problem z gps

• 12 Odpowiedzi
  • 2133 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z gps
« dnia: Kwiecień 10, 2008, 22:32:12 »
witam może ktoś się już spotkał z czymś takim mam asusa 696 z wbudowanym gps 3 dni temu przestał łapać położenie widzi satelity ale nie pobiera danych geograficznych czy to może wina wince (mam wersję 5)

*

Offline yacca

• 38
  • Sprzęt: Asus  696
Odp: problem z gps
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:56:00 »
witam może ktoś się już spotkał z czymś takim mam asusa 696 z wbudowanym gps 3 dni temu przestał łapać położenie widzi satelity ale nie pobiera danych geograficznych czy to może wina wince (mam wersję 5)

zadzwon do pomocy technicznej asusa. Jesli nie pomoże, to seriws.
Ja miałem już naprawianego GPS w tym modelu 2 razy. Niestety. A objawy były podobne.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2008, 23:17:49 »
Może tylko program (jaki?) nie pobiera danych?

*

Offline pietruch

• 7
  • ASUS A696
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 12, 2008, 00:11:52 »
zobacz jak sie bedzie zachowywac w innych programach nawigacyjnych.... jak bedzie to samo, najprawdobodobniej odbiornik gps lub antena (sirf III)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2008, 13:03:44 »
a może wince? sam nie wiem dane z satelity pobiera ale nie mogę ich wyświetlić tzn ani automapa 4.1.2 ani igo 2006 ani programy typu gpsutility czy navio nie pokazuje tego nie wiem pewnie serwis pozostaje myślałem że soft ale też nie mogę go wgrać pokazuje błąd załamka bo potrzeba mi go wręcz natychmiast (częste podróże...) rozwijają

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2008, 13:29:25 »
Zrób HR - zainstaluj dowolną aplikację testującą - wyjdź na dwór i sprawdź
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2008, 15:52:15 »
hr był aplikacje też ale sprawdzę jeszcze raz po resecie czysty z jedną aplikacja ale którą? mam GpsUtil (świetny), Navio global satelit 3.13, VisualGPSce może coś wyda ale chyba bez serwisu się nie obędzie. nie bardzo się orientuję ale gdy program blokuje wizualny odczyt jednak dane z satelit pobiera chyba ale ciąg licz i symboli w info AutoMapy ciągle coś rejestruje, inne programy także wykrywają obecność satelit ale ich poziom sygnału nic nie wskazuje parę dni temu trwało to 5-7 s, nic nie rozumiem.
Napisane: Kwiecień 12, 2008, 14:40:40
po HR i instalacji AM 4.1 znalazł satelity chociaż chyba dzięki upg. z PDA to zadziałało wielkie dzięki dla ludzi którzy mają chęć pomagać innym za free w nocy sprawdzę backup i rano znowu test może to być wina jakiegoś programu na pewno dam znać po próbach
Napisane: Kwiecień 13, 2008, 20:08:06
niestety pda wariuje raz działa raz nie ale moze sam znajdę odp a jak nie to serwis...
Napisane: Kwiecień 15, 2008, 14:13:25
jedzie do serwisu...

*

Offline Adim

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 & hx4700
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2008, 18:59:21 »
Miałem identyczny problem. Już miałem wysyłać do serwisu, ale wyciągnąłem na noc baterię, włożyłem rano, włączyłem Automapę i jak narazie wszystko działa bez najmniejszego problemu. Nie wiem co było przyczyną. Spróbuj u siebie zastosować taki manewr.
Pozdr.
HP 4150 => FS Pocket Loox420 => HP hx2410 => HP hx4700 => HTC Kaiser => Asus A696 & hx4700

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 29, 2008, 21:01:58 »
Mam podobnie z tym fixem, wyciagalem baterie i pomoglo ale po kilku dniach znowu nie mogl zlapac fixa, chyba cos sie psuje ten GPS.
Czy ma ktos jakis sposob na to ?
Posiadam Asusa 636N.

*

Offline haldan

• 22
  • Sprzęt: Asus A696/Sygic
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 30, 2008, 10:44:27 »
Proponuje sprawdzić czy tryb transmisji danych z GPSa nie przestawił się z NEMEA (tekstowy) na Sirf (binarny). Przestawienie trybu może byc np wynikiem resetu tylko modułu GPS
Wówczas większość programów (po za np iGo) nie łapie fixa gdyż pracuje wyłącznie w standardzie NEMEA.

Do sprawdzenia można użyć Automapy (ma okienko podglądu transmisji i widać czy idzie tekst z parametrami czy binarna sieczka) lub np SirfTech-a (z tym ostatnim obchodzić się proszę ostrożnie, potrafi przekonfigurować wszystko w GPS-ie).

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 30, 2008, 11:34:49 »
niestety studiowanie forum nie pomogło różne konfiguracje sprawdzałem wczoraj wrócił z serwisu " uszkodzony moduł GPS - wymiana modułu ....." dla chętnych podam konkretną nazwę elementu. dziś AM 5 chodzi ok fix złapało po około 4 min. GPS tuner 3 min i złapał 3D. co prawda spadł mi na ziemię i może to spowodowało uszkodzenie. poza tym naprawa trwało 6 dni i wymieniono cały panel prawdopodobine muszę sprawdzić nr seryjne..
mimo wszystko dzieki za pomoc no i wiedza jest większa niż wcześniej. już wiem co to FIX... hahaha

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 30, 2008, 14:19:30 »
Probowalem zmieniac Sirftechem ale nie pomoglo, poza tym ani IGO ani Automapa nie lapala Fixa. Pomaga tylko wyjecie bateri na co najmniej 2 H, moze jest jakis inny sposob zeby szybciej zrestartowac GPS ?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 30, 2008, 17:33:24 »
Sprawdź jeszcze trialową wersją GPSGate : http://rapidshare.com/files/95732296/GPSGate.rar
potrzebna zgoda