Jakie oprogramowanie dostarcza producent z A696

• 15 Odpowiedzi
  • 2198 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jsz

• 4
Jakie oprogramowanie dostarcza producent z A696
« dnia: Listopad 06, 2007, 22:15:48 »
Od niedawna jestem posiadaczem A696 i nie mam outlooka.
Na płytkach dostarczonych w zastawie też nie mogę tego znaleźć, choć w instrukcji jest napisane że jest.
Stąd moje pytanie do innych posiadaczy A696 z fabrycznym WM6.
Jakie dostaliście oprogramowanie w zestawie.
Pozdrawiam

*

Offline Kolumbus

• 28
  • Sprzęt: ASUS 696 & WM 6.0
Odp: Jakie oprogramowanie dostarcza producent z A696
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2007, 07:57:32 »
Ależ oczywiście, że masz OUTLOOKA, ale nie do końca, czyli w ASUSIE (i zresztą generalnie w WM) nazywa to się obsługa poczty i znajdziesz to od razu po rozwinięciu menu START. Natomiast potocznie i zwyczajowo mówi się na to OUTLOOK, chociaż tak systemowo określa się tą aplikację inaczej.

A nawiasem mówiąc ta aplikacja stanowi część ROM'u z Windowsem, a więc zrozumiałe, że nie ma jej na płytkach dołączanych do ASUSA.
---------------------------------------
Pozdrawiam,
Kolumbus

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2007, 10:49:57 »
Ależ oczywiście, że masz OUTLOOKA, ale nie do końca, czyli w ASUSIE (i zresztą generalnie w WM) nazywa to się obsługa poczty i znajdziesz to od razu po rozwinięciu menu START. Natomiast potocznie i zwyczajowo mówi się na to OUTLOOK, chociaż tak systemowo określa się tą aplikację inaczej.

A nawiasem mówiąc ta aplikacja stanowi część ROM'u z Windowsem, a więc zrozumiałe, że nie ma jej na płytkach dołączanych do ASUSA.
Kolumbus co Ty gadasz??? Oczywiście, że na płytce CD powinien być oryginalny MS Outlook do zainstalowania na komputerze stacjonarnym!! Jak bez zainstalowanego Outlooka chciałbyś zrobić synchro??

Poza tym na pewno dostałeś kod (do ściągnięcia ze strony SPB Software) na SPB Backup.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2007, 10:52:50 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Jsz

• 4
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2007, 11:24:33 »

Poza tym na pewno dostałeś kod (do ściągnięcia ze strony SPB Software) na SPB Backup.

Tak dostałem kod i ściągnąłem mam też activesync 4.5 i skypa. Ale outlooka na PC nie mam (przynajmniej nie mogę znaleźć na dostarczonych płytkach). A w instrukcji wyraźnie jest napisane że powinien być Outlook 2002.

*

Offline JackDeJack

• 45
  • Sprzęt: Asus A696 + GoodRam 4GB
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2007, 12:03:26 »
Nie pamiętam która wersja, ale była. OUTLOOK na CD (z numerkiem itd.) do zainstalowania na PC- chyba 2002.
Zainstalowałem wyłącznie w celach synchronizacyjnych :)

Wal do sprzedawcy lub kontaktnij się z Asusem.
JackDeJack

*

Offline Jsz

• 4
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2007, 12:19:32 »
Właśnie rozmawiałem z Asusem i powiedzieli mi że już nie dołączają outlooka do A696 (nie wiem jak do innych).
Pewnie z powodu oszczędności, ale z tego samego powodu nie zmienili instrukcji w której wyraźnie jest napisane że outlook 2002
jest dołączony.
Ciekawe czy na podstawie tego zapisu można domagać się od asusa tego softu?
Napiszę do nich pismo w tej sprawie.
A na marginesie czy są jakieś inne niż activesync (darmowe) programy do synchronizacji?
Bo używanie activsynca bez outlooka jest mało funkcjonalne.
Pozdrawiam

*

Offline Kolumbus

• 28
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2007, 12:27:48 »

Kolumbus co Ty gadasz??? Oczywiście, że na płytce CD powinien być oryginalny MS Outlook do zainstalowania na komputerze stacjonarnym!! Jak bez zainstalowanego Outlooka chciałbyś zrobić synchro??

