Jak zmienic ustawienia internetowe? Zły numer bramy!HELP!

• 18 Odpowiedzi
  • 6755 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 05, 2007, 14:20:36 »
Tak jak w temacie czy ktos moze mi powiedziec jak zmienic ustawienia nr bramy. Był internet, łaczył sie bez problemu, w trasie uzywałem internetu z hot spota i chyba sie cos poprzestawiało. Nie moze sie teraz połaczyc!

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2007, 22:35:32 »
Nikt nie pomoze?

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2007, 22:38:05 »
Usun stare polaczenie i stworz nowe , to takie trudne dla ciebie ?

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2007, 23:28:10 »
byc moze, wydaje mi ze po to wlasnie jest takie forum

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2007, 23:33:01 »
Znaczy sie jakie forum ?
Od prostych pytan jest opcja szukaj lub instrukcja obslugi .

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2007, 23:56:25 »
jak jestes tak wszystko wiedzacy to udowodnij mi ze mozna rozwiazac moj problem. zrobiłem HR, wykryło moja neostrade wpisałm klucz, nowe połaczenie i nie zgadza sie nr bramy!!!! co dalej????

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2007, 00:01:44 »
No jesli sie nie zgadza to wpisz /ustaw prawidlowa.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2007, 00:10:06 »
i tu moje pytanie jak moge zmienic nr bramy

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2007, 11:29:01 »
nikt???

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2007, 12:12:50 »
Nic nie napisałeś o swoim sprzęcie, konfiguracji.
Jeśli pocket dostaje ustawienia IP z routera (może livebox), to jeśli tam jest wszystko dobrze ustawione, DHCP powinno nadać właściwy numer bramy i będzie to IP routera. Jeśli się nie mylę to w każdym przypadku IP bramy zawsze taki musi być i nie znalazłem możliwości jego zmiany. Co najwyżej można zmienić własne IP jeśli wyłączymy DHCP i ewentualnie jeszcze DNSy.

Gdzie znaleźć powyższe ustawienia - zachęcam pogrzebać w menu WiFi  i instrukcji.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2007, 19:39:39 »
Mam A636N. Sygnał bierze z rutera, lecz internet do rutera idzie modemowo po kablu. Także automatycznie ustawiajac internet, nr bramy jest zły bo jest to nr z rutera a nie z neostrady. I wiem ze ten nr musi byc taki jak IP. Tylko czy idzie to jakos manualnie zmienic??

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2007, 21:37:24 »
Nie jestem fachowcem od sieci, ale wydaje mi się, że jeśli zmienisz IP bramy na inny niż routera, to jedynym urządzeniem do jakiego będziesz miał dostęp pozostanie router, bo to on jest bramą dla Twojego Asuska. Stąd nie widzę najmniejszego powodu do zmiany IP bramy.
Poradziłem pogrzebać w instrukcji i ustawieniach. Znajdziesz tam jak wyłaczyć DHCP w pockecie i przekonasz się które IP można wtedy zmieniać.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2007, 22:26:26 »
Cytat: "awatar"
Nie jestem fachowcem od sieci, ale wydaje mi się, że jeśli zmienisz IP bramy na inny niż routera, to jedynym urządzeniem do jakiego będziesz miał dostęp pozostanie router, bo to on jest bramą dla Twojego Asuska. Stąd nie widzę najmniejszego powodu do zmiany IP bramy.
Poradziłem pogrzebać w instrukcji i ustawieniach. Znajdziesz tam jak wyłaczyć DHCP w pockecie i przekonasz się które IP można wtedy zmieniać.

nie musiałem nic zmieniac, on automatycznie ustawił "zły nr bramy(nr od routera) wiem ze musze zmienic numer bramy, tylko nie wiem jak to zrobic.

