Telefon w Orange i internet via bluetooth WM6 - DZIAŁA !!!!!

• 4 Odpowiedzi
  • 2489 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Telefon w Orange i internet via bluetooth WM6 - DZIAŁA !!!!!
« dnia: Grudzień 07, 2007, 00:19:43 »
Witam szanowne kolezeństwo.
Mój problem (a sądzę, że nie tylko mój) poruszany był w kilku wątkach na forum a nigdzie nie znalazł jednoznacznego rozwiązania. Za namową kolegów utworzyłem nowy wątek dotyczącvy kwestii " Telefon w Orange a internet po BT w wm6".
Problem dotyczy TYLKO połączeń w sieci Orange !
Posiadam a696 i nokię e65 w Orange, przy próbach połączenia z internetem via bluetooth urządzenia się parują, telefon łączy się z internetem (wyświetla przez sekundę czy dwie, symbol internetu "E" w miejscu ikonki antenki) i natychmiast się rozłancza - po przeczytaniu kilku wątków  forum stwierdzam - brak komend inicjalizuących (brak zakładki w wm6 ) wszystko inne zgodnie z zaleceniem Orange wpisane (login, hasło : internet, nr *99#) . Testowałem ronież wpisy IP, DNS, proxy - bez efektów. Pewne ciekawe efekty przynosi opcja odhaczenia "SLIP" ale w tym ustawieniu nie działają przeglądarki.
Padły pomysły odpowiednich wpisów do rejestru (ciekawe ale dla mnie za trudne) mini programik do wstawienia powyższego wpisu ?
Czy komuś z szanownych kolegów udało sie połączyć z netem z telefonu w Orange'u ?
PS.
Telefon e65 ma wifi może by sparować a696 z telefonem po wifi i ciągnąć internet z telefonu w ten sposób ? ale z drugiej strony co to da ? przecież po BT się paruję a problem jest z logowaniem się do sieci internet. Ot takie moje wieczorne kombinacje 

Może pytania głupie - wybaczcie jestem początkujący w dziedzinie pocket pc.
Pozdrawiam wszystkich 
Pitt_M
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2007, 13:06:02 wysłana przez Pitt_M »

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
Odp: Telefon w Orange i internet via bluetooth WM6 - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 07, 2007, 06:30:18 »
Przecież A696 ma sam w sobie wi-fi?

Aha, próbowałem z kumplem połączyć mojego A696 z nokią n-gage (wiem że to nie to samo) i z sony-erricson k610i. W k610i na BT jest dodatkowa opcja "PAN Access Point" czy coś koło tego. Sprawdź czy masz coś takiego :)
It's beyond your imagination

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 07, 2007, 08:47:39 »
Z tego wszystkiego mam tylko telefon w Orange i wszystko działa bez zarzutu.
Czy ta nokia jest bez simlocka, w innych sieciach to połączenie działa?
Rozumiem, że sam telefon bez problemu łączy się z internetem. Wydaje mi się, że problem jest w WM6, albo w ustawieniach w telefonie.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2007, 11:49:37 »
Znalazłem ciekawą informację ,  Sorki że po czesku ale da się zrozumieć :
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Zdravím. Jiné je tam hlavně to, že chybí záložka s nastavením upřesňujících údajů pro modem. Tj to, kam se musí u Vodafone zadat řetězec pro tarifní programy +CGDCONT=1,"IP","internet" pro Vodafone kartu +CGDCONT=1,"IP","ointernet".
Návod jak to obejít pomocí regeditu jsem našel tady http://www.hpc.ru/pda/board/index.php?t=148821.
Stručně jde o to, že se musí do registru ve větvi HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\Unimodem\Init přidat tředí hodnota s názvem "3" a hodnotou
AT+CGDCONT=1,"IP","ointernet"<cr>
Jako regedit jsem použil Taska Manager z http://www.dotfred.net/TaskMgr.htm
Nevím, jestli se jde k zadání tohoto rozšiřujícího AT příkazu lze ve WM6 dostat jinak, takto mi to funguje (ASUS MyPal 696 + Sagem my501X)
Možná by bylo dobré tuto informaci doplnit do zmiňovaného návodu."
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Tłumaczenie na szybko   :) :
Programem Task Manager (lub innym) edytujemy rejestr (regedit) ścieżka : HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\Unimodem\Init - są dwie linijki poleceń 1 i 2 dokładamy wartość (new value) o nazwie (Value Name) "3" i typie (Value Type) "REG_SZ" i dane (Data > przez set data) [ AT+CGDCONT=1,"IP","ointernet"<cr> ]
Pozdrawiam  :ok:
Pitt_M

Przetestowałem - DZIAŁA - dla Orange wpisać  AT+CGDCONT=1,"IP","internet"<cr>    :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2007, 22:49:56 wysłana przez Pitt_M »

Odp: Telefon w Orange i internet via bluetooth WM6 - DZIAŁA !!!!!
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2007, 19:43:05 »
Dla ERY też działa!!! (Samsung SGH U600 + A696)

Należy wpisać:  AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet"<cr>

dzięki Pitt_M !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2007, 19:51:47 wysłana przez gm-mag »