Ustawienia portów GPS dotyczą funkcji transmisji sygnałów, realizowanych przez system WM5 zainstalowany na dowolnym sprzęcie. Jeśli sprzęt ma wewnętrzny GPS, nie ustawia się portu sprzętu GPS. Jeżeli używa się zewntrznego GPS-a, należy dobrać port wejścia sygnału. W każdym jednak wypadku system pozwala na obsługę tylko jednego programu, pobierająego sygnał z portu programu GPS. Jeśli chce się używać symultanicznie więcej programów korzystając z sygnału jednego odbiornika GPS, należy zainstalować i uruchomić odpowiedni program, który to umożliwi. Ja używam GPSGateCE. Być może potrafi to darmowy GPSProxy, ale ja tego programu nie opanowałem.
A gdzie kolega taka głupotę wyczytał? Że trzeba programy dodatkowe w WM5? Temat był kiedyś poruszany bo sam szukałem rozwiązanie. Wystarczyło poszukać... Płatne Proxy sa dla tych co nie korzystają z szukajki

WM5 ma zainstalowaną obsługę Proxy dla GPSu [niezależnie czy wbudowanego czy zewnętrznego] i może obsługiwać kilka programów [sprawdziłem 3 bo więcej niemam:/] naraz bez dodatkowego oprogramowani... Do tego w Asusach działa sprawnie i nie zjada pamięci operacyjnej tak jak dodatkowe programy...
W ustawieniach GPS... Które powinny sie nazywać Proxy GPS... Bo tam sie ustawia tak naprawdę parametry dla rozdziału sygnału...
Pierwsza zakładka:
Port Programu GPS: COM9 lub inny wolny... Chyba COM0? ale najlepiej dla świętego spokoju COM9 [tutaj wybieramy port z którego programy będą czerpać dane GPS]
Druga zakładka:
Port sprzętu COM5 [obowiązkowo bo tym portem wychodzą informacje z wbudowanego w A636 i innych Asusach odbiornika GPS!] prędkość może zostać 4800 bo GPS szybciej nie da danych;)
Tak naprawdę to tutaj pokazujemy WM5 na którym porcie działa GPS... czy to wew. czy zewn.
I na ostatniej zakładce Automatycznie zarządzaj systemem GPS
Pozwalamy WM5 na automatyczne wysyłanie danych do kilku programów naraz...
Teraz najważniejsze... Wszystkie programu muszą korzystać z zadeklarowanego w pierwszej zakładce portu COM9!!! Ważne by to zweryfikować bo wiele programów automatycznie czerpie dane prosto ze źródła czyli COM5 uniemożliwiając WM5 rozdział sygnału...
pzdr... Wystarczyło poszukać:p
BTW...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=56861