Pytanie o bluetooth

• 16 Odpowiedzi
  • 2486 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marq

• 18
Pytanie o bluetooth
« dnia: Maj 03, 2006, 15:48:51 »
Zamierzam kupić palmtopa Asus MyPal A636. To ma być mój pierwszy palmtop. Dodatkowo od razu chcę kupić kartę pamięci Kingston SecureDigital 1024MB Ultimate. Mam w domu Internet i chciałbym zrobić tak, żebym mógł korzystać z Internetu również na podwórku i wokół domu. Wi-Fi to dla mnie troszeczkę za drogie rozwiązanie. Zauważyłem, że można kupić adaptery bluetooth pod USB o zasięgu nawet do 100m już za 120zł. Jaki może być zasięg takiego bluetootha w budynku? Czy zasięg takiego bluetootha zależy od zasięgu bluetootha w palmtopie? Jaki może być w rzeczywistości zasięg jeśli komunikowałbym się przez bluetooth z Asusem MyPal A636? Czy ta karta pamięci, palmtop i bluetooth będą z sobą poprawnie współpracować?

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2006, 15:56:34 »
Zasięg zależy od wielu rzeczy - siły nadajników (obu urządzeń), ilości i rodzaju przeszkód po drodze.
Powiem tylko, że nie licz na uzyskanie 100 metrów na BT. Podziel tę wartość przez 10, a uzyskasz bardziej prawdopodobną wartość.

*

Offline marq

• 18
Re: Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2006, 16:00:55 »
Używał może ktoś z adaptera bluetooth i Asusa MyPal A636 (lącząc się z komputerem)? Jaką siłę ma nadajnik bluetooth w tym palmtopie?

*

Offline marq

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2006, 18:38:08 »
A jeśli chciałbym się komunikować z komputerem przez Wi-Fi. Na czym to tak właściwie polega? Co kokretnie muszę kupić (proszę o przykłady)? Jaki to ma zasięg? Może nie byłoby takiej znowu wielkiej różnicy cenowej? Czy skonfigurowanie takiego czegoś jest bardzo trudne? Może w Internecie ktoś widział jakiś poradnik, jak to zrobić? Ma ktoś coś takiego u siebie?

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 18:56:28 »
Cytat: "marq"
A jeśli chciałbym się komunikować z komputerem przez Wi-Fi. Na czym to tak właściwie polega? Co kokretnie muszę kupić (proszę o przykłady)? Jaki to ma zasięg? Może nie byłoby takiej znowu wielkiej różnicy cenowej? Czy skonfigurowanie takiego czegoś jest bardzo trudne? Może w Internecie ktoś widział jakiś poradnik, jak to zrobić? Ma ktoś coś takiego u siebie?

polega to na tym ze masz urzadzenie zwane access point chyba. Ja mam akurat router linksys wag54g, w ktorym jest ap. na routerze konfigujesz wszystko co potrzeba, od polaczenia z internetem zaczynajac a na ustawueniach wifi kinczac (tych ostatnich jest banalnie malo). koszto to jakies 300-400 pln, ale za sam ap (bez routera) zaplacisz na pewno mniej.

*

Offline marq

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2006, 19:04:49 »
Czyli wystarczy kupić ten access point tylko, czy jeszcze coś jest potrzebne?

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2006, 19:21:58 »
ale bt na usb tak czy siak warto kupić - 25zł kosztuje

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2006, 19:46:51 »
. Mam w domu Internet i chciałbym zrobić tak, żebym mógł korzystać z Internetu również na podwórku i wokół domu. Wi-Fi to dla mnie troszeczkę za drogie rozwiązanie. Zauważyłem, że można kupić adaptery bluetooth pod USB o zasięgu nawet do 100m już za 120zł. Jaki może być zasięg takiego bluetootha w budynku? Czy zasięg takiego bluetootha zależy od zasięgu bluetootha w palmtopie? Jaki może być w rzeczywistości zasięg jeśli komunikowałbym się przez bluetooth z Asusem MyPal A636? Czy ta karta pamięci, palmtop i bluetooth będą z sobą poprawnie współpracować?

O komunikacji BT powyżej 10 - 15 m zapomnij. Co innego wi-fi. Sprawa wygląda tak - jeżeli masz sieć (internet) z zablokowaną możliwością rozdzielenia (robią to ponoć jakoś na pakietach), to kup zwykłą kartę sieciową Wi-Fi (ok 70 zł), najlepiej z programowym AP. Uruchamiasz na PC z internetem Proxy i już możesz korzystać z internetu w pockecie. Jeżeli możesz rozdzielać to śmiało kup router z AP WI-FI (są od 150 zł w górę na Allegro), to bardzo wygodne rozwiązanie.

*

Offline marq

• 18
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2006, 19:53:46 »
Czyli, żeby mieć w swoim palmtopie Internet, wystarczy ta karta sieciowa Wi-Fi? Czy to wszystko, co jest mi potrzebne, czy coś jeszcze muszę kupić?

