Slaby zasieg Wifi w Asus A636N

• 20 Odpowiedzi
  • 7020 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gregorb

• 360
« dnia: Luty 18, 2007, 17:32:17 »
Mam pytanie odnosnie mocy odbieranego przez Was sygnalu przez Wifi. Ja mam w jednym pokoju access point Linksys polaczony kablem zdesktopem, a w drugim pokoju uzywam laptopa Asusa. Na laptopie bez zadnego problemu mam zawsze jakosc sygalu przedstawiana jako doskonala lub bardzo dobra. Teraz w tym samym pokoju polaczylem  sie z tym accessem i po pierwsze dlugo szuka sieci, a po drugie jest tylko jednak kreska. Czy zasieg w tym modelu rzeczywiscie jest tak niski ? Jak wejde do pokoju, w ktorym mam access pointa mam 3/4 lub 4/4 kreski.

*

Soovek

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2007, 18:00:32 »
Witam
Zasięg jest ok tylko przedstawienie graficzne jest do kitu.
Pozdrawiam

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2007, 20:32:40 »
U mnie tez pokazuje zwykle 3 kreseczki, często dwie, ale po wejściu do Menedżera Wi-Fi mam Siła sygnału: Doskonała, a liniowy wskaźnik poniżej jest cały wypełniony.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2007, 21:07:17 »
Cytat: "awatar"
U mnie tez pokazuje zwykle 3 kreseczki, często dwie, ale po wejściu do Menedżera Wi-Fi mam Siła sygnału: Doskonała, a liniowy wskaźnik poniżej jest cały wypełniony.

W jakiej odleglosci od pocketa masz swojego acces pointa ? Czy jest w tym samym pomieszczeniu czy gdzies indziej ?

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2007, 21:11:25 »
Mialem kiedys Asusa A636N i to znana jego przypadlosc ze kreski w nim slabo pokazywaly , ja swojego przykladalem do anteny routera WiFi D-Link DSL-G684T i nie pokazal caly zasieg tylko 3 a w porywach 4 kreski.
2 metry od routera juz byla tylko 1 lub 2 ale nie przeszkadzalo to w niczym.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2007, 21:17:32 »
Juz sprawdzilem, ze rzeczywiscie jest przeklamanie o jakies 25-30% z tymi slupkami. W kazdym razie nie zmniejsza to faktu, ze siedzac w drugim pokoju (male 2-pokojowe mieszkanie i okolo 6metrow od access pointa, nie bezposrednio, bo przeszkoda sa sciany i wneki drzwiowe) mam zasieg od slabego do czasem dostateczny. Wydawalo mi sie, ze powninen nie byc duzo gorszy od zasiegu laptopa-tez Asusa, jednak tak wlasnie to wyglada.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2007, 21:23:51 »
Tak jak Ci pisalismy wyzej , oklamuja i zwodza oczy tylko te nieszczesne kreski bo pocket sam w sobie ma zasieg tej sieci taki jak powinien byc .
Asus skopal to w modelu A636N niestety :(

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2007, 21:30:34 »
Nie jest tak do konca, bo wystarczy, ze wyjde na balkon albo w daleki kat mieszkania (tego drugiego pokoju) i trace calkowicie zasieg i jestem offline. Generalnie nie placze z tego powodu, bo mam laptopa do siedzenia w necie i nawet jesli cos w to w podrozy bede sie laczyl z netem przez modem w telefonie komorkowym, ale czasem bedac w jakims hotspocie mogloby to znacznie pomoc.

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2007, 11:15:10 »
Mam to samo - z laptopem mogę iść na koniec mieszkania, czy przed dom i wszystko działa. Z PDA wystarczy wejść do drugiego pokoju i już sienie dzieje dobrze. Cóż, taki jego urok, i trzeba się z tym pogodzić :bored:

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2007, 12:48:06 »
Odpowiedz jest prosta, to jest NORMALNE.

Zasieg zalezy od:

A - czulosci odbiornika i podatnosc jego na zaklocenia
B - mocy nadajnika
C - zysku anteny

A - PDA moze mniec czuly odbiornik, ale bedzie on podatny na zaklocenia (a dokladniej malo selektywny). Zwiazane jest to z jego rozmiarami (dobra filtry ceramiczne zajmuja sporo miejsca). W notebooku miesci sie znacznie wiecej, a jeszcze wiecej w oddzielnym modemie np. USB.

B - Moc nadajnika w PDA to prawie zawsze 10mW, w notebookach standart to 30mW w oddzielnych modemach 50-100mW. Zwiazane jest to oczywiscie z obciazeniem akumulatora.

C - Zysk anteny w PDA to 0dB, w notebookach antena jest znacznie bardziej rozbudowana i zysk jej wynosi zwykle 7dB. W modemie to, co z niego "wystaje" ma zysk 5dB, a podlaczyc do niego mozna i dookolne 20dB.

Reasumujac: zasieg z PDA teoretycznie powinien wynosic okolo 30% notebooka i okolo 10% modemu (zakladam srednie wartosci, kuliste promieniowanie i spadek pola z kwadratem odleglosci).

