jak się Wam sprawuje A636?

• 30 Odpowiedzi
  • 8084 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 23, 2006, 10:48:09 »
Hej

zastanawiam się jaki PDA kupić, na niemieckim forum straszne psy na A636 wieszają, ciągle się psują i są serwisowane, jak to u Was wygląda?

Pozdrawiam!

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:21:15 »
Chłopie, masz cały dział Asusa (o czym pewnie wiesz, bo w nim piszesz) więc zadaj sobie odrobinę trudu aby najpierw poczytać, ok ?
W zasadzie seria 63x(n) jest jedyną obecną serią od dłuzszego czasu więc masz TONĘ postów o Asusie A636.
Dla ułatwienia powiem że sporo jest postów jak najbardziej pozytywnie wyrażających sie o tym sprzęcie.

Przecież nie ma sensu przepisywać pół działu ...

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:26:30 »
Ja mam A636 od początku stycznia tego roku. Działa wyśmienicie - czy jako ebook reader, czy jako nawigacja (w sumie kilkanaście tysięcy km z nim zrobiłem) czy jako książka kontaktowa z przypominaniem o urodzinach... Jako konsola do gier niebardzo (choć SuDoKu dość długo męczyłem). Jako MP3 player też jest bardzo dobry i jeśli mamy w planach jakiś "czas czekania na coś" to portable movie player z niego też niezły (o ile nie świeci na niego słońce). Ja tam z nim problemów nie mam a kupiony był w Niemczech.
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:29:28 »
Cytat: "xpablo"
Chłopie, masz cały dział Asusa (o czym pewnie wiesz, bo w nim piszesz) więc zadaj sobie odrobinę trudu aby najpierw poczytać, ok ?
W zasadzie seria 63x(n) jest jedyną obecną serią od dłuzszego czasu więc masz TONĘ postów o Asusie A636.
Dla ułatwienia powiem że sporo jest postów jak najbardziej pozytywnie wyrażających sie o tym sprzęcie.

Przecież nie ma sensu przepisywać pół działu ...

nie, sensu nie ma, ale można dla odmiany zebrać np negatywne opinie...przejrzałem wiele postów w tym dziale, jestem zdania, że może po takim czasu uzytkowania możnaby zrobić małe podsumowanie...

poza tym Polacy mają tendencje do samozachwytu nad nowymi zabawkami, ja dla odmiany jestem dość krytyczny wobec wszystkiego co mam i na negatywnych opiniach bardziej mi zalezy, inaczej mógłbym wpaść w samozachwyt...

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:30:47 »
Cytat: "Tadzik"
Ja mam A636 od początku stycznia tego roku. Działa wyśmienicie - czy jako ebook reader, czy jako nawigacja (w sumie kilkanaście tysięcy km z nim zrobiłem) czy jako książka kontaktowa z przypominaniem o urodzinach... Jako konsola do gier niebardzo (choć SuDoKu dość długo męczyłem). Jako MP3 player też jest bardzo dobry i jeśli mamy w planach jakiś "czas czekania na coś" to portable movie player z niego też niezły (o ile nie świeci na niego słońce). Ja tam z nim problemów nie mam a kupiony był w Niemczech.

nie miałeś problemów z urywaniem się na długo sygnału na trasie? było i Niemców wiele skarg na to...

dzięki!

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:53:24 »
a ja powiem tak:
sam miałem problem z a636n i jak szukałem jakichś informacji to sporo znalazłem innych użytkowników którzy też mieli problemy.
Ale sprawa wygląda tak:
kupujesz palma, nie działa prawidłowo, wysyłasz do serwisu na gwarancji, serwis musi usunąć usterkę fabryczną.
Wkurzające jest jak kupujesz coś nowego i to coś od razu jest spierdzielone, ale biorąc pod uwagę to co napisałem ciut wyżej to nie problem, bo:
obecnie jest to chyba najlepszy pocket pod względem funkcjonalności/dodatków w zestawie w tej klasie cenowej.
Bo co ? kupisz MIO - o którym jest jeszcze więcej mówione że są problemy, Acer w tych cenach nie ma GPS (acery mają w ogóle GPS ?!?), a reszta firmowych rzeczy o podobnych parametrach kosztuje minimum 2 tyś zł.
Także moje zdanie jest takie: kupuj Asusa, bo ma najwięcej rzeczy przemawiających na +, a jeśli będzie jakiś felerny to serwis gwarancyjny musi rozwiązać problem.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2006, 21:42:12 »
Cytat: "Tytusdj"
Cytat: "Tadzik"
....., czy jako nawigacja (w sumie kilkanaście tysięcy km z nim zrobiłem)......

