A636n + Wi-Fi + Hotspot = Internet ?

• 6 Odpowiedzi
  • 1672 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 03, 2006, 17:29:40 »
No wlasnie - czytalem tutaj na forum, ze konfiguracja Wi-Fi jesli chodzi o darmowe hot-spoty jest prymitywna, a wlasciwie nic sie nie konfiguruje, tylko wlacza, wykrywa, ewentualnie podaje jakis PIN.

No wiec wybralem sie na runde po centrach handlowych, gdzie sa na 100% hot-spoty.

W pierwszym - znalazlo mi hotspota, ale nie udalo sie do niego polaczyc w ogole. Byla informacja DOSTEPNY, ale proby laczenia nic nie zmienialy.

W drugim centrum znalazlo mi chyba az z 6 hot-spotow, z czego udalo mi sie polaczyc z orange-hotspot, i okazalo sie, ze ze siec dziala (w Operze), ale tylko i wylacznie strona orange informujaca jak zaplacic za dostep. No, ale to juz postep.

Udalo mi sie polaczyc do jeszcze jednego, byl POLACZONY, ale dostepu do sieci w zadnej aplikacji nie bylo.

Pytanie zatem, czy to ja mam takiego pecha, ze te wszystkie hotspoty byly jakies 'niedarmowe', czy po prostu nie wpuszczaly, czy moze jednak cos moze byc nie tak z konfiguracja?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2006, 20:18:17 »
Hotspoty operatorów GSM w centrach handlowych od dawna nie są  darmowe. Prawdą więc jest że łatwo w sensie technicznym podłączyc się do ich stron startowych, na których czasem mozna wysłac SMS do ich sieci, skorzystac z informacji o ww. centrum handlowycm itp.
Ale wejscie dalej 'na swiat' wymaga znajomości kodu - wykupienia prawa do dostepu. Sa różne formy zakupu , zdrapki , zasilenia SMS-e, zapłata kartą itp.
Darmowe hotspoty częsciej spotkasz w miejscach turystycznych, knajpkach ale ... łatwo nie jest.

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2006, 12:35:34 »
Cytat: "perla"
Darmowe hotspoty częsciej spotkasz w miejscach turystycznych, knajpkach ale ... łatwo nie jest.

Oj Łatwo jest! Naprawdę łatwo!

Polecam osiedla mieszkaniowe większych miast. Przejedź się z włączonym WiFi samochodem w zdłuż kilku bloków i ...... spokojnie Pocket sam się podepnie. Tyle osob nie zabezpiecza w żaden sposób swoich sieci domowych, że aż się serce kraje!

Sposób co prawda na pograniczu prawa, ale jak się podpinasz tylko po to aby sciągnąć pocztę lub przeczytać coś na www i NIE GRZEBIERZ KOMUŚ PO SIECI, to myślę że OK. Po za tym pewnie i tak ta osoba się nie kapnie i żadnych szkód jej nie wyżądzisz. Znam podwórka pod blokami, gdzie jest kilka sieci z dostępem do netu i ze średnim poziomem sygnału. Na upartego to na nowym osiedlu można nie wykupywać żadnego kabla, tylko wystawić antenkę za okno. Ale mnie jakurat stać na neostradę i generalnie NIE POLECAM łamania prawa.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2006, 15:14:26 »
Cytat: "hapej"
Na upartego to na nowym osiedlu można nie wykupywać żadnego kabla, tylko wystawić antenkę za okno. Ale mnie jakurat stać na neostradę i generalnie NIE POLECAM łamania prawa.

Ale czy łamaniem prawa jest korzystanie z ogólnodostępnego internetu ? Może ktoś specjalnie udostępnia bo ma taką ochotę ? Są takie inicjatywy żeby udostępniać za darmo net, tak aby wszyscy skorzystali. W jednej z nich nawet sprzedawali routery za jakieś grosze.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2006, 21:14:02 »
Cytat: "hapej"
Oj Łatwo jest! Naprawdę łatwo!

Polecam osiedla mieszkaniowe większych miast. Przejedź się z włączonym WiFi samochodem w zdłuż kilku bloków i ...... spokojnie Pocket sam się podepnie. Tyle osob nie zabezpiecza w żaden sposób swoich sieci domowych, że aż się serce kraje!
 NIE POLECAM łamania prawa.

Chyba sie nie zrozumielismy. Ja pisałem o darmowych hotspotach wystawionych specjalnie do podłączania się dla każdego/klienta itp.
A Ty piszesz o podłączaniu się do sieci , bez zgody właściciela.
O tym jak to łatwe , to wiadomo od .. kilku lat  :P

*

Offline ak6

• **
  • 159
    • Taką stronkę tworzę z kolegą. Zaskoczeni?
  • Sprzęt: A636n, iPhone 6+, MODECOM MX3 HD, Nomad EVO 4.3
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2006, 09:32:36 »
Darmowe hot-spoty w Warszawie? PROSZĘ BARDZO!
http://www.hotspot.info.pl/hotspots.php?action=search&keyCity=warszawa&keyStreet=&keyFreeHotspot=yes
Znajdziecie tam wiele więcej!  :))

No i oczywiście PDAClub
http://www.pdaclub.pl/hs/szukaj.php?hs_str=Warszawa

no i tu
http://www.starowka.pl/

i tu
http://www.computerworld.pl/hotspot/1.html

Pogooglujcie trochę a znajdziecie dużo więcej.  :))

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2006, 21:24:49 »
Niestety te wykazy są w częsci 'bezpłatne' w wielu przypadkach nieaktualne. Zawieraja dane z 2005 r i wczesniejszych lat. Chyba nikt nie publikuje  danych rzeczywiście aktualnych.