polaczenie ASUS A636 i K750i

• 29 Odpowiedzi
  • 8748 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 18, 2006, 08:22:12 »
Witam
Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie. Chcialbym przegladac strony internetowe z ASUSa A636 uzywajac polaczenia bluetooth i komorki K750i. ASUS wykrywa przy konfiguracji K750i . Prosi o wpisanie kodow . Wpisuje "0000" , to samo na komorce. Po wybraniu dalej po dlugiej chwili przy komunikacie "wyszukiwanie uslug" Wyswietlony zostaje komunikat "Nie znaleziono urzadzenia". Nie rozumiem skoro wykryly sie wzajemnie . Moze nalezy cos zainstalowac na palmtopie ?

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2006, 13:47:32 »
Hm... Jak na mój gust używasz nie tej usługi. Usługa zwie się DialUp Networking i musi być uruchomiona w telefonie. W PDA wybierasz "internet przez mobilefon" itd... Urządzenia muszą być sparowane.
Nie zmienia to faktu, że mnie się NIE udało uzyskać połączenia (mam tego samego PDA i SE K700i). PDA chce ode mnie numer telefonu, jakiego ja używam do połączenia z netem, podczas gdy ja korzystam z GPRS i nie mam żadnego numeru telefonu (co najwyżej IP operatora). Zmieniając w PDA rodzaj połączenia z BT DialUp Networking na "czysty" Bluetooth RÓWNIEŻ połączenia nie mam (pewnie dlatego, że w telefonie nie ma takiej usługi (jest tylko ów DUN, 2 serial porty, OBEX file transfer i emulator myszy/klawiatury do "pilotowania PC"...
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2006, 14:18:45 »
Połączenie przez GPRS to z tego co pamiętam *99#

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2006, 14:48:46 »
Do sonyericssona wpisujesz *99***3#
W modelu k700i przy konfiguracji połączenia w zakładce advanced w pozycji extra dial-string modem commands wpisz Z . Dopiero wtedy zadziała

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2006, 19:26:33 »
To nie do końca tak, *99***X# gdzie X to numer profilu pod który masz wpisaną bramke do internetu w telefonie, *99# to domyślny profil.

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2006, 01:37:39 »
Ustawienia które podałem wyżej działają w Plusie i Erze . W nokiach wystarczy *99#.

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2006, 18:06:34 »
Działa! :) *99# i działa! Teraz tylko sprawdzę ile kosztuje u mnie pakiecik w GPRS... :)
Dzięki za pomoc. :)
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2006, 14:27:21 »
Witam,
mam ten sam problem co grzeg2. Palm to A632 + K750i w Orange nie mogę połączyć sie z internetem :(  Jak wybieram *99# to wyświetla „Połączenie nieudane, sprawdź zasięg internetu bądź ustawienia...” telefon ustawiłem ze strony Orange. Co jest grane? Może muszę coś aktywować? Dodam że jak wchodzę na „Orange world” w telefonie to łączy i mogę korzystać z netu na telefonie

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2006, 16:12:32 »
Doszedłem sam, dla potomnych:
nazwa usługodawcy to: - orangegprs
numer - *99#
nazwa i hasło - internet

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 21, 2006, 15:08:59 »
Przetestowałem to na K800i i zadziałało, ale musiałem jako numer wpisać *99***5#, gdzie 5 to numer mojego profilu GPRS, określony w tym profilu w telefonie jako ID zewnętrzny.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 21, 2006, 23:40:50 »
a ja jako nazwy i hasla uzywam: ppp i tez dziala  :)

*

Offline Focuss

• 288
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:02:08 »
A jak ma,m to skonfigurowac z SonyEricsson T630?? bo cis mi nie idzie :(

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2007, 01:02:31 »
ja jestem na prawde zielony,moze mi ktos krok po kroku napisac jak skonfigurowac A636N i k750i w sieci orange do połącznia z internetem?nie moge znaleźć tego połączenie przez gprs w Asusie. :S

Odp: polaczenie ASUS A636 i K750i
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 24, 2007, 09:59:28 »
Witam,
mam ten sam problem co grzeg2. Palm to A632 + K750i w Orange nie mogę połączyć sie z internetem :(  Jak wybieram *99# to wyświetla „Połączenie nieudane, sprawdź zasięg internetu bądź ustawienia...” telefon ustawiłem ze strony Orange. Co jest grane? Może muszę coś aktywować? Dodam że jak wchodzę na „Orange world” w telefonie to łączy i mogę korzystać z netu na telefonie

Mam dokładnie ten sam problem, już nie wiem co może być nie tak.

Może ktoś by był taki dobry i zrobił instrukcję krok po kroku co i jak ?

