Programowa obsluga GPS na WM5 w A636N

• 9 Odpowiedzi
  • 3328 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Programowa obsluga GPS na WM5 w A636N
« dnia: Czerwiec 26, 2007, 10:25:28 »
Witam,

Jest ci sobie taka opcja w WM5 zeby rozne programy mogly miec dostep do GPS w tym samym momencie.
Ustawia sie tam dwie rzeczy, rzeczywisty port sprzetowy GPS oraz port programowy, przez ktory programy maja uzyskac dostep do odbiornika GPS. Czy komus udalo sie to uruchomic ?
Probowalem na rozne sposoby i ani TomTom ani Autompa nie chce mi na tym dzialac.
Ustawiam sprzetowy na COM5, bo na tym rzeczywiscie dziala odbiornik, a programowy probowalem rozne opcje.
Rowniez zaznaczalem i odznaczalem automatyczna obsluge i nic.

Kos ma jakies doswiadczenia w tym temacie ? Pisze to w dziale Asua choc opcja jest ogolnie dostepna w WM5, ale uruchomic to probuje konkretnie na A636N i wolalbym poznac opinie ludzi wlasnie z Asusami, a nie ogolnie.

Pozdrawiam
Misiek

*

Offline Joniec

• **
  • 113
  • Sprzęt: Axim x51v 128MB, LD-3W x 2, SE X1, Galaxy S II
Odp: Programowa obsluga GPS na WM5 w A636N
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2007, 10:46:57 »
Na Aximie mam np. tak:
odbiornik GPS - COM7
Wirtualny GPS - COM9
Automapa korzysta z portu wirtualnego, na rzeczywistym nie chce.
TTN6 korzysta z rzeczywistego, na wirtualnym nie chce.
SirfStar GPS Tweaker też tylko na rzeczywistym.
TTN7, AM6.10

*

Offline Lusnia

• 16
  • Sprzęt: A696, A925
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 26, 2007, 18:04:22 »
 GPSGate (chyba 20$). Być może darmowe GPS Proxy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2007, 22:51:54 wysłana przez Lusnia »
Pozdrawiam
Jerzy

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 26, 2007, 20:14:48 »
GPS Proxy (chyba 20$)

Ale o co chodzi ? :)

*

Offline Lusnia

• 16
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2007, 22:45:26 »
Ustawienia portów GPS dotyczą funkcji transmisji sygnałów, realizowanych przez system WM5 zainstalowany na dowolnym sprzęcie. Jeśli sprzęt ma wewnętrzny GPS, nie ustawia się portu sprzętu GPS. Jeżeli używa się zewntrznego GPS-a, należy dobrać port wejścia sygnału. W każdym jednak wypadku system pozwala na obsługę tylko jednego programu, pobierająego sygnał z portu programu GPS. Jeśli chce się używać symultanicznie więcej programów korzystając z sygnału jednego odbiornika GPS, należy zainstalować i uruchomić odpowiedni program, który to umożliwi. Ja używam GPSGateCE. Być może potrafi to darmowy GPSProxy, ale ja tego programu nie opanowałem.
Pozdrawiam
Jerzy

*

Offline b707

• **
  • 211
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2007, 02:19:18 »
Ustawienia portów GPS dotyczą funkcji transmisji sygnałów, realizowanych przez system WM5 zainstalowany na dowolnym sprzęcie. Jeśli sprzęt ma wewnętrzny GPS, nie ustawia się portu sprzętu GPS. Jeżeli używa się zewntrznego GPS-a, należy dobrać port wejścia sygnału. W każdym jednak wypadku system pozwala na obsługę tylko jednego programu, pobierająego sygnał z portu programu GPS. Jeśli chce się używać symultanicznie więcej programów korzystając z sygnału jednego odbiornika GPS, należy zainstalować i uruchomić odpowiedni program, który to umożliwi. Ja używam GPSGateCE. Być może potrafi to darmowy GPSProxy, ale ja tego programu nie opanowałem.

A gdzie kolega taka głupotę wyczytał? Że trzeba programy dodatkowe w WM5? Temat był kiedyś poruszany bo sam szukałem rozwiązanie. Wystarczyło poszukać... Płatne Proxy sa dla tych co nie korzystają z szukajki :D

WM5 ma zainstalowaną obsługę Proxy dla GPSu [niezależnie czy wbudowanego czy zewnętrznego] i może obsługiwać kilka programów [sprawdziłem 3 bo więcej niemam:/] naraz bez dodatkowego oprogramowani... Do tego w Asusach działa sprawnie i nie zjada pamięci operacyjnej tak jak dodatkowe programy...

