Mrugająca lista plików

• 3 Odpowiedzi
  • 834 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mrugająca lista plików
« dnia: Lipiec 17, 2006, 14:59:42 »
ech....

Sytuacja:
Asus a636, WM5, trochę softwaru, raczej bezpiecznego, acz czasem trochę inwazyjnego (vbar, VisualBasic, comact .net, wirtualna maszyna do MIDP od IBM, BTkey do klawiatury bluetooth, licznik danych wysłanych na komórkę przez bluetooth do GPRS [SPB czy coś takiego] )...

Ale z tym wszystkim wszystko ładnie działało. Dokupiłem kartę SD. Też działało.

Miałem pusty Flash Disk, chciałem przenieść część programów z głównej pamięci na Flash Disk. Gdzieś tu zaczęło się psuć. Może to wina jakiegoś programu, a może sprzętu:

Problem:
Zarówno w "obrazy i dźwięki", jak i w "eksplorator plików", rzadziej w "windows commander", lista plików lub lista ikon "mruga". Tak jakby Wyświetlało całą zawartość katalogu, potem znikało -- i błyskawicznie, rozpoczynało wyświetlanie od nowa. W ten sposób ppc kilkanascie razy na sekunde wyswietla pliki, kasuje zawartosc ekranu i wyswietla od nowa.

Najgorsze jest to, że to zużywa mocno baterię, nawet gdy asus jest wyłączony. Wystarczy 5-6 godzin, choćby wyłączonego, by bateria zjechała się do zera.

Próby rozwiązania:
Myślałem że to przyciski kierunku, raczej nie, one nie kasują zawartości ekranu, poza tym ich naciskanie nic nie daje.

Myślałem że to popsuty ekran, zdjąłem i oczyściłem folię brando (fuj!, była czysta!), to nie to, patrz niżej.

Rozwiązanie połowiczne - to chyba problem softwarowy, bo włączenie "eksploratora plików", wyjście do katalogu głównego, i wejście do katalogu "Flash Disk" powoduje eliminację problemu. Znaczy się już lista plików nie mruga, bateria nie zjeżdża się, jednak po wyłączeniu Asusa i ponownym włączeniu po paru godzinach problem znów używa.

NA JOWISZA CO TO JEST?! Pewnie kiedyś znajdę sam, ale mnie to frustruje maksymalnie od paru dni!!!
Może ktoś coś wie. Rozpisałem się, bo wiem że takich sytuacjach, tylko multum potencjalnie bezwartościowych informacji da szansę na jakąkolwiek radę.[/b]

*

silentjob

Mrugająca lista plików
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2006, 17:54:19 »
Wykonałeś soft reset, tak na dobry początek :?:

Mrugająca lista plików
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2006, 18:04:41 »
Proste kliknięcie rysikiem w szczelinę reset? Tak. Następnej kolejności będę sprawdzał czy to wina korzystania z portu IR, albo laczenia sie z netem przez bluetooth...

Hard resetow na razie nie robie bo szkoda oprogramowania ktore jak rozumiem trzeba bedzie od nowa instalowac... wole pojedynczo zdejmowac programy by znalezc problem...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Mrugająca lista plików
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2006, 18:05:39 »
użyj jakiegoś programu do backupu
i po hard resecie możesz wszystko przywrócić