Albo gdzie w Warszawie udać się żeby ktoś to ustawił i działało.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2007, 10:39:00 »
1. parujesz oba urządzenia
2. w k750i w Opcjach transmisji stromieniowej->łącz używając ustawiasz domyśny profil. Po wklepaniu *99# bedzie ci domyslnie ustawiał ten profil i ma działać
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2007, 13:22:15 »
Nieprawda.
Jeśli połączenie w telefonie działa, to nic tam nie trzeba ustawiać. Wystarczy tylko sprawdzić jaki ID ma profil gprs.
Żeby na pockecie zadziałało trzeba ten numerek ID wpisać tak jak to w tym temacie już wyżej napisano, czyli *99***X#
Było już o tym setki razy. Wystarczy dokładnie przeczytać cały temat od początku.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 13:26:38 wysłana przez awatar »

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2007, 13:43:16 »
Głupoty gadasz stary. Ten sposób też działa bez głupiego sprawdzania ID i utrudniania sobie życia. W k750i Możesz ustawić jaki ma być domyślny profil i tyle.Możesz je przestawiać, modyfikować i inne cuda wianki. W pockecie jedziesz  standartowym *99# i ten profil który jest domyślny zostanie użyty. Kumasz teraz?
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2007, 17:58:24 »
Niestety, masz racje, ale tylko w teorii, bo jak wynika z tego i jeszcze kilku podobnych tematów, w praktyce jest inaczej.
Co do profili to nie jest prawdą, że "Możesz je przestawiać, modyfikować i inne cuda wianki". Nie każdy ma niebrandowany soft. W brandowanym sofcie nic nie można zrobić z predefiniowanymi przez operatora profilami. Można operować tylko na tych własnoręcznie dodanych, choćby były identyczne z tymi poprzednimi.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 24, 2007, 19:39:32 »
Niestety, masz racje, ale tylko w teorii, bo jak wynika z tego i jeszcze kilku podobnych tematów, w praktyce jest inaczej.

O prosze, chcesz mi powiedzie że mam internet w moim Asusie z k750i przez BT wyżej wymienionym sposobem tylko w teorii....?
Naszczęscie mój asus i se mają gdzieś te "teorie" i bardzo miło sobie współpracują.

Co do profili to nie jest prawdą, że "Możesz je przestawiać, modyfikować i inne cuda wianki". Nie każdy ma niebrandowany soft. W brandowanym sofcie nic nie można zrobić z predefiniowanymi przez operatora profilami. Można operować tylko na tych własnoręcznie dodanych, choćby były identyczne z tymi poprzednimi.
Hmm, odnosze wrażenie że albo nie miałeś k750i w rękach, albo nie czytałeś instrukcji i nie jesteś świadomy co masz

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 25, 2007, 00:18:56 »
Dyskusja zeszła z tematu, ale bardziej chodzi tu o soft w telefonie a nie o jego model. Nie napisałeś, czy masz soft brandowany czy nie.
Pisząc o praktyce miałem na myśli podobne problemy pojawiające się w kilku tematach, bo u Ciebie akurat tak działa, a u paru innych osób jednak nie. Wpisanie ID na pewno nie zaszkodzi i to żadne utrudnienie.
Napisałeś "W k750i Możesz ustawić jaki ma być domyślny profil i tyle". To nie ma żadnego znaczenia. Zrobiłem właśnie eksperyment. Stworzyłem nowy profil z bezsensownymi ustawieniami. Ustawiłem go jako domyślny.
Sam telefon oczywiście nie łączył się z netem, ale co dziwne Asus połączył się wybierając profil zgodnie z ustawionym ID.
Akurat K750i przeskoczyłem. Po K700i mam K800i.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2007, 01:16:39 wysłana przez awatar »

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 25, 2007, 14:30:25 »
Zrobiłem właśnie eksperyment. Stworzyłem nowy profil z bezsensownymi ustawieniami. Ustawiłem go jako domyślny.
Sam telefon oczywiście nie łączył się z netem, ale co dziwne Asus połączył się wybierając profil zgodnie z ustawionym ID.
No nie dziwne, jeśli ma narzucone ID to je wybiera jak nadrzędne, jeśli nie ma ID wybiera to co jest ustawione domyślnie.
Sposób bez ID jest w k750i uważam poprostu za wygodniejszy.

Co do softu: telefon z salonu ery

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 27, 2007, 21:07:23 »
Dla SonyEricssona zadziałało mi po wpisaniu  *99***3#  nie wiem czemu skrócone nie działa.

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 27, 2007, 22:18:39 »
Pewnie dlatego, że wybierany domyślnie profil musi znajdować się na określonej pozycji - musi mieć jakiś określony ID (może 1?).
To, że u niektórych działa bez wpisywania ID, określiłbym szczęśliwym trafem.
Uważam, że wpisanie ID jest jednak wygodniejsze, bo wystarczy mieć prawidłowo skonfigurowany profil i nie trzeba się już martwić o inne ustawienia w telefonie, żeby mieć net na pockecie.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 27, 2007, 22:29:37 »
Pewnie dlatego, że wybierany domyślnie profil musi znajdować się na określonej pozycji - musi mieć jakiś określony ID (może 1?).
To, że u niektórych działa bez wpisywania ID, określiłbym szczęśliwym trafem.
Nie szczęśliwym trafem tylko wiedzą jaki profil ustawic jako domyślny :P Jak ktoś ma ustawiony do MMS'ów to nie dziwne że nie działa. Ot, cała tajemnica.

