Internet w A696. GPRS/WAP przez bluetooth z Nokii?

• 5 Odpowiedzi
  • 2352 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline C80

• 1
  • Sprzęt: Asus A696
Internet w A696. GPRS/WAP przez bluetooth z Nokii?
« dnia: Lipiec 22, 2008, 13:21:57 »
Witam, od jakiego czasu usiłuję znaleźć rozwiązanie dla tego probemu.

Chcę aby moja Nokia służyła jako modem GPRS Orange i przez bluetooth przesyłała internet do Asusa A696. Do tej pory udało mi się znaleźć numery DialUp, ale tutaj płaci się za czas połączenia a nie ilość przesłanych danych. około 60 gr/1 min.

Próbowałem połączyć się przez wszystkie kombinacje z numerem *99 na początku i bez skutku, nie nawiązuje połączeń. W jaki sposób można ustanowić połączenie GPRS do przesyłania danych?

Co prawda znalazłem temat: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85611.0

Znalazłem ciekawą informację ,  Sorki że po czesku ale da się zrozumieć :
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Zdravím. Jiné je tam hlavně to, že chybí záložka s nastavením upřesňujících údajů pro modem. Tj to, kam se musí u Vodafone zadat řetězec pro tarifní programy +CGDCONT=1,"IP","internet" pro Vodafone kartu +CGDCONT=1,"IP","ointernet".
Návod jak to obejít pomocí regeditu jsem našel tady http://www.hpc.ru/pda/board/index.php?t=148821.
Stručně jde o to, že se musí do registru ve větvi HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\Unimodem\Init přidat tředí hodnota s názvem "3" a hodnotou
AT+CGDCONT=1,"IP","ointernet"<cr>
Jako regedit jsem použil Taska Manager z http://www.dotfred.net/TaskMgr.htm
Nevím, jestli se jde k zadání tohoto rozšiřujícího AT příkazu lze ve WM6 dostat jinak, takto mi to funguje (ASUS MyPal 696 + Sagem my501X)
Možná by bylo dobré tuto informaci doplnit do zmiňovaného návodu."
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Tłumaczenie na szybko    :
Programem Task Manager (lub innym) edytujemy rejestr (regedit) ścieżka : HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\Unimodem\Init - są dwie linijki poleceń 1 i 2 dokładamy wartość (new value) o nazwie (Value Name) "3" i typie (Value Type) "REG_SZ" i dane (Data > przez set data) [ AT+CGDCONT=1,"IP","internet"<cr> ]
Pozdrawiam 
Pitt_M

Przetestowałem - DZIAŁA - dla Orange wpisać  AT+CGDCONT=1,"IP","internet"<cr>

Czy ktoś to przetestował? Czy po takiej edycji rejestru uda się połączyć z internetem przez GPRS lub WAP?

Odp: Internet w A696. GPRS/WAP przez bluetooth z Nokii?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2008, 15:10:43 »
Chcę aby moja Nokia służyła jako modem GPRS Orange i przez bluetooth przesyłała internet do Asusa A696. Do tej pory udało mi się znaleźć numery DialUp, ale tutaj płaci się za czas połączenia a nie ilość przesłanych danych. około 60 gr/1 min.

dołączam sie do prosby kolegi, z tym ze mi zalezy na Plusie.

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2008, 08:11:59 »

Próbowałem połączyć się przez wszystkie kombinacje z numerem *99 na początku i bez skutku, nie nawiązuje połączeń. W jaki sposób można ustanowić połączenie GPRS do przesyłania danych?

