Chociaż Asus A686/696 został wprowadzony na rynek dosyć dawno, jest wciąż docenianym modelem PDA.
Zawdzięcza to na pewno swojej cenie, ale także możliwościami. Pomimo swoich wad, jest urządzeniem z klasą.
Jest to mój pierwszy test -recenzja, dlatego proszę o wyrozumiałość. Piszę to, ponieważ mam nadzieję, że przyda się to tym, którzy jeszcze nie mają swojego PDA, a zastanawiają się właśnie nad tym modelem asusa lub są jeszcze świeżo po zakupie. Ja już posiadam go prawie pół roku. Czas szybko leci. Test został przeprowadzony na Asusie A686, lecz piszę też pod kontem jego brata A696.
Zaczynamy.
Jak zastrzega sobie asus, zawartość pudełka, w każdym kraju może być inna. Ale i tak na pewno znajdzie się w nim
-Dysk CD z Microsoft Outlook oraz ActiveSync (są to programy niezbędne do synchronizacji PDA z komputerem PC
-Spb backup (program do wykonywania kopii zapasowych)
1-Gniazdo na karty SD, 2-Power, 3- Reset, 4- IR, 5-Rysik, 6-Gniazdo słuchawkowe, 7- Hold, 8- Usb, 9-Dioda baterii, 10- LCD, 11- Joypad, 12-Diody, 13- Głośnik
Jak mówiłem wcześniej Asus A6X6 jest urządzeniem z klasą. Według mnie, do jego stalowej obudowy pasował by znaczek marki BMW.
Gdy pierwszy raz miałem okazję trzymać w dłoni Asusa, „czuć” było od niego solidnością. Elementy dobrze dopasowane, bez szparek, i niedokręceń.
Od frontu widać ekran 3,5 cala. Nie jest to ani dużo ani mało. Właśnie taka przekątna jest najczęściej spotykana w kieszonkowych komputerach.
Powyżej wyświetlacza można zauważyć "diodę baterii". Zmienia kolor z blado-czerwonego na zielony, w zależności od stanu naładowania. Na dole znajduje się 4-kierunkowy joypad z enterem, otoczonym niebieską diodą? Nie wiem jak to można bliżej określić- "świecąca, plastikowa otoczka".
Po mimo tego że nie wiem jak to nazwać, jest elementem ciekawym, oświetlającym przycisk enter.
Po bokach, symetrycznie ustawione są po 2 przyciski z każdej strony. Ich systemowe przeznaczenie: szybkie uruchamianie, kalendarz, kontakty i mikrofon.
To jest już cały panel przedni. Cały ze stali nierdzewnej. Tylko przyciski, i ramka wyświetlacza (ta, z napisem GPS ) są wykonane z solidnego plastiku.
Po lewej stronie joypad'a znajduje się głośniczek, a po prawej stronie napis "Asus" a także diody GPS, BT i WiFi (A696).
Prawy boczek
Na tej stronie, znajduje się suwak "HOLD" i gniazdo słuchawkowe 3,5.
Na lewym boczku znajduje się gniazdo mini usb do synchronizacji z komputerem pc, i ładowania baterii.
Na dole możemy znaleźć przycisk "RESET", port podczerwieni a także miejsce na rysik- chowamy go w obudowie poziomo. Siedzi tam mocno, i nie ma obawy żeby wypadł.
Piórko posiada mechanizm "teleskopowy" do wydłużania.
W całości mierzy 9,1 cm.
Na górze znajdziemy: przycisk Power, i gniazdo rozszerzeń na karty SD.
Tylny panel:
Wykonany z mocnego plastiku.
Znajdziemy tu: pokrywę baterii, mikrofon, i gniazdo MMCX do podłączenia anteny zewnętrznej GPS.
Akcesoria:
Car holder- (rączka do przyczepienia PDA na przedniej szybie) Wykonany solidnie, prawidłowo podtrzymuje, nie rozluźnia się podczas jazdy, więc nie ma potrzeby poprawiania, dokręcania. Składa się z 2 elementów: koszyczka, i „gęsiej szyi” wraz z przyssawką.
Kabelek- tutaj mamy problem z długością: ma zaledwie 68cm. Niestety, gniazda usb mam na tylnej obudowie pc, dlatego synchronizacja pocketa z pecetem wymaga ciągłego wchodzenia pod biurko.
Etui: z zewnątrz wykonane z jakiegoś sztucznego materiału. W środku, miękkie obicie, miłe w dotyku. Minus- boczki PDA są praktycznie nie chronione.
