Mały problemik z GPS w A636

• 11 Odpowiedzi
  • 2516 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline XGrzesX

• 468
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC Tytn II, Asus A636
« dnia: Marzec 27, 2006, 20:25:23 »
Mam następujący problemik z GPS.
Przy uruchomieniu programów Automapa czy VisualGPS nie jest łapany sygnał, dopiero jak zamknę i uruchomię program ponownie, sygnał jest odbierany. Problem z obieraniem sygnału jest zawsze przy pierwszym uruchomieniu programu gdy wcześniej system był zamknięty. Co dziwne problem występuje tylko przy ustawiniu prędkości wiekszej niż 4800 (dla 4800 jest OK). Przed upgrade'em ROMu do wersji 607 PL nie zaobserwowałem takiego problemu.

Re: Mały problemik z GPS w A636
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2006, 20:48:57 »
Cytat: "XGrzesX"
Co dziwne problem występuje tylko przy ustawiniu prędkości wiekszej niż 4800 (dla 4800 jest OK).

Czemu zatem sam sobie stwarzasz problem? Ustaw 4800 i po sprawie ;)

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2006, 21:10:03 »
Cytat: "Borys_"
Co dziwne problem występuje tylko przy ustawiniu prędkości wiekszej niż 4800 (dla 4800 jest OK).

Czemu zatem sam sobie stwarzasz problem? Ustaw 4800 i po sprawie ;)

Chciałbym tylko poznać przyczynę takiego zachowania ...

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2006, 21:46:28 »
Chciałbym tylko poznać przyczynę takiego zachowania ...

No cóż, u mnie też AM czasem dziwnie długo, nawet jak na zimny start, ten sygnał z GPS-u przetwarza. Jednak dłuższe poczekanie w końcu skutkuje wyznaczeniem właściwego (z reguły ;) położenia.

*

Soovek

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2006, 23:57:13 »
Witam
Hehe mnie to też ciekawiło czemu to tak ... ale to taka przypadłość Asusa /tak jak rozstrajanie podświetlenia/
Pozdarwiam

*

Offline XGrzesX

• 468
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2006, 05:20:21 »
Mógłby ktoś sprawdzić czy w jego sprzęcie też występuje opisany przeze mnie problem po wgraniu ROMu 607PL ?

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2006, 10:38:00 »
Gorzej. U mnie w ogóle nie ma komunikacji z GPS-em :(
Mruga dioda GPS'a, ale program nie dostaje żadnych danych z modułu GPS :(
Pozdro.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2006, 10:46:12 »
wczoraj zmienilem soft, na szczescie mialem malo softu wgranego, wiec poinstalowalem od nowa, dziala bez problemu wszystko:)

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2006, 02:03:43 »
Może ktoś się spotkał z następującym problemem:
GPS nie jest wykrywany przez żaden soft. :( Co prawda jak soft zaczyna grzebać po Com5 to odzywa się dioda GPSa, ale to by było na tyle. :(
System jest najnowszy, soft do GPSa przeróżny, z automapą demo włącznie i kicha. Ani instalacja na SD, ani na miniSD, ani w urządzeniu.
Konfiguracje GPSa w ustawieniach przetrenowałem przeróżne jadąc po wszystkich comach.
Dodatkowo kiepsko mi przegląda foldery na Flash Disku. Po wejściu w folder muszę go odświeżyć żeby mi pokazał jego zawartość :(
Czyżbym miał pecha i trafił na felerny egzemplarz ? :(
Po wstępnych rozmowach i konsultacjach z Oriką, mój A632 wróci do sklepu albo pojedzie do Wrocławia :(
Miał ktoś może taki problem ?
Pozdro.

*

Offline ak6

• **
  • 159
    • Taką stronkę tworzę z kolegą. Zaskoczeni?
  • Sprzęt: A636n, iPhone 6+, MODECOM MX3 HD, Nomad EVO 4.3
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2006, 23:14:20 »
Jedyny problem jaki mam z GPS to ten, że w pomieszczeniach (nie wszystkich ale w większości) sygnał GPS jest za słaby, żeby AM mogła ustalić położenie – ale to jest zjawisko zupełnie normalne. Dioda miga, AM szuka sygnału, ale go nie znajduje. Wystarczy wyjść na zewnątrz czy być w samochodzie aby wszystko było ok. Żadnych innych problemów nie zauważyłem u siebie.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 14, 2006, 09:28:22 »
Cytat: "ak6"
Jedyny problem jaki mam z GPS to ten, że w pomieszczeniach (nie wszystkich ale w większości) sygnał GPS jest za słaby, żeby AM mogła ustalić położenie – ale to jest zjawisko zupełnie normalne. Dioda miga, AM szuka sygnału, ale go nie znajduje. Wystarczy wyjść na zewnątrz czy być w samochodzie aby wszystko było ok. Żadnych innych problemów nie zauważyłem u siebie.

Mam tak samo czyli bardzo OK. Wystarczy podejść do okna i GPS łapie fiksa czyli chyba jest bardzo czuły. Wg mnie cały moduł GPS jest bardzo mocną stroną A636.

Port sprzętu GPS: A636
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2006, 10:29:29 »
Na którym porcie ustawiony jest sprzętowo GPS w A636?

Opowiem sam. To jest COM5.

Ale wystawrczy ustawić w konfiguracji <brak> i A636 sam sobie znajdzie odpowiedni COM.