Nie mogę się połączyć z netem...

• 6 Odpowiedzi
  • 1526 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FocusPocus

• 13
  • Sprzęt: Asus A636
Nie mogę się połączyć z netem...
« dnia: Lipiec 23, 2007, 08:11:23 »
PDA Asus A636 ma się połączyć z netem poprzez SonyEricsson`a k800i przez bluetooth oczywiście... No i oczywiście się nie łączy... Sam telefon z PDA się łączy, ale jak ma sie połączyć z netem przez GPRSa to połączenie zostaje zerwane. Jak przełożę kartę do poprzednio używanego telefonu (Nokia 6310i) to wszystko bangla jak trzeba... Wysłałem sobie ustawienia internet GPRS ze stronki orange i w telefonie mam ustawiony profil na "internet GPRS"... Ma ktoś jakiś pomysł? sugestię?
Dodam jeszcze że sam telefon z netem się łączy i stronki się wyświetlają... (na telefonie) Problem jest kiedy stronki chcę sobie wyświetlać na PDA...
Komunikacja po BT pomiędzy PDA a telefonem też jest OK bo na PDA mogę przeglądać zawartość telefonu... Za to jakbym chciał się połączyć z telefonu na PDA to (po BT) nie można nawiązać połączenia...

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
Odp: Nie mogę się połączyć z netem...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2007, 12:14:17 »
To, że telefon łączy się z PDA, czyli działają inne usługi BT nie oznacza, że również ta usługa jest dobrze skonfigurowana. Musisz mieć jakiś błąd.
Nie rozumiem też co znaczy "Za to jakbym chciał się połączyć z telefonu na PDA to (po BT) nie można nawiązać połączenia..." czyli co chcesz zrobić w tym przypadku?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2007, 12:26:16 wysłana przez awatar »

*

Offline FocusPocus

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2007, 12:49:49 »
Nie rozumiem też co znaczy "Za to jakbym chciał się połączyć z telefonu na PDA to (po BT) nie można nawiązać połączenia..." czyli co chcesz zrobić w tym przypadku?

Chodzi o to że w PDA moge przeglądać pliki znajdujące się w telefonie, a w telefonie nie mogę oglądać plików z PDA. Ale to nie jest najważniejsze, może nie ma żadnego "file managera"

Najbardziej chodzi mi o ten internet... Wysyłałem ustawienia ze strony orange - nie działa, wpisywałem ustawienia ręcznie - tez nie działa. W każdym jednak przypadku sam telefon łączył sie z internetem i wyświetlał strony. Problem występuje wyłącznie kiedy chcę sie połączyć z netem z PDA za pośrednictwem telefonu (przez Bluetooth) W menedżerze bluetooth klikam na ikonkę k8800i Dial-Up... następuje łączenie, wybieram połączenie "orange" startuje łączenie a potem nagle zrywa ("połączenie zostało przerwane i nie mogło zostać przywrócone") i daje komunikat "Z nieznanego powodu nie można nawiązać połączenia..." i odsyła mnie do ustawień połączenia w PDA. Ustawienia połączenia w Asusie mam OK bo za pośrednictwem Nokii 6310i się łączy bezproblemowo...

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2007, 13:32:11 »
Jeśli o tę mniej ważną sprawę, to K800i w przeciwieństwie do poprzednich modeli (K700i) został pozbawiony funkcji przeglądania plików na innych urządzeniach.
Ponownie zwracam uwagę, że wyciągasz błędne wnioski. Jeśli z Nokią działa ok. to nie znaczy, że masz dobre ustawienia dla K800i. To znaczy tylko tyle, że ustawienia połączenia z Nokią masz dobre, a do połączenia z innym urządzeniem służy całkiem inny profil.
Jeśli telefon łączy się z netem to bezcelowe jest poprawianie jego konfiguracji, bo to działa.
Prawdopodobnie masz wpisany zły ID zewnętrzny dla połączenia z SE.

*

Offline FocusPocus

• 13
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2007, 13:53:04 »
Czyli problemu szukać w PDA? W ustawieniach połączenia?
Ale PDA łączę z k800 podobnie  jak z Nokią (tzn najpierw je "sparowałem") poprzez "Połącz z internetem przez tel." w Menedżerze Bluetooth, a potem przez te same "ustawienia połączenia" (ustawione wg http://pdaclub.pl/info.php?id=8070  )co łączy się z Nokią

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2007, 14:01:48 »
No właśnie i tu jest problem "te same ustawienia".
Jak wcześniej napisałem, najprawdopodobniej masz wpisany zły ID, czyli cyferkę po gwiazdkach "***1#"
Zamiast jedynki musisz mieć taki numerek jak ID twojego profilu GPRS w telefonie. Znajdziesz w Informacjach o koncie (na telefonie oczywiście).
Było już o tym na forum i w ABC też chyba jest.

*

Offline FocusPocus

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2007, 14:09:37 »
No właśnie i tu jest problem "te same ustawienia".
Jak wcześniej napisałem, najprawdopodobniej masz wpisany zły ID, czyli cyferkę po gwiazdkach "***1#"
Zamiast jedynki musisz mieć taki numerek jak ID twojego profilu GPRS w telefonie. Znajdziesz w Informacjach o koncie (na telefonie oczywiście).
Było już o tym na forum i w ABC też chyba jest.

Ach juz kapuję... czyli po tym "cgdcont..." powinien byc ID zewnętrzny profilu w telefonie...

DZIĘKI... już działa. Wystarczyło zamienić tę 1 na 4... Człowiek to się jednak całe życie uczy... zwłaszcza o komputerach... sądziłem że ta jedynka jest obligatoryjna...

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam