstwo broni"  :wink:  dzięki za info - jutro zamówię tą folię.

P.S.
W swoim profilu piszesz że Asus to brzydal - dlaczego? Wg mie to jedno z ładniejszych tego rodzaju urządzeń, żeby nie powiedzieć bardzo eleganckie i stonowane.

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 25, 2006, 09:58:08 »
mowiac szczerze ja tez uwazam ze Asus jest sliczny, taki.. konkretny. Zrzuty odnosza sie chyba raczej do faktu ze jest duzy w porownaniu z konkurencja. Ale jezeli dla kogos to pierwszy palm - nie powinno mu to przeszkadzac.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2006, 14:34:32 »
Polecam tą folię, mam w swoim asusie i bardzo dobrze się spisuje. Zauważyłem tylko że jest chyba odrobinę mniejsza od ekranu, chyba że za bardzo ją docisnąłem do krawędzi.

*

Offline jan6a

• *
  • 52
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 25, 2006, 20:34:32 »
Cytat: "majki2"
Polecam tą folię, mam w swoim asusie i bardzo dobrze się spisuje. Zauważyłem tylko że jest chyba odrobinę mniejsza od ekranu, chyba że za bardzo ją docisnąłem do krawędzi.

Folia jest dobrze skrojona. Przy montażu trzeba zwrócić uwagę by jej nie wcisnąć w szczelinę miedzy ekran a obudowę bo okaże się ze będzie za krótka.    

niezawodny
Zamówiłeś już folię ??? Pamiętaj byś się nie pomylił zamów BRABDO Protector Plus bo jest też Brando Ultra Clear która jest gładka jak szkło wiec nie jest antyrefleksyjna .

Odnośnie profilu: Dlaczego brzydal ??? bo duży i kanciasty ale wiele potrafi i kupiłem go w dobrej cenie dlatego mi to zupełnie nie przeszkadza

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 25, 2006, 23:56:51 »
[quote="jan6a
niezawodny
Zamówiłeś już folię ??? Pamiętaj byś się nie pomylił zamów BRABDO Protector Plus bo jest też Brando Ultra Clear która jest gładka jak szkło wiec nie jest antyrefleksyjna .

Odnośnie profilu: Dlaczego brzydal ??? bo duży i kanciasty ale wiele potrafi i kupiłem go w dobrej cenie dlatego mi to zupełnie nie przeszkadza[/quote]

Dzięki za troskę :wink:  Folii jeszcze nie zamówiłem bo dzisiaj była zabawa Asuskiem na maksa; sporo się wydarzyło: wgrałem nowy ROM, odpaliłem Active Synca a przede wszystkim ustawiłem WiFi (przełamałem mocne zabezpieczenia własnej sieci domowej :wink: ) , i pocztę - wszystko hula jak trzeba. Jestem pod wrażeniem jakie to wszystko jest dość proste. Póki co walczę piórkiem po folii fabrycznej (takiej badziewiastej) ale jutro złożę zamówienie na Brando - sprawdziłem w internecie i faktycznie są 2 rodzaje tych folii - dla mnie liczy się tylko ta antyrefleksyjna. I tu pojawia się własna refleksja - handel taką folią to złoty interes - przecież oni sobie liczą za to jak za zboże :!:  Ponad 30PLN za kawałek polietylenu/polipropylenu mniejszy niż listek papieru toaletowego.... Stwierdzam że ta folia relatywnie jest droższa niż sam pocket, chyba sam zacznę ją produkować i sprzedawać na PDA-Clubie  :wink:

A co do wyglądu; mój A636 nie jest kanciaty choć nie jest okrągły - jest taki jak trzeba :wink:

P.S1.
Jutro muszę zainstalować AM bo się poszła.... po upgradzie ROMu i skonfigurować połączenie BT via komórka. No i powoli zaczynam się rozglądać za jakimiś dodatkami (użytkami) softowymi na Asuska żeby wykorzystać go na maksa

P.S.2
Już wiem że słusznie zrobiłem decydując się na pocketa (a zwłaszcza A636) zamiast wypasionego palmofona (brałem pod uwagę). Na ekranie 3,2 cala pocztę da się czytać ale www to już jest trochę masochizm. No ale na 2,8 cala to już byłby sado-masochizm :wink: a na jeszcze mniejszym ekranie to chyba musi być lupa

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 29, 2006, 12:56:06 »
Folię zamówiłem i czekam.
Póki co mam takie przemyslenia: sprzęt okazał się być w uzytkowaniu prostszy niż myslałem więc większej pomocy póki co nie potrzebuję. Miałbym tylko takie 3 kosmetyczne pytania:
1) Jak się wyłącza Asusa na amen? Ja wyłączam go tym przyciskiem na górze, po którym ekran gasnie i następnie tym samym przyciskiem go włączam. Jeśli źle to pouczcie :wink:  Rzecz jednak w tym że nie jest to czynność skuteczna bo wczoraj przy niskim stanie baterii Asusik się samoczynnie włączał żeby oznajmić niedobory energetyczne na co ja go znowu wyłączyłem a ten po paru minutach znowu wstawał i ta ciuciubabka trwała aż do mojego zaśnięcia po czym rano okazało się że bateria się całkowicie rozładowała (bez zasilania nie dało się go uruchomić)...bo zapewne Asusik powstał i nikt go już nie wyłączył. Jak temu zaradzić?
2) Czy jeśli bateria ulegnie rozładowaniu to grozi utrata danych? U mnie to nie nastąpiło ale jakie są reguły?
3) Pytanie na przyszłość; jak się robi Hard Reset i czym się różni ta czynność od Soft Reset? Kiedy stosować jedno a kiedy drugie?

