Problem z gps w Asus A696

• 5 Odpowiedzi
  • 6393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z gps w Asus A696
« dnia: Czerwiec 28, 2009, 13:24:33 »
Witam.
Niedawno kupiłem nowego Asusa A696 z gps. Zainstalowałem na niej Automapę 5.5.1 Palmtop szuka sygnału gps sporo ponad 3 min w domu. Na zewnątrz ok. 2 min. Znajomy ma nawigacje i szybko mu znajduje sygnał - ok. 30 sek. Mam takie ustawienia: COM4 i COM5 4800 Nie wiem co mam zrobić. Proszę o szybką odpowiedź, bo jutro jadę za granicę i nie chce mi się wstawać 10 min wcześniej. Z góry dziękuję.

*

Offline orionek

• 23
  • Sprzęt: htc diamond
Odp: Problem z gps w Asus A696
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2009, 21:25:35 »
Zostaw w ustawieniach GPS porty sprzętu na brak a szybkość transmisji na 4800. Automapa znajdzie na ustawieniach auto na com5. U mnie też znajduje szybko fix'a wydaje mi sie ze zależy to dużo od miejsca i pogody.

Pozdrawiam
Wojtek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 21:29:28 wysłana przez orionek »

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2009, 21:56:50 »
Witam.
Niedawno kupiłem nowego Asusa A696 z gps. Zainstalowałem na niej Automapę 5.5.1 Palmtop szuka sygnału gps sporo ponad 3 min w domu. Na zewnątrz ok. 2 min. Znajomy ma nawigacje i szybko mu znajduje sygnał - ok. 30 sek. Mam takie ustawienia: COM4 i COM5 4800

Witam

Pisanie o czasie łapania fixa w domu to jakieś nieporozumienie. Sygnał pochodzi z satelitów (to na wszelki, jakby ktoś nie wiedział ;) ), ma dosyc wysoką czestotliwość i w pomieszczeniach jest zazwyczaj mocno tłumiony. Dużo zależy od użytych materiałow, budulców, itp.   2 minuty na zewnątrz to chyba nie jest zły czas. Wszystko też zalezy od warunków oraz jak dawno był łapany sygnał - jesli odbiornik wyłaczysz i właczysz w niedlugim odstepie czasu oraz nie zmieniając za bardzo pozycji, z reguły fixa łapie błyskawicznie.

BTW - czy ktos zna sprawdzony dla A696 program do uaktualniania efemeryd? (własnie po to, aby szybko złapał fixa)
Do tematu kiedyś podchodziłem , ale jakoś wtedy "na szybkiego" nie znalazłem (być moze słabo szukałem - mówią, ze 90% Twoich problemów rozwiąże Google, pozostałych 10% alkohol ;) ) .  Prosiłbym z konkretnym linkiem.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. W A696 port GPS to COM5/4800bps. Automapa wykrywa go poprawnie i nie nalezy tego zmieniać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 22:05:07 wysłana przez stanley_p »

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2009, 19:18:41 »
BTW - czy ktos zna sprawdzony dla A696 program do uaktualniania efemeryd? (własnie po to, aby szybko złapał fixa)
<...> Prosiłbym z konkretnym linkiem.

Witam

Widzę, że odpowiedzi odnośnie programu do pobierania efemeryd przepełniają serwer... Ale rozumiem - zaczeły się wakacje i wszystkie GPS-y (no może prawie wszystkie)  są w terenie ;)

A poważniej, odnośnie sprawowania się odbiornika GPS w A696 sporo było w tej dyskusji:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=87913.0

Odnośnie zaś efemeryd, wątek z moimi dotychczasowymi doswiadczeniami oraz pytaniami założyłem tu:
http://asuspda.pl/forum/viewtopic.php?t=89
Jeśli ktos zna odpowiedzi, tutaj także z chęcią je przeczytam...

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2009, 14:40:47 »
Dzięki za pomoc. Sygnał gps znalazł bardzo szybko (może dlatego, bo szukałem około 3 rano). Ogólnie nawigacja spisała się super - nie trzeba było się nikogo pytać o drogę, ani korzystać z niewygodnej mapy papierowej. Już na miejscu po ponownym włączeniu Automapy na zewnątrz (odstęp w czasie około 3 godzin), nie mogło znaleźć sygnału w ogóle. Stałem z moim Asusem przy drodze pod drzewami. Pomogło dopiero wyjście na odsłonięte tory tramwajowe, ale potem w mieście gubiło sygnał.
Pozdrawiam
zlotek11   

*

Offline Komarek.pl

• 429
  • Sprzęt: TT_GO/Sygic/AM + japko X
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2009, 20:51:02 »
No tak, faktycznie temat był obracany tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=87913.0  :ok:
Pozostaje chyba tylko TomTom Home dla posiadaczy map (nazywa się to A(systent)-GPS lub program quickGPSfix dla WM5 i 6.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2009, 20:52:45 wysłana przez Komarek.pl »
Pozdrawiam!
Komarek z Holenderskiej Depresji
RIP: TT_940_LIVE / GO 1005_LIVE :(
Zabytkowy Asus A696 nadal pracuje!