Łączę się przez BT z SonyEricssonem w800i w sieci Orange, właśnie przez nr zaczynający się na *99. W połączeniach (start -> Ustawienia -> Połączenia -> Połączenia) ustanawiasz nowe połączenie, nadajesz mu nazwę (np. "Orange GPRS") i przyporządkowujesz "Bluetooth DialUp". Jedziesz dalej i tu jest największy myk :). Musisz sprawdzić w telefonie, na której pozycji w profilach internetowych (nazwa może się różnić - poszukaj) znajduje się Internet GPRS i zgodnie z numerem tej pozycji zbudować numer połączeniowy. U mnie profile wyglądają następująco:

- Megafon WAP
- MTS WAP
- Beeline WAP
- MMS Orange
- Internet GPRS
...

Jak widać, Internet GPRS jest na piątej pozycji licząc od góry, więc nr połączeniowy wygląda tak: *99***5#. U Ciebie może się różnić tą cyfrą w zależności od układu profili w telefonie.

Jedziesz dalej i w nazwie i haśle wpisujesz "internet". Domenę zostawiasz pustą. Dajesz zakończ, i voila!  :D

Powodzenia, mi GPRS śmiga elegancko  :ok:

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2008, 21:16:02 »
Cormac: dzieki wielkie, qrczę, dzięki Tobie wreszcie udało mi się skonfugurowac dostęp przez GPRS w leciwym, acz jeszcze wciąż sprawnym S-E T610. Nijak nie mogłem wygooglać rzetelnej porady w necie...

U mnie w Era TakTaku wygląda to tak(tak ;) ), może się komuś przyda:
Najpierw w telefonie tworzymy i konfigurujemy nowe 'Konto danych' (pod dowolną nazwą, np. Internet_GPRS):
APN: erainternettt - dla użytkowników systemu TakTak
ID (nazwa) użytkownika: erainternet
Hasło: erainternet
Uwierzytelnianie: normalne (ta opcja u mnie jest w Ustawieniach zaawansowanych)

Następnie w Asusie - tak jak wyzej opisałeś - tworzymy nowe połączenie z użyciem Bluetooth Dialup Modem:
Numer telefonu: *99***N#    - gdzie N jest numerem profilu połączeniowego w telefonie (u mnie: *99***3#)
Nazwa użytkownika: erainternet
Hasło: erainternet

Zresztą zgodnie z opisem konfiguracji na stronie:
http://www.era.pl/pl/indywidualni/telefony/konfiguracja/parametry
W sekcji dotyczycącej ustawienia programi Dial-Up Networking podali numer telefonu:
*99***1# oraz w objasnieniach nawet napisali, że nie dotyczy telefonów Ericsson/Sony Ericsson, ale nie podali dlaczego...  :mad: A myk jest zapewne właśnie w tym, że zamiast '1' powinien byc numer profilu w telefonie...

Dzięki raz jeszcze, jakkolwiek ceny połaczenia  przez GPRS w TakTaku są niezbyt atrakcyjne, niemniej może sie czasem przydać w sytuacjach awaryjnych.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2008, 21:19:20 wysłana przez stanley_p »

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2008, 07:51:13 »

W sekcji dotyczycącej ustawienia programi Dial-Up Networking podali numer telefonu:
*99***1# oraz w objasnieniach nawet napisali, że nie dotyczy telefonów Ericsson/Sony Ericsson, ale nie podali dlaczego...  :mad: A myk jest zapewne właśnie w tym, że zamiast '1' powinien byc numer profilu w telefonie...

He, nie podali, bo pewnie na oczy PDA nie widzieli :) Albo nie chciało im się dochodzić, dlaczego na jednych telefonach działa, a na innych nie.

Cieszę się, że mogłem pomóc  :ok:

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 31, 2008, 11:15:23 »
Witam

Ponieważ tytuł wątku odnosi się do Nokii, a dyskusja poszła w kierunku S-E ;)
podaje link, który przypadkiem natrafiłem w Sieci:

http://n560.vilk.pl/

Co prawda pocketem jest tam F-S Loox N560, ale poza tym występują Nokia i Orange, więc może opis się przyda...

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Warto również zajrzeć w Odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2008, 12:24:40 wysłana przez stanley_p »