Problem z Asus636N i kartą pamięci 8GB

• 3 Odpowiedzi
  • 1589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z Asus636N i kartą pamięci 8GB
« dnia: Kwiecień 24, 2008, 19:28:56 »
Mam problem z poprawnym podzieleniem tej karty na partycje.
Chcę jej użyć do swojefo PDA Asus 636N . Wiadome jest ze ma być w FAT i tu jest problem.
Moje pda widzi całą karte lecz po przekroczeniu 2GB danych na karcie reszta gdzies ginie i zostają puste katalogi z rozmiarem 0 .
Dlatego postanowilem podzielić na partycje po 2GB i powinno w takim układzie wszystko być OK.
Używam do formatowania Paragon Partition Manager.
Robie to tak:
1.Tworzę "Primary partition" - 1.9GB
2.Tworzę "Extended Partition" - przydzielam pozostałą część
3.Tworzę "Logical disk" - (1,9GB) , (1,9GB) , (1,5GB)
I do tego momentu wszystko jest OK.
Schody zaczynają sie przy formatowaniu.Primary formatuje poprawnie lecz reszty juz nie chce i wyrzuca komunikat z błędem.

Karte w Asusie widzi jako 7.2 GB , oczywiscie patcha wrzuciłem.
Jedno mnie jeszcze zastanawia.
Próbowałem zrobić tak :
primary 2GB , resize na (1GB) i (1GB) bez problemu wtedy były 2 partycje po 1 GB.Jak dałem primary na powiedzmy 4GBi chciałem zrobić dwie po 2GB to niestety pierwszą partycję sformatował a druga z błędem.
Mnie zastanawia jedno,jak w Pda można miec karte 8GB nie podzieloną na partycje.Przecież FAT nie obsluzy wiekszego dysku niż 2048.I wydaje mi sie ze tutaj tkwi caly ból.Tylko jak go rozwiązać.
Formatowałem z poziomu PDA.
Jak zainstaluje powiedzmy AM to jest OK , ale jak dorzuce jeszcze IGO to przekraczam 2GB i już w IGO nie widzi mi plików w katalogu IGO.Czyli niby na karcie jest dobra struktura katalogów,miejsce również znika lecz pomimo usunięcia katalogu IGO rozmiar na karcie się nie powieksza.
Jezeli na początku zainstaluje IGO,a potem AM to Igo chodzi OK a z AM nie widzi mi wszystkich map.Katalogi na karcie są ale znowu puste.
Dlatego własnie chciałęm podzielić kartę na partycję i sprawdzić co sie bedzie działo.

Fotka pokazuje stan karty po formacie w czytniku zewnetrznym.

Karta to :
ELITE PRO
8GB High Speed
Memory Card
3.3V CE
94110-925.AOOLF 20456871

Zakupilem na ebay-u UK i miała być SanDisk , niestety po odebraniu przesyłki było coś zupełnie innego.Szkoda mi teraz to odsyłać i czekać na zwrot pieniązków.Szybciej kupić nową.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2008, 15:49:50 wysłana przez Albin »

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: Problem z Asus636N i kartą pamięci 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2008, 15:05:49 »
Dlaczego upierasz się przy FAT16.
Włóż do czytnika i pod Windows sformatuj na FAT32.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2008, 00:50:11 »

Popatrz kolego na fotkę,zobaczysz ze partycja 1.9 GB jest juz w FAT32.Nie ma różnicy czy fat32 czy fat16. I wcale sie nie uparłem zeby nawet ją dzielic na partycje.
Poprostu jak jest 7.2 GB to w Asusie (na pasku jest 3.2GB , a jak sprawdzam w Pamieci to pokazuje 7.2GB) ,po zainstalowaniu samej AM jest OK,a jak doinstaluje IGO to w IGO nie widzi mi już map.Odwrotnie działą tak samo,instaluje IGO jest OK a po instalacji AM wyrzuca mi ze niektóre mapy są błędne.
Zakupilem specjalnie taką duża SD zeby nie wachlowac kartami w slocie,zeby miec 2 mapy na 1 karcie.Niestety od samego zakupu same problemy ktorych nie potrafe rozwiazac.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2008, 11:56:04 »

Jakąś inną koncepcje może masz ? Może jakiś dobry prog do formatowania i dzielenia na partycje pod dos.FDISK-iem próbowałem,też to samo.