Problemy z GPS w Automapie 4 i iGO 2006 PLUS

• 20 Odpowiedzi
  • 3784 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z GPS w Automapie 4 i iGO 2006 PLUS
« dnia: Październik 20, 2007, 16:52:56 »
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Asusa A639. Uzywam nawigacji iGo'a i wszystko jest OK. Domyślnie działa na COM 5 z predkością 57600 wykorzystując  protokół SiRF.Postanowiłem zakupić Automapę w wersji 4. I tu się zaczęły problemy. Po zainstalowaniu, nawigacja nie może odnaleźć sygnału GPS. System automatycznego wyszukiwania nie pomaga. Po wpisaniu na sztywno aby łączył się po porcie 5 nic nie pomogło. Niby dioda GPS miga na zielono,ale cały czas szuka sygnału i nie może znależć. Wpisywanie na sztywno w ustawieniach Windowsa szprzętowego COM'a 5 i programowego COM'a 6 nic nie pomogło. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Asus A639
Windows Mobile 6
4GB SDHC

*

Offline piteron

• *
  • 99
  • Sprzęt: 639
Odp: Problemy z GPS w Automapie 4 i iGO 2006 PLUS
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2007, 23:30:16 »
a ile szuka tego sygnału
Auto Mapa w wersji 4 potrafi troszkę się rozgrzewać zanim wystartuje
poza tym zauważyłem pewien konflikt
jak w zakładce GPS masz zaznaczone żeby system zarządzał ,to start AM jest baaardzo długi(u mnie ok 3 min)jak wyłączę to ,to AM startuje w ok minutę

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2007, 13:53:20 »
Witam!
A więc zrobiłem tak jak mówiłeś. Ustawienia w systemie zrobiłem default'owe (bez żadnych portów). Nawet pokusiłem się o hard reset i ponowną instalację na wbudowanej pamięci FLASH (bo myślełem że może przez to że instalka była na SDHC).NIC z tego. Siedziałem chyba z 10 minut i czekałem aż coś znajdzie. Sytuacja trochę dziwna bo w zakładce Dane z odbiornika, pokazują się jakieś dane (nieczytelne), natomiast w zakładce dotyczącej odczytu z satelitów cisza... A jeszcze inna ciekawostka to taka że przy zmianie na inny COM Hołek gada że szuka sygnału( co prawda nie znajduje),ale na COM 5 jest tylko napis:Szukam sygnału GPS i tyle
Czekam na dalsze propozycje....
Dzięki

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2007, 20:04:31 »
Witam wszystkich!

Chciałbym potwierdzić problem z Automapą 4.1.2 i Asusem 636n. Jest dokładnie tak samo jak u vitu666. Taka sama reakcja sprzętu, tylko że na WM 5. Już miałem zmieniać system operacyjny na WM 6, ale widzę, że nie ma sensu. Supporty Asusa i Automapy bezradne :(

Dodam tylko, że było już mnóstwo różnych ustawień włącznie z Hard Resetem, a IGO śmiga aż miło łapiąc fixa w kilka sekund !!!

Masakra i kasa w błotko :mad:

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2007, 21:17:47 »
Witam ponownie!
Żeby było jeszcze ciekawiej to dzisiaj zainstalowałem Automape w wersji 3.9- to samo!!!Oczywiście na WM5 smigała bez zarzutów.Masakra. Dzwoniłem do Asusa.Nie znają odpwiedzi, to samo ze strony Automapy. Kurde może jakiś patch??
Pomocy!

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2007, 22:58:32 »
U mnie też to samo!

Miałem wcześniej zainstalowaną wersję Automapy 3.9 poprzedniego właściciela PPC. Też był zainstalowany IGO i oba programy chodziły jak złoto - dlatego też zdecydowałem się na odkupienie sprzętu.

Po hard resecie jeździłem długo na IGO - oczywiście bez żadnych problemów, a teraz po jako takim dopracowaniu Automapy zdecydowałem się dać jej szansę. No i kicha!!! Tak więc w moim przypadku  problem powstał w trakcie użytkowania PPC lecz nie wiadomo co go spowodowało i dlaczego. HELP!!!

