PDA a PC/SD

• 7 Odpowiedzi
  • 1297 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PDA a PC/SD
« dnia: Marzec 14, 2007, 12:53:57 »
Witam,

pytanie pewnie banalne, ale dla mnie  swiezego wlasciciela Asusa A636N, calkiem interesujace:

Czy istotne jest by PDA byl w trybie OFF kiedy sie wklada/wyklada karte SD?
Czy zawsze mozna (jasne ze nie podczas pracy SD) karte wlozyc/wylozyc z PDA?
To samo sie tyczy podlaczenia do PC, podlaczamy i odlaczamy  "na chama" w trybie ON, czy najpierw wylaczamy PPC i po polaczeniu uruchamiamy??

W manualu nie znalazlem takiej informacji, pobiezny "search" tego forum rowniez nie dal mi odpowiedzi.

Z gory dzieki,

molo

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
PDA a PC/SD
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 14, 2007, 13:25:27 »
molo
Czy istotne jest by PDA byl w trybie OFF kiedy sie wklada/wyklada karte SD?
raczej nie, choć niektóre modele mogą się buntować
no i ważne aby programy "wyświetlające się" na ekranie today nie byly zapisane na karcie
Czy zawsze mozna (jasne ze nie podczas pracy SD) karte wlozyc/wylozyc z PDA?
jw.
To samo sie tyczy podlaczenia do PC, podlaczamy i odlaczamy "na chama" w trybie ON, czy najpierw wylaczamy PPC i po polaczeniu uruchamiamy??
nie ma znaczenia ;)

PDA a PC/SD
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2007, 15:48:12 »
dzieki za info

pozdrawiam,
molo

*

Offline ST6

• **
  • 203
PDA a PC/SD
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2007, 11:50:30 »
Cytat: "marcinl"
To samo sie tyczy podlaczenia do PC, podlaczamy i odlaczamy "na chama" w trybie ON, czy najpierw wylaczamy PPC i po polaczeniu uruchamiamy??
nie ma znaczenia ;)
Nie do końca. Winda  potrafi cachować niektóre dane, twierdzi, że skończyła robic a jeszcze nie wszystko zgrała na karte.
W Windzie w trayu jest ikonka podłączonych urządzeń USB (taka z zielona strzałką) i tam należy zatrzymać "urządzenie magazynujące". To jest najbezpieczniejszy sposób odłączania czytników kart, dysków USB itp.
Owszem, można odłączyć "siłowo" kiedy dioda aktywności juz nie miga, ale powyższy sposób jest bezpieczniejszy.

PDA a PC/SD
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2007, 12:12:57 »
Mozna tez odpalic http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/FileAndDisk/Sync.mspx z parametrem -r (albo nazwa dysku na karcie). Wtedy nie trzeba czytnika wyjmowac i wkladac, zeby sie ponownie zobaczyl w systemie.
Ja mam sync -r na pasku "szybkie uruchamianie" - jeden klik i mozna karte wyjac.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
PDA a PC/SD
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 15, 2007, 12:19:31 »
co do podłączania pocketa do PC to w okienku ActiveSync jest instrukcja:
Aby połączyć urządzenie z tym komputerem:
1. Podłącz kabel do komputera
2. Włącz urządzenie
3. Umieść urządzenie w uchwycie dokującym

czyli podłączamy włączonego, proste :)

PDA a PC/SD
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2007, 18:08:29 »
dzieki,

z tym odlaczeniem za pomoca "takiej zielonej strzalki" (czyli Safety Remove Hardware button) to sprawa jest oczywista ale w trybie polaczenia szeregowego lub sieciowego PDA z PC za pomoca USB nie pojawia sie tam PDA jako zewnetrzne urzadzenie (mass storage device).
 Dopiero  przelaczenie opcji polaczenie do trybu SD-reader (czytnik kart) staje sie to mozliwe
BTW dzieki za komentarze.

Jeszcze pytanko czy przez BT transfer danych miedzy PC a PDA bedzie szybszy niz przez USB?, bo przez kabel przesyl jest tragiczny - choc wydawalo mi sie ze USB 1.1 powinno byc szybsze. film 150 mb przesylal sie okolo 10-15 min!

*

Offline stwf

• *
  • 81
  • Sprzęt: A716, BT GPS
PDA a PC/SD
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2007, 18:39:43 »
Na kartę wgrywaj stosując czytnik kart! Będzie o wiele szybciej! Nie sądzę, aby BT przyspieszył znacznie transfer.
A mnie się marzy kurna chata........