*

Offline Cement

• 20
  • MDA VARIO III
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2007, 18:37:18 »
hmmm
dziwne mam ten sam model i faktycznie zasięg mam słabszy niz na laptopie ale bez przesady. Różnica jest powiedzmy taka ze laptop łapie mi bez problemu na końcu ogrodu a asus na połowie ogrodu juz ma słaby sygnał
Natomiast twój przypadek może świadczyć o :
a) Masz ołowiane ściany ]:>
b) Coś nie tak z Asusem (serwis)

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 19, 2007, 20:56:13 »
Cytat: "Cement"
hmmm
dziwne mam ten sam model i faktycznie zasięg mam słabszy niz na laptopie ale bez przesady. Różnica jest powiedzmy taka ze laptop łapie mi bez problemu na końcu ogrodu a asus na połowie ogrodu juz ma słaby sygnał

Jednak z tego co napisal pawel.wojcik wynika, ze chyba mam wszystko w porzadku. Sygnal odbierany na pockecie bedzie okolo 1/3 takiej jak laptopa. Jak bede mial okazje to sprawdze ten zasieg z kolega, ktory ma identyczny model co ja.

*

Offline Cement

• 20
  • MDA VARIO III
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2007, 21:07:37 »
Cytat: "gregorb"
Nie jest tak do konca, bo wystarczy, ze wyjde na balkon albo w daleki kat mieszkania (tego drugiego pokoju) i trace calkowicie zasieg i jestem offline. G

zasięg owszem powinien być słabszy ale bez przesady nie na tyle żebyś w 2 pokoju nie miał juz sygnału

*

Soovek

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2007, 21:08:42 »
hmmm

Jednak z tego co napisal pawel.wojcik wynika, ze chyba mam wszystko w porzadku. Sygnal odbierany na pockecie bedzie okolo 1/3 takiej jak laptopa. Jak bede mial okazje to sprawdze ten zasieg z kolega, ktory ma identyczny model co ja.

Tylko pamiętaj aby ustawienia wifi takie same były na obu pocketach.
Proponje ustawić moc na 100 % a preambułe na automatyczną
Pozdrawiam

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2007, 22:24:22 »
Nie jest tak do konca, bo wystarczy, ze wyjde na balkon albo w daleki kat mieszkania (tego drugiego pokoju) i trace calkowicie zasieg i jestem offline. G

zasięg owszem powinien być słabszy ale bez przesady nie na tyle żebyś w 2 pokoju nie miał juz sygnału

OK, pomylilem sie - mam zasieg w tym nawet dalekim kacie mieszkania. Jednak jest on podawany jako slaby. Bedac w mieszkaniu nie stracilem zasiegu sieci w zadnym z miejsc, jednak zastanawia mnie, ze i tak nie jest to to czego sie oczekuje po sieci Wifi. Co bedzie w jakims hotspocie w hotelu ? Jak mocne sa tam nadajniki lub jaka jest ich siec w budynku, zeby siedzac w jakims pokoju miec zasieg caly czas ?

A ile powinna wynosic wartosc Kanal Adhoc ? U mnie kolega ustawil 11 - sam nie wiem co to znaczy i z czym ma zwiazek.

PS. Jutro po pracy porownam z kolega zasieg swojego pocketa i bedzie wszystko jasne.

*

Soovek

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2007, 22:58:51 »
Wartość kanału jest dowolna!! Przydziela ją AP -  admin ustawia na jakim kanale AP-k ma nadawać.
W hotelu asusek bez problemu radzi sobie z netem. Zależy który hotel
bo w niektórych nie ma netu w pokojach tylko np. w czytelni, sali konferencyjnej, telewizyjnej.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2007, 23:09:28 »
Poswiecilem sie i wyszedlem z pocketem na klatke i zamknalem drzwi od mieszkania - sygnal byl, slaby, ale byl - takze moze to normalna sprawa ten zasieg w tym modelu.

Do czasu kiedy jutro, mam nadzieje, sprawdze zasieg na drugim pockecie...czy podejrzewacie, ze to moze cos byc nie tak z asusem ? Tak +/- w jakim promieniu mieszkania ten model asusa powinien lapac zasieg ?

*

Offline Cement

• 20
  • MDA VARIO III
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 19, 2007, 23:51:28 »
Powiem tak nie raz już mi się zdarzyło złapać niezabezpieczone sieci ludzi z prywatnych domów.

TZN Jestem sobie gdzieś "na mieście" czekam np. na dziewczynę w samochodzie (zaczynam sie nudzić ;)[czarny scenariusz jest NA ZAKUPACH] )   odpalam wifi i szukam sieci oooo znalazło  :D i w dodatku niezabezpieczoną :D  :D (często w/w sieci nosiły nazwy "DOM"LINKSYS"etc stąd domysł ze robiły to osoby które nie do końca ogarniały temat, a wiec pewnie tworzyły lan na własny użytek w domu)podłączałem się i net śmigał

Wniosek z tego taki, ze w promieniu kilkudziesięciu metrów łapie bez problemu nie wiem z którego mieszkania łapałem net, to fakt, ale faktem jest tez ze często udaje sie coś złapać  a przecież nie każdy ma wifi

Pozdrawiam Cement

*

Soovek

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 19, 2007, 23:52:31 »
Sprawdz z drugim asusem.
1. Zależy od AP
2. Od grubości ścian, materiału itd.
3. Dam sobie głowę uciąć, że z twoim asusem jest wszystko ok. - ten typ tak ma.
Pozdrawiam

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 20, 2007, 21:07:33 »
Wszystko jest ok, kolega na identycznym pockecie u mnie w domu ma ten sam zasieg.

Z drugiej jednak stroby mile zaskoczenie mnie dzis spotkalo. Wyszedlem z domu z wlaczonym Wifi i idac wzdluz klatek, nagle wykrylo 3 sieci, przy kolejnej klatce jedna siec, przy kolejnej 2 (niezabezpieczone). Takze potwierdza sie, ze zasieg nei jest taki zly :)

*

Soovek

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 20, 2007, 21:14:16 »
ja panuje nad kilkoma sieciami niezabezpieczonymi z mojego mieszkanka
Hasła itd. :P