Jak wylaczyc dhcp tez nie znalazłem w instrukcji

:(

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2007, 22:51:31 »
Powiem szczerze. Tak jak Tobie nie chce się pogrzebać w opcjach, tak mnie nie chce się przepisywać całej scieżki do odpowiedniego miejsca. Czy tak trudno kilkanaście razy tąpnąć w ekran?
Dla ułatwienia napiszę "Użyj adr. IP przypis. przez serwer" oznacza włączenie DHCP, a to drugie "Użyj podanego adresu IP" wyłączenie. Oczywiście należy szukać tych opcji w Menedżerze WiFi.
Prawdę mówiąc nie wiem jaki IP bramy chcesz wpisywać. Twoją bramą jest router. Przeczytaj uważnie co o tym napisałem poprzednio.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 08, 2007, 19:37:56 »
Cytat: "awatar"
Powiem szczerze. Tak jak Tobie nie chce się pogrzebać w opcjach, tak mnie nie chce się przepisywać całej scieżki do odpowiedniego miejsca. Czy tak trudno kilkanaście razy tąpnąć w ekran?
Dla ułatwienia napiszę "Użyj adr. IP przypis. przez serwer" oznacza włączenie DHCP, a to drugie "Użyj podanego adresu IP" wyłączenie. Oczywiście należy szukać tych opcji w Menedżerze WiFi.
Prawdę mówiąc nie wiem jaki IP bramy chcesz wpisywać. Twoją bramą jest router. Przeczytaj uważnie co o tym napisałem poprzednio.

numer bramy domyslnej automatycznie wskakuje 192.168.0.4(IP routera) a powinno byc 192.168.0.1(IP serwera,komputera na ktorym jest internet),nigdzie w opcjach nie moge znalezc jak to zmienic.
wiem ze tak powinno byc bo brat na laptopie mial taka sama sytuacje, gdzie automatycznie wskakiwal IP routera i przez to laptop widzial siec ale nie bylo neta, po zmianie IP bramy domyslnej z 4 na 1 wszystko gra.

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 09, 2007, 11:32:37 »
kolego wyglad na to ze twoj router robi w tej sieci za wszystko bramr, DHCP serwera, DNS serwera, musisz najpierw z tym zrobic porzadek  - i jeszcze pytanie czy komputer ma ustawione dzielenie sie internetem?

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 09, 2007, 12:17:41 »
A ja nadal bedę się upierał, że tak ma być, ip bramy ma być ip routera.
Gdybyś wyłączył DHCP, to przekonałbyś się, że prawdopodobnie ip bramy nie można zmienić. Nie mogę tego na 100% potwierdzić, bo nie chce mi się grzebać w tych ustawieniach, ale Tobie powinno się chcieć - przecież to jest odpowiedź na Twoje pytanie - gdzie zmienić ip bramy.
Problem widzę gdzie indziej - DNS. Ustaw w routerze statyczne adresy DNS twojego dostawcy, bo mogę się mylić, ale router nie może być serwerem nazw.
Pytanie jeszcze jak wygląda Twoja sieć i co to za komputer o adresie 192.168.0.1 - czy to komputer u Twojego dostawcy internetu, czy może Twój podłączony do netu, np. modemem do neostrady, bo router jest bez modemu adsl? (Edit: Doczytałem: internet do rutera idzie modemowo po kablu. Czyli ten komputer jest u Twojego dostawcy, więc trzeba zrobić jak napisałem niżej).
Jest jeszcze inna możliwość. Na routerze należy wyłączyć serwer DHCP i serwer DHCP z komputera 192.168.0.1 powinien przypisywać IP.

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 09, 2007, 14:00:12 »
Troszkę błądzicie w swoich wypowiedziach. Jeżeli masz pewność że numerem IP bramy powinna być na 192.168.0.1 a serwer DHCP przypisuje Ci 4, to wyłącz DHCP Clienta w PDA i podaj je sam.

Menadżer Wifi / Menu / Łącze z kartami sieciowymi / Karty Sieciowe /
- wybierz kartę sieciową WIFI
- w moim przypadku Asus 802.11b+g Wireless Card
- ustaw użyj podanego adresu IP
- ustaw IP (swoje), maske podsieci, bramkę (tą co myślisz że dobra)
- i w serwerach nazw wpisz DNS - dostawcy lub routera (jeżeli router obsługuję serwer nazw)

to wszystko. Pamiętaj że jak będziesz chciał gdzieś połączyć się z inną siecią to albo należy wpisać inne ustawienia sieci albo powrócić ustawienia z DHCP.

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 10, 2007, 13:32:39 »
Dziekuje bardzo. Teraz zaczeło smigać. Kolego jestem ci bardzo wdzieczny za pomoc!!!