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 28, 2007, 01:12:12 »
A jesteś pewien, tego co piszesz? Zauważ, że ludzie piszą, że im net w telefonie chodzi, a czy chodziłby przy ustawionym domyślnym profilu MMS? Coś chyba nie bardzo.
Wybacz, ale wydaje mi się, że głupoty piszesz.
To co wcześniej napisałeś o wyborze domyślnego profilu w opcjach transmisji strumieniowej też niestety nie zgadza się. Znowu zrobiłem eksperyment - wybrałem tam bezsensowny profil, a net miałem i to zarówno w telefonie jak i w PDA. Dziwne? Nie, bo ustawienie to czemu innemu służy, jak nazwa wskazuje - transmisji strumieniowej właśnie.
Tylko wybór niewłaściwego profilu w Ustawieniach internetowych odcina net w telefonie, ale nie w pockecie jeśli mamy wpisany właściwy ID.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 01:14:52 wysłana przez awatar »

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 28, 2007, 11:37:17 »
Tak jestem pewien. Ustawienia opcji strumieniowej służą własnie do komunikacji telefonu z zewnętrznym urzadzeniem - np. PDA. Nie dziwne że w telefonie chodzi, a w PDA nieraz niechce. Przecież to normalne. Do odbierania MMS'ów telefon używa innego profilu, do WAP'a innego. Nie wiem po co robisz te "eksperymenty" skoro udowadniają one oczywiste rzeczy i nikt ich nie neguje. Miałeś net w telefonie bo kożysta z profilu GPS, miałes w PDA bo masz ustawione ID z numerkiem tel wtedy zlewa domyślnie ustawiony profil. Proste, logiczne jak budowa cepa. Ja podałem jeden ze sposobów uruchomienia neta na PDA bez zabawy z jakimiś numerami ID, który działa.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2007, 11:39:27 wysłana przez forestowy »

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 29, 2007, 13:41:26 »
Chyba jednak głupoty piszesz. Ja myślałem, że transmisja strumieniowa to stream, czyli odbiór video, audio itp. Nadal tak myślę, a nawet jestem pewien. Ustawienia transmisji strumieniowej temu właśnie służą.
Chcesz dowodu? Sprawdź. Usuń wszystkie profile, zostaw tylko GPRS. Będziesz miał pewność, że ten wybierze się jako domyślny. Zrób sobie jeszcze jakiś drugi bezsensowny i ustaw go w opcjach transmisji strumieniowej. Efekt: net na pockecie będzie, w telefonie też oczywiście, jeśli inne ustawienia będą prawidłowe. Aha, oczywiście przy tej próbie nie wpisujesz ID w pockecie.

*

Offline Hiv

• 7
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 30, 2007, 14:23:49 »
Doszedłem sam, dla potomnych:
nazwa usługodawcy to: - orangegprs
numer - *99#
nazwa i hasło - internet

Odkopane ale chciałem powiedzieć, że u mnie ten sposób działa bez problemów na A639 i K750i więc ta dziwna gadka w końcówce tego tematu chyba nie ma sensu.

PS. Ostatnio Orange wypusciło przedplacone karty do kozystania z netu. Za 25zł macie 80MB a starter za 20zł ma ich 65 ;)
Super sprawa w drodze, albo na wakacjach - POLECAM ;)
Oczywiscie jako modem  mamy wtedy komurke ale pozbywamy sie na chwilke mozliwosci dzwonienia bo musimy zmienic karty ;)

*

Offline Kolumbus

• 28
  • Sprzęt: ASUS 696 & WM 6.0
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 03, 2007, 14:27:46 »
Dla potrzeb zestawienia połączenia z moim K750i zrobiłem tak:

1) ściągnąłem automatyczną konfigurację operatora dla wszystkich połączeń typu DANE ze strony PLUS GSM via SMS (usuwając przy tym wszystkie wcześniejsze ustawienia),
2) w definiowaniu połączenia wpisałem komendę *99#,
3) działa niezawodnie.

Zaznaczam, iż telefon działa w sieci PLUS GSM, ASUS 696 chodzi na WM 6.0.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 20:10:56 wysłana przez Kolumbus »
---------------------------------------
Pozdrawiam,
Kolumbus

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 04, 2007, 08:13:31 »
No tak, już to wiemy.
Tyle, że temat powstał właśnie dlatego, że niektórym tak nie działało. Niektórzy muszą wpisać ID zewnętrzny profilu GPRS.
Pytałem już wcześniej, na której pozycji macie ten profil, że wam działa jako domyślny? Jaki ma on numer ID?

Jest jeszcze inny powód, żeby używać ID. Otóż dla wielu dość uciążliwe i kosztowne bywa przypadkowe łączenie telefonu z internetem.
W takiej sytuacji można w telefonie ustawić jako profil do połączeń jakiś nieprawidłowy profil i na telefonie nie będziemy mieć neta. Równocześnie mając inny prawidłowo ustawiony profil o znanym ID uzyskamy jednak połączenie z netem na pockecie, jeśli w nim ten ID wpiszemy.