*

Offline piteron

• *
  • 99
  • Sprzęt: 639
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2007, 00:17:07 »
z tego co opisujecie to wynika że jest to problem z AM nie z PDA
proponuję gnębić support AM
jeszcze jedno
czy port w AM jest ustawiony na auto ,czy ustawiony na sztywno
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2007, 00:33:51 wysłana przez piteron »

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2007, 10:06:14 »
Witam!
Support mówisz....
Port w Automapie ustawiony na Auto nie znajduje wogóle COMa, próbuje przez Bluetooth. Wpisany na sztywno COM 5 objawia się tak jak wczesniej opisywałem....

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2007, 15:11:29 »
Potwierdzam ...

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2007, 15:44:31 »
Mam podobnie z A636N  + AM 3.9, póki chodzi to jest ok, ale jak poleży kilka dni z nieużywanym GPS to ma problemy z ustaleniem fixa w AM, robię wtedy tak: odpalam jakiś GPS Viewer, otwieram port i czekam aż ustali fixa i jak chwile pochodzi z fixem to wyłączam GPS wiever i właczam AM i wtedy dość szybko się znajduje, innym sposobem jest odpalenie GPS Wiever  kliknięcie "cold start", zamknięcie portu i  i przełączenie do AM, to też u mnie pomaga. Może u kolegów to coś zdziała, sam nie jestem zadowolony z takiego działania i nie mam pojęcia co z tym zrobić.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 23, 2007, 16:17:54 »
A czy iGO po zakończeniu sesji zmienia protokół z Sirf na NMEA? Jeżeli nie, to nie ma szans, żeby AM ruszyła.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2007, 16:56:23 »
Wg mnie to nie jest kwestia WM5/6 bo ja najpierw miałem AM 3.9 i potem równolegle AM4 (zacząłem od 4.01) a dopiero później zmieniłem WM na wersję 6. I już pod WM5 były te problemy z AM4 a konkretnie czułością GPS. U mnie co prawda fixa łapie zawsze ale trwa to dłużej niż w wersji 3.9 a czasem nawet kilka minut. I zdarzają się czkawki - Asus gubi sygnał GPS bez powodu i nawigacja wariuje. W wersji 3.9 tych problemów nie ma.
Napisałem do supportu Automapy - umyli ręce, twierdząc cze obsługa GPS to wyłączna sprawa urządzenia. Zaproponowali jednak żeby wysłać jakiś raport systemu czy cuś ale już sobie darowałem bo na szczęscie są to problemy sporadyczne. Więc może warto napisać do AM, przeslać ten "raport systemu" i niech się pogłowią

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2007, 18:35:20 »
Mam podobnie z A636N  + AM 3.9, póki chodzi to jest ok, ale jak poleży kilka dni z nieużywanym GPS to ma problemy z ustaleniem fixa w AM, robię wtedy tak: odpalam jakiś GPS Viewer, otwieram port i czekam aż ustali fixa i jak chwile pochodzi z fixem to wyłączam GPS wiever i właczam AM i wtedy dość szybko się znajduje, innym sposobem jest odpalenie GPS Wiever  kliknięcie "cold start", zamknięcie portu i  i przełączenie do AM, to też u mnie pomaga. Może u kolegów to coś zdziała, sam nie jestem zadowolony z takiego działania i nie mam pojęcia co z tym zrobić.

A możesz podać linka do jakiegoś programiku nasłuchującego GPS??Wszystkie jakie ja znalazłem chodzą tylko pod WM6 i po zainstalowaniu wykrzaczają się.

A czy iGO po zakończeniu sesji zmienia protokół z Sirf na NMEA? Jeżeli nie, to nie ma szans, żeby AM ruszyła

Odpowiadam:Na chwilę obecną w ramach testów mam zainstalowną wyłącznie Automapę, więc nie ma takiej możliwości...

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2007, 20:25:00 »
A czy iGO po zakończeniu sesji zmienia protokół z Sirf na NMEA? Jeżeli nie, to nie ma szans, żeby AM ruszyła.

Właśnie chyba to jest problemem że nie zmiania  :] jak to sprawdzić? Mam identyczny problem na A639 Igo 2006 smiga wyśmienicie ale np.GpsTuner V5 nie może się połączyć.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 23, 2007, 22:04:49 »

Właśnie chyba to jest problemem że nie zmiania  :] jak to sprawdzić? Mam identyczny problem na A639 Igo 2006 smiga wyśmienicie ale np.GpsTuner V5 nie może się połączyć.