nie miałeś problemów z urywaniem się na długo sygnału na trasie? było i Niemców wiele skarg na to...

ja dzis "zrobilem" z 636N 1200km, 600km w jedna strone z automapa, powrot z tomtom, w sumie 15h ciaglej pracy i ani razu nie urwal mi sie sygnal.
mam za to inny problem otoz resetuja mi sie ustawienia gps w tt ktore musze pozniej ustawiac recznie ale to byc moze nie jest wina samego sprzetu tylko oprogramowania.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2006, 23:54:29 »
Cytat: "arturro007"

ja dzis "zrobilem" z 636N 1200km, 600km w jedna strone z automapa, powrot z tomtom, w sumie 15h ciaglej pracy i ani razu nie urwal mi sie sygnal.

i jak wypadło porównanie TT i AM?

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2006, 11:55:19 »
Cytat: "Tytusdj"
Cytat: "arturro007"

i jak wypadło porównanie TT i AM?

sorry ze tak pozno,
wiec tak automapa usilnie prowadzila mnie przez centra miast, min. torun, bydgoszcz.
tt za to prowadzil mnie przez dostepne obwodnice.
dystans w km byl podobny (roznica miedzy automapa, a tt byla doslownie kilka km).
automapa (jak sie pozniej okazalo) doprowadzila mnie do miejsca docelowago tak jakby od tylu i stad to co stracila w dystansie na prowadzenie mnie przez miasta stracila w ostatecznym rozrachunku.
ogolnie lubie oba programy   :)

Niestety niepozytywna opinia
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2006, 22:49:54 »
ASUA A636N wygląda pięknie i sprawował się dobrze przez pierwsze 2 tyg.
Któregoś razu, niewiedzieć czemu (bo nie upadł, nie usiadłem na nim) ekran zaczął wyświetlać wszystko tak jakby stracił gamę kolorów i pozostał tak jak 16 kolorowa karta grafiki.
Wszystkie programy działały poprawnie. Nie pomógł miękki reset. Myślałem że twardy pomoże ale niestety nie.
Sprzęt pojechał do serwisu, ale szkoda że tak od razu coś nie działa.
Teraz jest w serwisie. Jak będzie się coś z nim działo dalej to dam Wam znać.

Pozdrawiam, nieco zawiedziony użytkownik

Niestety niepozytywna opinia
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2006, 11:12:45 »
Napisz do jakiego sewisu wysłałeś?  Pewnie to ORIKA.
Mój asus jest już tam 27 dni i czekają na części które jadą z Tajwanu.
Jestm rezgoryczony  :wkurzony:

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2006, 21:33:27 »
mój jest w serwisie 18 dni  też czekają na części z Tajwanu :kill:

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2006, 15:50:18 »
Cytat: "labdoria"

W dniu dzisiejszym po zalogowaniu w serwisie Orika zobaczyłem status "wysłany do klienta". Jeszcze wczoraj było "brak części".

