Witam.
Niedawno kupiłem nowego Asusa A696 z gps. Zainstalowałem na niej Automapę 5.5.1 Palmtop szuka sygnału gps sporo ponad 3 min w domu. Na zewnątrz ok. 2 min. Znajomy ma nawigacje i szybko mu znajduje sygnał - ok. 30 sek. Mam takie ustawienia: COM4 i COM5 4800
Witam
Pisanie o czasie łapania fixa w domu to jakieś nieporozumienie. Sygnał pochodzi z satelitów (to na wszelki, jakby ktoś nie wiedział

), ma dosyc wysoką czestotliwość i w pomieszczeniach jest zazwyczaj mocno tłumiony. Dużo zależy od użytych materiałow, budulców, itp. 2 minuty na zewnątrz to chyba nie jest zły czas. Wszystko też zalezy od warunków oraz jak dawno był łapany sygnał - jesli odbiornik wyłaczysz i właczysz w niedlugim odstepie czasu oraz nie zmieniając za bardzo pozycji, z reguły fixa łapie błyskawicznie.
BTW - czy ktos zna sprawdzony dla A696 program do uaktualniania efemeryd? (własnie po to, aby szybko złapał fixa)
Do tematu kiedyś podchodziłem , ale jakoś wtedy "na szybkiego" nie znalazłem (być moze słabo szukałem - mówią, ze 90% Twoich problemów rozwiąże Google, pozostałych 10% alkohol

) . Prosiłbym z konkretnym linkiem.
Pozdrawiam -
Stanley
P.S. W A696 port GPS to COM5/4800bps. Automapa wykrywa go poprawnie i nie nalezy tego zmieniać.