Ładowanie przez USB

• 8 Odpowiedzi
  • 1996 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline appaloosa

• *
  • 71
    • http://www.e-bogatynia.pl
  • Sprzęt: Samsung Omnia
Ładowanie przez USB
« dnia: Lipiec 25, 2007, 22:18:32 »
W instrukcji jest napisane, żeby nie ładować A696 poprzez USB jeśli prąd ładowania to 100 mA. U mnie w laptopie ASUS A6f po podłączeniu portu USB system pokazuje właśnie 100 mA. Bateria się ładuje i naładowuje. Do portów nie mam podłączonych żadnych dodatkowych urządzeń i sprawdzałem na wszystkich portach.

Pytanie - czy i co może się uszkodzić podczas w sumie normalnej eksploatacji PDA ? Nie chciałbym pożegnać się zbyt szybko z baterią  :shock:

*

Offline appaloosa

• *
  • 71
Odp: Ładowanie przez USB
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2007, 10:03:55 »
Dodam, że przy podłączonej myszce pokazuje 100mA, a przy podłączonym telefonie 500mA, czyli port jest w stanie dawać zalecane natężenie.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2007, 12:03:08 »
Czy przypadkiem nie jest tam napisane max. 100mA. Zapewne chodzi o wydajność portu.
Jeśli wydajność portu usb byłaby max. 100mA, to nie powinno się go obciążać za bardzo, bo może się uszkodzić. Ten zapis w instrukcji, to raczej troska o port, a nie o podłączane urządzenie.
Zbyt mały prąd na pewno nie zaszkodzi baterii. Najwyżej wydłuży się czas ładowania.

*

Offline appaloosa

• *
  • 71
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2007, 14:50:05 »
Napisane jest tak:
UWAGA: Baterii nie można ładować poprzez starego typu komputer PC  lub notebook ładując poprzez USB prądem 100mAh

Wg mnie nie można ładować prądem 100mA, szczególnie, że np w instrukcji telefonu, który ładuje się 500mA ( max wydajność portu ) nikt o czymś takim nie wspominał.

Czy u was też ładuje 100mA ?

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2007, 15:39:09 »
Według mnie jest tak jak napisałem wcześniej. Wskazuje na to zapis "starego typu komputer" i jedynym powodem takiego ostrzeżenia jest groźba przeciążenia i zniszczenia portu usb.
To, że w instrukcji telefonu nie ma takiego ostrzeżenia o niczym nie świadczy. W mojej instrukcji do 636N też nie znalazłem. Swoją drogą ciekaw jestem jak to jest napisane w oryginalnej instrukcji, bo wspominano już parę razy na forum o kuriozalnych tłumaczeniach w polskiej wersji.
Czy ładuje 100mA? To zależy jak sobie ustawisz w "Ustawieniach USB". Tam też w opisach poszczególnych ustawień znajdziesz potwierdzenie tego co napisałem wyżej.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2007, 15:48:20 wysłana przez awatar »

*

Offline appaloosa

• *
  • 71
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2007, 09:34:03 »
A gdzie w ustawieniach usb można ustawić natężenie ładowania  :shock:

Update:
Oryginalny tekst z wersji angielskiej:

The battery can not be charged via old typed PC or notebooks with 100mAh USB charging   B)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2007, 09:44:41 wysłana przez appaloosa »

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2007, 10:51:15 »
Jak to, gdzie? W Ustawieniach USB masz tylko dwie zakładki!
Chyba, że masz WM6 i tam jest inaczej?
Nie łaska poszukać trochę? To tylko kilka tąpnięć w ekran. Warto pobawić się swoim sprzętem, żeby poznać gdzie i jakie ustawienia można zmienić
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2007, 10:56:33 wysłana przez awatar »

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2007, 11:07:38 »
Jak to, gdzie? W Ustawieniach USB masz tylko dwie zakładki!
Chyba, że masz WM6 i tam jest inaczej?
Nie łaska poszukać trochę? To tylko kilka tąpnięć w ekran. Warto pobawić się swoim sprzętem, żeby poznać gdzie i jakie ustawienia można zmienić

Niestety u znajmoych ktorzy maja 696/639 nie ma 2 zakladek z usb settings (nie wazne czy WM5 czy 6)....tak sie wiec zastanawiam czy to nie jest tylko na 636 mozliwe do ustawiania...

pzdr
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2007, 12:23:21 »
No to sorki.
Sądziłem, ze to opcja zależna od systemu a nie sprzętu.