Kurde chłodne robią sie te wieczory w parku na ławce z pocketem w ręku:)
A tak na serio, potwierdzam że GpsTuner nie może się połączyć. Mysle że kwestia nie ley w zmianie protokołu bo w tej chwili po hard resecie mam zainstalowaną jedynie Automapę....

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 24, 2007, 17:23:28 »
WItam!
BINGO!!!Szukajcie a znajdziecie czy jakoś tak. Ściągnałem program SirfTech.Tak jak któryś z kolegów wspominał Winda 6 probuje się łączyć za pomocą protokołu Sirf. Wystarczy wejść na zakładkę Sirf i kliknąć Switch to Nmea Protocol, wybrać baudrate 4800 i heja!!!
Uruchamiamy Automapę, ustawiamy na sztwyno COMa 5 i baudrate'a na 4800.
Chodzi miodzio, jakby sie coś działo będę meldował.
Pzdr 

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 24, 2007, 19:40:22 »
WItam!
BINGO!!!Szukajcie a znajdziecie czy jakoś tak. Ściągnałem program SirfTech.Tak jak któryś z kolegów wspominał Winda 6 probuje się łączyć za pomocą protokołu Sirf. Wystarczy wejść na zakładkę Sirf i kliknąć Switch to Nmea Protocol, wybrać baudrate 4800 i heja!!!
Uruchamiamy Automapę, ustawiamy na sztwyno COMa 5 i baudrate'a na 4800.
Chodzi miodzio, jakby sie coś działo będę meldował.
Pzdr 

niestety na WM 5 taki zabieg nie pomaga :mad:  IGO chodzi świetnie ale AM 4.1  oraz Gps Tuner 5.1 nie odpale  :mad: madafaka :mad:

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2007, 19:33:33 »
Na moim 636n program działa znakomicie !!! Respect vitu666 za wytrwałość w poszukiwaniach rozwiązania :ok:
Serwisy zaś  :kill:
Tylko dziwne, że PPC straciło możliwość automatycznego wyboru protokołu. Trzeba wszystko ustawiać ręcznie: Igo na  Nmea Protocol a Automapę na Sirf. Czy można to jakoś uprościć?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 26, 2007, 19:41:35 »
mikka440 mistrzem i fachowcem od GPS jest niewątpliwie kolega prozor więc jego pytaj albo poszukaj w jego profilu postów na ten temat a zaręczam Ci, że wszystko stanie się jasne  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 27, 2007, 13:37:50 »
Na moim 636n program działa znakomicie !!! Respect vitu666 za wytrwałość w poszukiwaniach rozwiązania :ok:
Tylko dziwne, że PPC straciło możliwość automatycznego wyboru protokołu. Trzeba wszystko ustawiać ręcznie: Igo na  Nmea Protocol a Automapę na Sirf. Czy można to jakoś uprościć?

Witam!
A więc potwierdzam że wszystko działa. Jeśli chodzi o podejście manualne to niestety nie wiem czy da radę to zmienić. Doczytałem się jedynie że w niedługim czasie Automapa ma uruchomić SirF'a, wtedy nie będzie trzeba kombinować.
Pzdr

*

Offline ludwik146

• 7
  • Sprzęt: ASUS A636N
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 05, 2007, 11:16:36 »

Potwierdzam super działanie proramu SirfTech (taka mała rzecz a cieszy-tylko 36kB). Mój ASUS 636N z WM5 z początku chodził idealnie. Używałem naprzemian AutoMapę 3,9 i iGO. Nagle AM nie mogła znaleźć satelity. Po włączeniu iGo namierzeniu fixa, wyłączeniu i włączeniu AM było ok. Ale po kilku dniach AM nawet nie mogła znaleźć GPS, próbowała coś szukać przez Bluetootha. Zainstalowałem autopilota i tez nie mógł znaleźć GPS w pockecie. A SirfTech w 10 sekund od uruchomienia znalazł kilka satelitów i wyznaczył pozycję. A później już prosto, przejscie na zakładkę SiRF i nakazanie "Switch to NMEA Protocol" i od tego momentu AM łapie fixa w kilka sekund i chodzi naprzemian z Igo bez problemów.

Pozdrawiam