W ustawieniach GPS... Które powinny sie nazywać Proxy GPS... Bo tam sie ustawia tak naprawdę parametry dla rozdziału sygnału...

Pierwsza zakładka:
Port Programu GPS: COM9 lub inny wolny... Chyba COM0? ale najlepiej dla świętego spokoju COM9          [tutaj wybieramy port z którego programy będą czerpać dane GPS]

Druga zakładka:
Port sprzętu COM5 [obowiązkowo bo tym portem wychodzą informacje z wbudowanego w A636 i innych Asusach odbiornika GPS!] prędkość może zostać 4800 bo GPS szybciej nie da danych;)
Tak naprawdę to tutaj pokazujemy WM5 na którym porcie działa GPS... czy to wew. czy zewn.

I na ostatniej zakładce Automatycznie zarządzaj systemem GPS
Pozwalamy WM5 na automatyczne wysyłanie danych do kilku programów naraz...

Teraz najważniejsze... Wszystkie programu muszą korzystać z zadeklarowanego w pierwszej zakładce portu COM9!!! Ważne by to zweryfikować bo wiele programów automatycznie czerpie dane prosto ze źródła czyli COM5 uniemożliwiając WM5 rozdział sygnału...

pzdr... Wystarczyło poszukać:p

BTW...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=56861
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 02:28:47 wysłana przez b707 »

*

Offline Lusnia

• 16
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2007, 08:27:11 »
Przyznaję się za wstydem, że sam wymyśliłem tę głupotę :'( . Bazując na doświadczeniach posiadaczy PDA z wcześniejszymi systemami operacyjnymi, po kupnie miesiąc temu A696 poszedłem "na skróty", kupując GPS Gate i uzyskując w ten sposób pożądany efekt końcowy (Garmin Que w Asusie w kieszeni i transmisja sygnału NMEA po BT do Motoroli A925 na kierownicy roweru).
Zaraz po przeczytaniu powyższego postu sprawdziłem - rozdzieliłem sygnał na trzy programy nawigacyjne z portu COM9.
Mogę tylko przeprosić, usprawiedliwiając się krótkim stażem forumowym... Ale 20 godzin przeglądania forum to stanowczo za mało >:(
Pozdrawiam
Jerzy

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2007, 10:19:44 »
b707 no wlasnie dokladnie tak postepuje i ni jak nie chce mi to dzialac ani z tomtomem ani automapa.
Ustawialem zawsze dla sprzetu port com5 i rozne opcje dla softu ale nie jak to mi nie dziala :(
Na dodatek probuje wlaczac tylko jeden program na raz i nic z tego :(
Ani tomtom ani automapa nie wykrywa urzadzenia na com9 (tomtom pisze - brak urzadzenie GPS).
Co moze byc tego powodem ?

Poszukalem troche i widze, ze jednym tak to dziala a innym nie :(
Troche to dziwne.

Pozdrawiam
Misiek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 10:24:52 wysłana przez misiekpm »

*

Offline Lusnia

• 16
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2007, 11:47:41 »

Ani tomtom ani automapa nie wykrywa urzadzenia na com9 (tomtom pisze - brak urzadzenie GPS).
Co moze byc tego powodem ?

Czy Twoje próby są w pomieszczeniu, czy na otwartrj przestrzeni?
TT dość długo się kontaktuje z GPS-em, zwłaszcza przy słabym sygnale.
Aby sprawdzić stan GPS-a na TT:
Menu>Zmień ustawienia>Pokaż stan GPS>Konfiguruj>Inne NMEA GPS>Szybkość transmisji GPS (4800)>GPS jest połączony z (wybierz odpowiedni COM) - i można obserwować stan odbiornika
Pozdrawiam
Jerzy

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2007, 12:52:52 »

Czy Twoje próby są w pomieszczeniu, czy na otwartrj przestrzeni?
TT dość długo się kontaktuje z GPS-em, zwłaszcza przy słabym sygnale.
Aby sprawdzić stan GPS-a na TT:
Menu>Zmień ustawienia>Pokaż stan GPS>Konfiguruj>Inne NMEA GPS>Szybkość transmisji GPS (4800)>GPS jest połączony z (wybierz odpowiedni COM) - i można obserwować stan odbiornika

No nie rob ze mnie totalnego lamera :)
Po skonfigurowaniu tomtom'a obseruje sobie stan GPSu i nie ma tutaj znaczenia czy jestem w srodku czy na zewnatrz bo dostaje komunikat, ze Brak urzadzenia GPS ! W przeciwienstwie kiedy wybiore port fizyczny, wowczas ewentualnie mam komunikat, ze brak prawidlowego sygnalu.
Automapa zachowuje sie podobnie, chce czytac tylko z portu fizycznego.

Pozdrawiam
Misiek