Oto zdjęcia orientacyjne co do wielkości:
WM6
Asus w lato 2007 udostępnił darmową aktualizację systemu WM5 do WM6.
Użytkownicy, którzy wcześniej nabyli urządzenia typu PDA wyposażone w system Windows Mobile 5.0 mają możliwość pobrania aktualizacji. Ja nabyłem asusa już z wgranym WM6 fabrycznie. Ze względu, że nie miałem większego styku z WM5, nie mam porównania, co do tych systemów. Mogę jedynie powołać się na bardziej doświadczonych użytkowników PDA a zarazem clubowiczow. Stwierdzili oni, że WM6 nie wprowadziło rewolucyjnych zmian w użytkowaniu pocket pc. Zszedłem trochę z tematu recenzji, ale na pewno warto było wspomnieć o tym fakcie. Poniżej przedstawię podstawowe, warte opisu programy, wraz ze screenami.
Podstawowe programy
Office mobile
Jest to pakiet 3 programów: Word mobile, PowerPoint mobile i Excel mobile. Na pewno każdy zna te trzy programy z pecetowej wersji office'a. Wersje mobilne są trochę bardziej okrojone. Niestety Powerpoint ma jedynie funkcję odczytywania prezentacji (a nie ich edytowania).
Notatki
Podstawowy program do tworzenia notatek różnej maści. Pod postacią zarejestrowanego przez mikrofon dźwięku, własnych bazgrołów, czy za pomocą klawiatury ekranowej.
Windows live messenger- windowsowski komunikator internetowy
Windows media player- tego chyba nie musze tłumaczyć. Podstawowy program do odtwarzania multimediów.
Internet Explorer- Jest to zwykła przeglądarka internetowa.
Spb backup- Program dołączony w prezencie od Asusa na płycie bonusowej. Aplikacja ta służy do wykonywania kopii zapasowej danych znajdujących się na naszym PDA. Po uruchomieniu programu, ujrzymy menu, z 3 opcjami do wybrania:
-pełny backup
-backup wybranych danych
-backup o wybranej godzinie
Następnie wciskamy przycisk next.
Zanim wykonamy backup mamy jeszcze kilka informacji i opcji, takich jak gdzie ma być zapisana kopia zapasowa, ile miejsca będzie zajmowała. Wypełniamy według uznania.
Wykonanie kopii zapasowych (w opcji full backup) nie powinno zajmować więcej niż 8 minut ( chociaż to jeszcze zależy od ilości zainstalowanych programów, itd.). Po skończonym zapisie program automatycznie wykona softreset.
Podkręcanie procesora
Pod "maską" asuska można znaleźć termostatyczny procesor intela- XScale. Za pomocą pewnego programu możemy go podkręcić. Zaznaczam jednak, że istnieje ryzyko uszkodzenia urządzenia. Dlatego robisz to na własną odpowiedzialność, a ja przedstawiam Ci tylko pewną możliwość/ funkcję tegoż palmtopa.
Przechodzimy do rzeczy:
Za pomocą programu XCPUscalar możesz zwiększać, lub zmniejszać wydajność procesora. Wykonuje się to tylko 1 suwakiem. Jeśli chcesz aby twój asus zmieniał wydajność automatycznie- co do potrzeb, zajrzyj na 2 zakładkę. Uważam, że nie ma co z tym przesadzać. Ja, praktycznie tego programu nie używam. "Leży" on sobie w ustawieniach i czeka, kiedy będę chciał się odstresować, i pograć w jakąś gierkę np. w demko Cod2
Na 312Mhz gra się całkiem przyjemnie, ale jednak dla większej wygody podkręcam na te 520mhz.
Problemy
Do niedawna można było się trochę skarżyć na firmę asus, że trochę zaniedbuje użytkowników swoich PDA.
Chodzi o nierozwiązane problemy dotyczące: map IGO, niewidocznej karty pamięci, problemu z orientacją ekranu. W moim asusie A686 z fabrycznie wgranym WM6, występował tylko problem z kartą pamięci, której system nie wykrywał po ponownym włączeniu PDA. Z wersją Romu V03.0735.00 problem ten ustąpił.
Łączność
W asusie A686 mamy do dyspozycji dwa rodzaje łączności bezprzewodowej: podczerwień (IR) i Bluetooth.
U jego brata pod maską, możemy jeszcze zauważyć moduł Wi-Fi.