Wystarczy mi takie cóś: http://allegro.pl/item101075300_karta_usb_d_link_dwl_122_11mbps_.html ? Jeśli to kupię, zamontuję na USB, zainstaluję potrzebne sterowniki, to będę miał wszystko zrobione, czy jeszcze coś będę musiał zrobić albo kupić?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2006, 20:13:58 »
Czyli, żeby mieć w swoim palmtopie Internet, wystarczy ta karta sieciowa Wi-Fi? Czy to wszystko, co jest mi potrzebne, czy coś jeszcze muszę kupić?

Wystarczy mi takie cóś: http://allegro.pl/item101075300_karta_usb_d_link_dwl_122_11mbps_.html ? Jeśli to kupię, zamontuję na USB, zainstaluję potrzebne sterowniki, to będę miał wszystko zrobione, czy jeszcze coś będę musiał zrobić albo kupić?

Szczerze powiem, że jakoś nie mam przekonania do tych wersji USB. Nie mówię, że są złe, ale wolał bym kupić standardową kartę PCI z dodatkową antenką na kabelku (lepszy zasięg niż te wkręcane i niż te USB). To wystarczy - oczywiście pod warunkiem, że sam palmtop też ma wbudowane WI-Fi :). No i pamiętaj, że musisz mieć włączony PC, by internet docierał do Pocketa w takiej konfiguracji.

*

Offline marq

• 18
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 03, 2006, 21:47:19 »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 03, 2006, 22:11:35 »
Sam posiadam pocketa Asusa i kupiłem podobną do tej kartę Wi-fi Asusa (starsza wersja z numerem 136 lub 5 bodajże z software'owym AP). Bardzo ładnie to chodziło ze sobą i nawet oprogramowanie jest jakieś takie "podobne" (w końcu jedno i drugie Asus). Do Asusa zdecydowanie polecam karty Asusa (choć każda inna będzie zapewne równie dobrze działać). Tak jak pisałem - moim zdaniem lepszy zasięg mają modele kart z anteną na kabelku a nie taką wkręcaną, no chyba że dokupisz sobie osobno, lub duży zasięg nie jest Ci specjalnie potrzebny.

Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 03, 2006, 22:13:49 »
Witam :)

1. Co do BT w a636 ma on zasieg do ok 10 metrow i to w przestrzeni otwartej, realnie sensowny zasieg to ok 3-7 m. Twoje potrzeby nie zostana wiec spelnione.

2. Wi-Fi tu jest lepiej. Ja jednak polecam zainwestowanie w jakis sprzet typu D-Link wireless (A)DSL router. Tego typu rozwiazanie ma ten plus ze nie musisz miec wlaczonego kompa w trakcie zabawy z siecia na a636, omijasz problemy z activeSync. A w ustawieniach routera (AP) ustawiasz MAC adres karty na jaki chcesz. Nie wiem jak Twoje zasoby finansowe ale rozwiazanie warte tych 250-300 zl.

Pozdrawiam

kri Z

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 03, 2006, 22:37:10 »
Cytat: "krizone"
Witam :)
2. Wi-Fi tu jest lepiej. Ja jednak polecam zainwestowanie w jakis sprzet typu D-Link wireless (A)DSL router. Tego typu rozwiazanie ma ten plus ze nie musisz miec wlaczonego kompa w trakcie zabawy z siecia na a636, omijasz problemy z activeSync. A w ustawieniach routera (AP) ustawiasz MAC adres karty na jaki chcesz. Nie wiem jak Twoje zasoby finansowe ale rozwiazanie warte tych 250-300 zl.

Warto jednak zbadać sprawę dostępnej sieci - u mnie w sieci lokalnej, nie było możliwości używania sprzętowego routera (mimo sklonowania adresu MAC), bo była jakaś blokada na pakiety. Dlatego najpierw korzystałem z karty i proxy (to działa zawsze) a dopiero później po rozmowie z Adminem i odblokowaniu sprawiłem sobie sprzętowego AP z routerem Wi-Fi.

Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 03, 2006, 22:52:40 »
Blokade raczej stosuje sie po wartosci TTL wiec nie ma znaczenia czy AP w routerze sprzetowym czy przez udostepnianie... wazna dobra konfiguracja ;)

Pozdrawiam

kri Z

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 04, 2006, 09:41:40 »
Cytat: "krizone"
Blokade raczej stosuje sie po wartosci TTL wiec nie ma znaczenia czy AP w routerze sprzetowym czy przez udostepnianie... wazna dobra konfiguracja ;)
kri Z

Zgadzam się z Tobą - dlatego nie porównywałem udostępniania wbudowanego w Winde ze sprzętowym routerem (oba sposoby NIE działają przy takim zabezpieczeniu) a mówiłem o proxy (np Proxy+), które działa zawsze i wszędzie :)

*

Offline toLL

• 35
    • http://www.toll.pl
Pytanie o bluetooth
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 07, 2006, 09:03:39 »
no moje doświadczenia są trochę inne. Mam kompa z kartą WiFi i udostępnionym netem. Muszę powiedzieć, że na standardowej antence to mam problemy z zasięgiem nawet za jedną ścianą. Natomiast BT działa mi 10-15 m i to nawet przez dwie ściany (mam dongla co niby 100m zasięgu ma). Do WiFi pomogłaby pewnie mocniejsza antena, ale jakoś szkoda mi tej resztki włosów które posiadam na głowie.... ;-)