Zobaczymy kiedy pojawi się u mnie w domu.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 14, 2006, 10:20:59 »
a u mnie dalej pisze"brak części" :( i 23 dzień w naprawie

*

Offline chaosseba

• 30
  • Sprzęt: ASUS My Pal A636 IGO2006+TT5WE
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2006, 13:20:49 »
pewnie czesci nie byly w tym samym konteneze z Tajwanu :-)

ale tak na serio --------636 albo 636n   bo niewiem czy jest roznica  a mam niedlugo jechac do sklepu specjalistycznego z pda i facet mi juz przez telefon powiedzial ze 636 ma i sprzedaja sie  bardzo dobze i ze sam takiego ma i jest dobry.

przed zakupem wlacz asusa i sprawdz wszystkie funkcje
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 14, 2006, 01:08:45 »
ja kupilem asusa w PL i nie dzialal, ladowal sie, tylko nie chcial sie wlaczyc,
znajomy kupil asusa w FI, nie dzialalo mu Wi Fi- prwddopodobnie sprzet po zlozeniu , nie jest testowany, -
u mnie wyglada ze przelacznik  Hold byl bez kontaktu, a u kumpla  antenka WiFi bez kontaktu.
pozatym asus z polskim windowsem jest okrojony o letter recognizer i MSN, tak wiec jesli mowicie w innych jezykach niz polski, i macie mozliwosc wyboru nie kupujcie wersji PL ;)

Re: przed zakupem wlacz asusa i sprawdz wszystkie funkcje
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2006, 01:27:51 »
Cytat: "kolde"
znajomy kupil asusa w FI, nie dzialalo mu Wi Fi- prwddopodobnie sprzet po zlozeniu , nie jest testowany, -
u mnie wyglada ze przelacznik  Hold byl bez kontaktu, a u kumpla  antenka WiFi bez kontaktu.
pozatym asus z polskim windowsem jest okrojony o letter recognizer i MSN, tak wiec jesli mowicie w innych jezykach niz polski, i macie mozliwosc wyboru nie kupujcie wersji PL ;)

a ja kupiłem jednak FS n560

i muszę powiedzieć, że to inna klasa jak Asus jest...miodzio sprzęt...

a co do kwestii map, testowałem TT i Destinatora 6 (poza PL), jakkolwiek bardzo podobają mi się w Destinatorze różne kategorie ulubionych jakie można tworzyć, jest przez to porządek, to samo prowadzenie jest debilne, prowadzi takimi drogami i ulicami i w taki sposób że koń by się uśmiał...

tu zdecydowanie wyższość TT jest bezapelacyjna...

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
Re: przed zakupem wlacz asusa i sprawdz wszystkie funkcje
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 14, 2006, 21:33:54 »
Cytat: "kolde"

Miałem podobny problem, ale się rozwiazał. Opisałem to tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=49296

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 18, 2006, 14:13:07 »
Cytat: "labdoria"

jadą z Holandii jeśli już :-)) wiem coś o tym - tylko że orika ma jedną wadę: albo zamawiają za mało towaru albo ciągle zapominają czegoś dopisać - nie zdziw się jak przez kilka kolejnych dostaw Twoich części dziwnym zbiegiem okoliczności nie będzie w paczce... oczywiście będą twierdzić że zamówili...

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 18, 2006, 22:24:28 »
A636 + karta 1GB Kingston - brak zastrzeżeń, wszystko OK. Nie zawiesza się, dość szybki, jednym słowem udany sprzęt :-) można tylko ponarzekać na serwis ASUS'a w Polsce, czyli firmę ORIKA, zresztą wszyscy wieszają na niej psy - mam nadzieję że daje  to do myślenia właścicielom tej spółki.

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 19, 2006, 00:02:55 »
a636n wszystko w porzo jezdze z nim po calej europie na TT jest ok.Do tego czesto gram i ogladam wieczorkiem filmy, bateria super-polecam

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 20, 2006, 12:32:49 »
Ja tez nie moge narzekac. I nawigacja i gierki chodza jak nalezy.