IR, to niezbyt wygodna w użytkowaniu, lecz według mnie podstawowa usługa w komunikowaniu się np. ze starszymi modelami komórek. Niewiele PDA nie posiada tego modułu ( Asus P535, Acer n300 )
Podczerwień cechuje wolna prędkość przesyłu danych, i potrzeba trzymania nieruchomo dwóch urządzeń obok
siebie modułami IR do siebie odwróconymi.
Bluetooth jest znacznie szybszy od IR, a także dużo wygodniejszy w komunikacji. Nasze urządzenia nie muszą się już stykać, wystarczy, że siedzimy obok siebie (BT ma zasięg od kilku do kilkunastu metrów)
WiFi
Dzięki temu modułowi, możemy mieć bezprzewodowy internet. Musimy jednak znajdować się w obrębie Hot Spota- punktu dostępowego. Hot Spoty możemy podzielić na płatne, i na te, za które nie musimy płacić.
Audio/ Video
Jak dla mnie ważny punkt tego testu, ponieważ często korzystam z mojego Asusa do oglądania filmów czy słuchania muzyki.
Mikrofon
Testowałem, i porównywałem dwa mikrofony, na potrzeby tej recenzji. Jeden z nich to mikrofon Media Tech’u. Przeznaczenie- komputer.
Drugim mikrofonem jest ten, wbudowany w Asusa.
Test wypadł pomyślnie dla PDA.
Jego mikrofon rejestrował dźwięk ze znacznie większych odległości, z minimalną ilością szumów.
Barwa głosu ludzkiego nie była tak zmieniana jak przy urządzeniu Media Tech’u.
Głośnik
Tu, nic specjalnego. Zwykły głośniczek. Do oglądania filmów nadaje się akurat, lecz do słuchania muzyki, szczególnie z dużą ilością basów, jakość nie jest zbyt efektowna. Lecz po podłączeniu do zewnętrznych głośników, nie ma się, do czego przyczepić.
Ekran
Tutaj też nie doznamy zaskoczenia. Zwykły ekran 3,5”. Jego minusem może być rozdzielczość: 320/240.
Pikselizacji jednak nie zauważymy. Ładny, przejrzysty ekran nadający się do wygodnego oglądania filmów, w domu czy na wakacjach.
Bateria i Benchmark
Bateria: tutaj bardzo dobre wyniki: przy słuchaniu muzyki wytrzyma blisko doby. Ładowanie: około 3 godziny
Co do benchmarku wydajności procesora, całkiem nieźle. Przy testowaniu na trailerze Matrixa w TCPMP wyszło 269,12% (312 mhz)
Po podkręceniu procka do 520 Mhz było 400,45%
Ciekawostki
-Asus daje możliwość całkowitego wyłączenia pda. Wystarczy przytrzymać przycisk POWER przez około 5 sek.
-Aby wykonać HR należy w tym samym momencie przytrzymać przycisk enter, a rysikiem wcisnąć reset. Żeby wykonać to, należy trochę wprawy, więc nie załamujcie się gdy wam za pierwszym razem nie wyjdzie.
-Problem z rozkalibrowanym ekranem występuje tylko w asusach serii A639, A639N. A nie jak niektórzy podają, że w A686/696
-Asus A6*6 nie posiada hosta usb- niestety. Dlatego nie podłączysz aparatu cyfrowego, dysku twardego itp.
Jedynym sposobem na kopię zdjęć z aparatu bądź z pendrive’a jest użycie specjalnego układu vinculum.
-Aby zdobyć gwarancję VIP, należy zarejestrować PDA na stronie asusa. Tam też znajdziecie pomoc techniczną online.
Oficjalna strona Asusa:
http://pl.asus.com/Przedstawię teraz moje plusy i minusy ( stały punkt recenzji Jakuba, pozwoliłem sobie zapożyczyć):
+ Stalowa obudowa, ładna stylistyka
+ GPS SiRF Star III
+ WM6
+ Możliwość obsługi kart SDHC
+ Długo trzymająca bateria
+ Dołączony zestaw do nawigacji
+ Dobra jakość mikrofonu
+ Możliwość całkowitego wyłączenia
+ Dobra cena
- WiFi tylko w A696
- Brak hosta USB
- Ekran QVGA
- Krótki kabel USB (to już chyba mało ważne)
- JoyPad tylko 4 kierunkowy
Życzę szczęśliwego nowego roku, aby Asus nigdy was nie zawiódł!
Pozdrawiam, Kubaa