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 29, 2006, 13:09:25 »
co do wylaczenia na amen to po prostu przytrzymaj dluzej ten przycisk ktorym wylaczasz. Pojawi sie powiadomienie na dole po ok 4 sec czy aby na pewno chcesz wylaczyc system
Hard reset : przytrzymujesz lewy klawisz z prawym (dzwieki minus i przelaczanie programow) i rysik tam gdzie soft reset

*

Offline ST6

• **
  • 203
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 29, 2006, 13:26:25 »
Cytat: "niezawodny"
3) Pytanie na przyszłość; jak się robi Hard Reset i czym się różni ta czynność od Soft Reset? Kiedy stosować jedno a kiedy drugie?
Soft to w przybliżeniu jak reset w kompie - kasujesz pamięć operacyjną (np. przy totalnym zwisie systemu). Nie tracisz danych z karty, RAMu, ROMu, ustawień systemowych.

HR to przywracanie użądzenia do stanu fabrycznego - danych z karty nie tracisz, ale z RAMu tak, tracisz ustawienia systemowe, rejestry itd.
Wykonuje się go w ostatczności - np. namieszasz coś w rejestrach i przestanie Ci działać sprzęt.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2006, 14:28:37 »
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, ponawiam to pytanie (brak odpowiedzi):
Cytat: "niezawodny"

2) Czy jeśli bateria ulegnie rozładowaniu to grozi utrata danych? U mnie to nie nastąpiło ale jakie są reguły?

I jeszcze taka rzecz przyziemna; korzystacie z przycisków w Asusie? Bo ja jakoś machinalnie od razu poszedłem w rysikowanie choć nigdy czegoś takiego wcześniej nie miałem. Chyba jednak pora zacząć korzystać z przycisków i tu mam pytanie - jak je najlepiej wykorzystać ? Wiem że można je przypisać do konkretnych funkcji - jak wy to macie ustawione?

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 30, 2006, 14:42:05 »
standardowo, bo tez nie korzystam... no chyba ze w grach.

*

Offline ST6

• **
  • 203
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 30, 2006, 15:43:21 »
A ja korzystam - odpalanie programu do rpzeglądania plików, odpalanie TCPMP, obrót ekranu i przełączanie między taskami (alt+tab).

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 31, 2006, 02:42:11 »
Ów! To była ciężka robota...
Udało mi się zsynchronizować Asusa z komórką via BT - było to średnio trudne.
Ale prawdziwą drogą przez mękę okazało się uruchomienie Active Synca przez BT ale w końcu poszło (jest środek nocy... :wink: )

Aktualnie mam w menadżerze BT skonfigurowane 3 urządzenia;
1)komórkę (śmiga), 2) AS (śmiga) i 3)PC-ta - połączenie BT ad hoc - i to ostatnie niestety nie smiga. Nie miałem już czasu ani specjalnej ochoty żeby to ustawiać więc może jakiś dobry człowiek podpowie jak to zrobić

Póki co taka uwaga Active Sync chodzi po kablu USB zdecydowanie szybciej i ma pełną funkcjonalność z multimediami włącznie natomiast ten sam AC po BT chodzi wolniej i nie obsługuje multimediów (pisze w instrukcji), więc ja się na tego BT aż tak bardzo nie napalam. Ponawiam zapytanie o połączenie z PC-tem via BT ad hoc (czyli bez AC) - czy to w ogóle lest mozliwe?

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 31, 2006, 07:53:49 »
A jak sychronizuje się Asusa z komórką przez BT ?

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 01, 2006, 14:00:37 »
Cytat: "XGrzesX"
A jak sychronizuje się Asusa z komórką przez BT ?

Po sparowaniu urządzenia (proste, zależy od typu komórki) należy wejść w połączenia Dial-Up pocketa i tam ustawić zależne od sieci: numer dostępowy, hasło i dodatkową komendą inicjalizującą - nie obędzie się bez kontaku z BOK operatora aby uzyskać te informacje. Po wprowadzeniu tych danych można łączyć się przez GPRS i surfować/mailować

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 02, 2006, 20:12:51 »
Witam

Jestem nowym posiadaczem Asusa A636

Mam problem z komunikacją po Bluetoothie (ActivSync). Z kompem się łączy ale niewiem jak zrobić dostęp do Internetu. Na kompie jest necik po LANIE. Ktoś może mnie krok po kroku poprowadzić ?