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 20, 2006, 13:11:06 »
Cytat: "martines"
a636n wszystko w porzo jezdze z nim po calej europie na TT jest ok.Do tego czesto gram i ogladam wieczorkiem filmy, bateria super-polecam

Właśnie - bateria jest niesamowita... i już sam nie wiem czy sama bateria czy małe zapotrzebowanie na energię tego modelu... ale jest git.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 21, 2006, 23:31:12 »
Moja ocena: sprzet znakomity,
GPS, wifi, bt, irda - rewelacja
bateria niesamowita bo komorki tyle nie trzymaja.
Natomiast to co imho zawodzi to WM 5.0 - jest sporo bugow ale to nie dotyczy tylko asusa

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 22, 2006, 09:14:21 »
Cytat: "niezawodny"
Moja ocena: sprzet znakomity,
GPS, wifi, bt, irda - rewelacja
bateria niesamowita bo komorki tyle nie trzymaja.
Natomiast to co imho zawodzi to WM 5.0 - jest sporo bugow ale to nie dotyczy tylko asusa

A mozesz wymienic te bugi ? Jestem ciekaw, bo nie mialem
doczynienia z innymi systemami niz WM5 i dlatego jestem
ciekaw co zostalo spiep..... ;)

*

Offline 4ever

• 378
    • http://dione.cc/~forever
  • Sprzęt: SF N560
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 22, 2006, 11:02:11 »
oj jest tego trochę w każdej kompilacji. Jak napisał niezawodny nie tylko w kompilacji ASUS'a. przykładem może być choćby to że nie da się zsynchronizować notatek. Nie da się i już :)

z Mio przypominam sobie strasznie zbugowany system automatycznego blokowania urządzenia, oraz permamentne rozłączanie się active synca podczas połączenia z pecetem.

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 22, 2006, 15:01:36 »
w takim razie ciesze sie, ze poki co nie wykrylem jakiegos buga ktory
przeszkadzalby mi w pracy... oby tak pozostalo ;)

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 23, 2006, 09:58:12 »
Cytat: "4ever"
oj jest tego trochę w każdej kompilacji. Jak napisał niezawodny nie tylko w kompilacji ASUS'a. przykładem może być choćby to że nie da się zsynchronizować notatek. Nie da się i już :)

z Mio przypominam sobie strasznie zbugowany system automatycznego blokowania urządzenia, oraz permamentne rozłączanie się active synca podczas połączenia z pecetem.

to ciekawe bo ja synchronizuje notatki miedzy pda a outlookiem... i nic specjalnego nie robilem w tym kierunku

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 23, 2006, 16:00:48 »

Nie do końca...:) W dziale Pocket PC otwarłem niedawno wątek (jeszcze jest na pierwszej stronie) odnosnie synchronizacji notatek - temat rzeka - zachęcam do "lektury" a z grubsza powiem że jak się wie "jak?" to się da notaki synchronizować i to właśnie jak dla mnie jest typowy bug WM 5.0 bo przecież to ma być OS dla ludu a nie dla informatyków.
[/quote]

A tak poza tym to już są same bugi, po prostu bug goni buga.
Do niedawna tego nie widziałem bo korzystałem z Asusa wyłącznie do nawigacji (brak zastrzeżeń) i trochę do komunikacji (WiFi, BT-GPRS).
Jak zacząłem się nim ostatnio bardziej interesować (wgrałem parę prostych aplikacji) okazało się że zwałka goni zwałkę i w efekcie nawet to co dobrze chodziło zaczęło się pier....
Przyklad: ostatnio podczas komunikacji bezprzewodowej (Wifi, BT) ekran permamentnie się wyłącza ni z tąd ni z owąd.  
Jeśli mogę coś doradzić to poza programami absolutnie niezbednymi (np. do navi) nie wgrywałbym już niczego - wtedy jest szansa że jakos to bedzie chodzić. Wkrótce czeka mnie pierwszy HR po którym zgodnie z powyższym wgram wyłącznie AM i Destinatora i na tym koniec.

Ale powtórzę; sprzęt oceniam na maxa natomiast OS to IMHO kiszka

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 23, 2006, 16:11:27 »
Cytat: "redik"

to ciekawe bo ja synchronizuje notatki miedzy pda a outlookiem... i nic specjalnego nie robilem w tym kierunku

Taaa? To spróbuj zsynchronizować notatkę zapisaną na karcie SD... :P