skasowałem windowsa :(

• 12 Odpowiedzi
  • 3732 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skasowałem windowsa :(
« dnia: Kwiecień 17, 2008, 11:14:21 »
Witam,
czy któryś z forumowiczów mógłby poratować mnie polską wersją instalacyjną romu windows mobile 6 do asusa p535?
Skasowałem prawie całą zawartość swojego palmtopa, po hard resecie system się nie odpala, zatrzymuje się w momencie kiedy trzeba kalibrować ekran (nie reaguje na przyciski sprzętowe ani na ekran dotykowy). Posiadam instalkę romu po angielsku, jednak w czasie instalacji otrzymuję komunikat o niezgodności wersji językowej.
Przejrzałem forum, zorientowałem się, że istnieje możliwość zrobienia backup'a swojego romu i potem użycie go ponownie.
Od dwóch dni szukam jakiegoś rozwiązania, z tego co wywnioskowałem, potrzebuję do tego rozwiązania poprawnej, polskiej wersji rom od innego Asusa P535.
Czy któryś z forumowiczów mógłby mnie poratować polską wersją instalacyjną? mój mail - she_ll@o2.pl, GG 291557
Ps: Serwis na razie odpada, potrzebuję swojego Asuska na długi weekend, nie chcę go na razie wysyłać, bo marne szanse, że otrzymam go przed swoim wyjazdem.
pozdrawiam

michał

*

slotwik

Odp: skasowałem windowsa :(
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2008, 13:28:35 »
niestety, żaden soft ze strony asusa mi nie pomógł ...

michał

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2008, 13:35:36 »
"skasowanie Windowsa" jest mało prawdopodobne
jeśli po HR nie możesz go skalibrować to może po prostu ekran dotykowy nie działa?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2008, 13:43:07 »
juz przed HR nie działał ani ekran dotykowy ani przyciski sprzetowe.
Po podłączeniu Asusa do kompa jest widziany bez problemu, widzę wówczas, że z całkowicie dostępnej ilości miejsca na urządzeniu 164 MB ja mam wolne 162 MB :(
czyli na chłopski rozum nie mam w zasadzie nic na urządzeniu...

wczoraj, po znalezieniu w necie anglojęzycznego romu do Asusa p535 byłem prawie szczęśliwy, ponieważ instalacja przebiegała sprawnie aż w pewnym momencie wyświetlił się komunikat o złej wersji językowej romu, dlatego właśnie sądzę, że polska wersja romu poszłaby u mnie bez zarzutu, problem w tym, że nie mam jej skąd wziąć, wyczytałem natomiast na forum, że istnieje możliwość zrobienia backup'u romu w innym Asusie i dzięki temu backup'owi może udałoby mi się przywrócić do życia mój sprzęt.

michał

*

slotwik

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2008, 13:51:28 »
tu masz instrukcje jak zainstalowac inna wersje jezykowa
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=74117.0

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2008, 15:42:39 »
robiłem wszystko zgodnie z opisem z http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=74117.0
nic to jednak nie pomogło,

punkty
13. Uruchom ASUS.UnlockLangID.exe
14. Uruchom 2577\autorun.exe - wybierz File -> Update
są nie do przejścia, tak jak napisałem, nie mam możliwości sterowania Asusem, po restarcie zatrzymuje się na oknie z kalibracją ekranu i nic się nie dzieje, ekran dotykowy nie działa.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2008, 16:16:00 »
ale po co w ogóle wgrywasz ten rom? Z systemem się na pewno nic nie stało bo nie da się go tak po prostu wykasować, gdyby ekran dotykowy był sprawny to normalnie by ruszył po kalibracji

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 17, 2008, 19:34:28 »
Kapitan Pazur ma oczywiście rację, nie spotkałem się z możliwością "skasowania windowsa", to jakaś abstrakcja, niemożliwe. Windows jest wgrany do pamięci stałej gdzie nie masz bezpośrednio dostępu (jak BIOS w PC). Chyba, że wgrywałeś nowy ROM i coś poszło nie tak to tylko przy flashowaniu mogło się coś stać. A może się po prostu coś się popsuło i nie obejdzie się raczej bez serwisu  :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2008, 19:36:25 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2008, 20:37:58 »
nie, bawiłem się Pocket Mechanic i po "czyszczeniu systemu" i ponownym restarcie mam właśnie takie problemy,
w sieci znalazłem jeszce instalkę romu po rosyjsku, niestety, tak jak w przypadku wersji angielskiej pod koniec instalacji wywala mi info o innej wersji językowej

a może ktoś z forumowiczów mi podpowie, w którym z plików
AsusUpdateROM.exe, GalaxyII.Nb0, USBLoader.exe jest zapisana informacja o wersji językowej?
jak można to "przerobić" na polską wersję instalacyjną?

*

Offline longu

• 760
  • Sprzęt: Garmin-Asus M10, HTC Diamond, SE Xperia Ray
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 18, 2008, 15:39:11 »
Witam
Jeżeli bardzo chcesz zainstalować od nowa ROM bez zmiany języka, to wejdź na oficjalną stronę asusa:
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl
i wybierz polski ROM (ASUS PDA Phone P535 WM6 firmware V4.7.17_PLK_PL00 only for Polish). Jeżeli natomiast nie działają Ci przyciski i ekran dotykowy, to istnieje duże prawdopodobieństwo, iż Asus uległ uszkodzeniu.
Pozdrowionka.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2008, 15:56:09 wysłana przez longu »
iPaq H3870 -> iPaq H4155 -> Acer n311 -> Asus P535 -> HTC Diamond -> Garmin-Asus M10 -> SE Xperia Ray

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 18, 2008, 17:33:46 »
dziękuję wszystkim za odpowiedzi

michał

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 07, 2008, 00:24:05 »
Witam, proszę o pomoc odnośnie sposobu instalacji WN6pl na zainstalowanym WN6cz (czeskim). Ze strony Asusa jak próbowałem wgrać polski Rom to wyskakuje mi: "Nie można zastosować aktualizacji ROM do tej wersji regionu!".

Nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania tego konkretnego problemu.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.