TMC w A639 ?

• 8 Odpowiedzi
  • 2459 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TMC w A639 ?
« dnia: Marzec 30, 2007, 23:11:52 »
ktos wie gdzie w polsce można kupić taki uchwyt z odbiornikiem tmc?

http://www.cyberport.de/item/1145/1004/0/82949/ASUS_Autohalterung_mit_TMC_fuer_A63x_A63xN.html?APID=1

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
Odp: TMC w A639 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2007, 03:12:00 »
Ja wiem, gdzie kupic, ale na razie nie polecam - slabo dziala, a koszt tego w Polsce to 299pln - mozna lepiej wydac kase ;D

Aha, jak chcesz odpowiedzi, to spojrz pare watkow nizej - tam sie troszke produkowalem na ten temat.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2007, 08:59:46 »
A co to jest odbiornik TMC ?

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2007, 10:12:02 »
TMC (Traffic Message Channel) - kanał komunikatów o ruchu drogowym) zapewnia informacje za pośrednictwem pasma FM o korkach ulicznych, robotach drogowych, lokalnych warunkach pogodowych i zamkniętych drogach w okolicy odbiorcy.

Podczas jazdy wybraną trasą, odbiornik TCM nagle informuje o jakimś wydarzeniu. System pyta kierowcę, czy woli zachować aktualną trasę czy wymaga trasy alternatywnej. Niezależnie od podjętej decyzji, kierowca może dalej jechać bez przeszkód.

*

Offline b707

• **
  • 211
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2007, 11:07:50 »
Ja wiem, gdzie kupic, ale na razie nie polecam - slabo dziala, a koszt tego w Polsce to 299pln - mozna lepiej wydac kase ;D

Aha, jak chcesz odpowiedzi, to spojrz pare watkow nizej - tam sie troszke produkowalem na ten temat.

A gdzie mozna? Bo dokaopałem sie do starego tematu i zapodany tam link do sklepu w białymstoku działa ale sklep juz tego nie sprzedaje:/
pzdr

TMC (Traffic Message Channel) - kanał komunikatów o ruchu drogowym) zapewnia informacje za pośrednictwem pasma FM o korkach ulicznych, robotach drogowych, lokalnych warunkach pogodowych i zamkniętych drogach w okolicy odbiorcy.

Podczas jazdy wybraną trasą, odbiornik TCM nagle informuje o jakimś wydarzeniu. System pyta kierowcę, czy woli zachować aktualną trasę czy wymaga trasy alternatywnej. Niezależnie od podjętej decyzji, kierowca może dalej jechać bez przeszkód.

Dodam ze w polsce nie działa;]
pzdr

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2007, 13:25:26 »

co miałes na myśli mówiąc ze słabo działa? stan TMC w polsce czy jakość urządenia? Ja jeżdze głównie po szwecji tam TMC działa OK

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2007, 14:57:44 »

A gdzie mozna? Bo dokaopałem sie do starego tematu i zapodany tam link do sklepu w białymstoku działa ale sklep juz tego nie sprzedaje:/
pzdr

A, czyli jednak wycofal ze sprzedazy - oficjalnie nic nie wiadomo, ale nie oficjalnie wiadomo, ze cos jest nie tak z tym TMC dla Asusa od Asusa. Niby Asus o tym wie, i mial zrobic jakas latke, ale... nigdzie zadnego oficjalnego info. Zreszta na stronach Asusa nawet nie ma tego uchwytu w ofercie - partyzantka pelna geba >:(
Napisane: Marzec 31, 2007, 14:52:59

co miałes na myśli mówiąc ze słabo działa? stan TMC w polsce czy jakość urządenia? Ja jeżdze głównie po szwecji tam TMC działa OK

Mialem to na mysli, ze z Destinatorem 6 na Wyspach TMC od Asusa dziala bardzo slabo, a z Destinatorem 6.1.1 i Igo 2006 SE beta nie dzialao w ogole TMC - Igo nie mogl znalezc odbiornika TMC i blokowal program.

Z W. Brytania o tyle jest problem, ze tutaj sygnal TMC jest platny. Nie kazdy ma program obslugujacy TMC, nie mowiac o tym platnym - wiec nie moge pozyczyc od kumpla programu, i sie pobawic - dla mnie ten uchwyt z TMC nie dziala - powoduje bledy i konflikty. Poki co nie polecam :-[

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2007, 15:50:58 »

pzdr

A, czyli jednak wycofal ze sprzedazy - oficjalnie nic nie wiadomo, ale nie oficjalnie wiadomo, ze cos jest nie tak z tym TMC dla Asusa od Asusa. Niby Asus o tym wie, i mial zrobic jakas latke, ale... nigdzie zadnego oficjalnego info. Zreszta na stronach Asusa nawet nie ma tego uchwytu w ofercie - partyzantka pelna geba >:(
Napisane: Marzec 31, 2007, 14:52:59

Mialem to na mysli, ze z Destinatorem 6 na Wyspach TMC od Asusa dziala bardzo slabo, a z Destinatorem 6.1.1 i Igo 2006 SE beta nie dzialao w ogole TMC - Igo nie mogl znalezc odbiornika TMC i blokowal program.

Z W. Brytania o tyle jest problem, ze tutaj sygnal TMC jest platny. Nie kazdy ma program obslugujacy TMC, nie mowiac o tym platnym - wiec nie moge pozyczyc od kumpla programu, i sie pobawic - dla mnie ten uchwyt z TMC nie dziala - powoduje bledy i konflikty. Poki co nie polecam :-[

próbowałeś tych ustawień?  :
Für den TMC Empfang muß der Halter an der KFZ Stromversorgung angeschlossen sein!!!

Einstellungen Windows Mobile 5.0 GPS (Asus MyPal):

Programme: keiner
Hardware: keiner
GPS autom Verwalten: ja

Für Destinator6:

GPS:
Com-Port: com5
Baudrate: 115200
Protokoll: NMEA
Verkehrs. info (TMC)
Com-Port: com5
Bautrade: 115200

Für Navigon NM5

GPS
Empfängertyp: Empfänger mit TMC
Com-Port: Com5
Baud 38400

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2007, 16:10:48 »
A czego ja nie probowalem ;D - przy wersji 6.1.1. Desti co chwile gubi sygnal GPS, i zaden BR nic tu nie zmienia. Wersja 6 dziala, ale nie tak, jak powinna - czyli w zasadzie nie dziala.

Aha, nikt nigdzie nie pisze z jakiego TMC korzysta - czy z wersji standardowej Destinatora, czy TrafficSam'a.