Hmmmm... Teraz mnie zaintrygowałeś, bo nic mi do tej pory nie wiadomo było o tym, aby producent PDA finansował licencję na MS OUTLOOK na komputer stacjonarny. Czym innym jest zapewnienie funkcjonowania synchronizacji między "dużym" i "małym" OUTLOOKIEM, a czym innym jest dodatkowo zakup przez producenta dla użytkownika PDA "dużego" OUTLOOK'a. Szczerze wątpię, aby tak było.

A zresztą nawiasem mówiąc ja nie mam również płyty z "dużym" OUTLOOKIEM, a mam wszystkie płyty, które są dodawane do ASUSA 696. Podobnie też jeżli chodzi o SBP Backup to jest on w tym przypadku dystrybuowany na płycie dołączanej do PDA, takową dostałem, a nie poprzez kod (przynajmniej w moim przypadku).
Napisane: Listopad 07, 2007, 12:26:28
Właśnie rozmawiałem z Asusem i powiedzieli mi że już nie dołączają outlooka do A696 (nie wiem jak do innych).
Pewnie z powodu oszczędności (...)

No więc właśnie jest tak, jak napisałem chwilę temu powyżej...
Pozdrawiam,
Kolumbus

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2007, 12:50:16 »

Hmmmm... Teraz mnie zaintrygowałeś, bo nic mi do tej pory nie wiadomo było o tym, aby producent PDA finansował licencję na MS OUTLOOK na komputer stacjonarny. Czym innym jest zapewnienie funkcjonowania synchronizacji między "dużym" i "małym" OUTLOOKIEM, a czym innym jest dodatkowo zakup przez producenta dla użytkownika PDA "dużego" OUTLOOK'a. Szczerze wątpię, aby tak było.

Tak było więc nie masz co wątpić  :) Ja kupowałem w maju a wiem, że nawet jak ktoś kupił (o ile dobrze pamiętam) na początku września to jeszcze był!! Poza tym sam sobie zaprzeczasz bo  najpierw piszesz, że wątpisz w to a w tym samym poście na dole cytujesz gościa, który pisze, że dostarczali ale już nie.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Kolumbus

• 28
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 07, 2007, 12:57:22 »
Tak było więc nie masz co wątpić  :) Ja kupowałem w maju a wiem, że nawet jak ktoś kupił (o ile dobrze pamiętam) na początku września to jeszcze był!! Poza tym sam sobie zaprzeczasz bo  najpierw piszesz, że wątpisz w to a w tym samym poście na dole cytujesz gościa, który pisze, że dostarczali ale już nie.

O.K. Możliwe więc, że każdy z nas ma rację. Było nie było nie ma co dalej prowadzić sporu  :) Obecnie bowiem producent nie dołącza do ASUSA 696 "dużego" OUTLOOKA, mimo iż wcześniej było dokładnie odwrotnie...  :ok: Nawiasem mówiąc szkoda, że większość z takich zmian jest przeważnie ze stratą dla użytkownika...

Jako ciekawostkę dodaję link do sąsiadów http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81332.0
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2007, 13:49:31 wysłana przez Kolumbus »
Pozdrawiam,
Kolumbus

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 07, 2007, 13:52:27 »
OK koniec sporu  :ok:

Przez takie działania przyczyniają się piractwa bo ja osobiście nie miałem MS Outlook`a mimo, że mam oryginalny MS Office 2007. Dzięki zakupowi A696 mam też oryginalnego Outlooka.
Cena za Asuska pewnie nie spadła mimo, że nie ma Outlooka  :( Nawet jak napisał kolega Jsz w instrukcji jak byk napisane, że ma być a nie ma. Ja mimo wszystko bym żądał od nich skoro napisali, że jest to ma być i koniec. Tak samo w sklepie jak sprzedawca ma inna cenę na metce a inną chce skasować to obowiązuje ta z metki (przeważnie niższa). Ja bym ich postraszył, że napiszę do Urzędu Ochrony Konsumentów.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 07, 2007, 13:58:20 »
HP również nie dodaje już Outlooka, i to już od marca...
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=67371.0

*

Offline JackDeJack

• 45
  • Sprzęt: Asus A696 + GoodRam 4GB
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 07, 2007, 16:37:37 »
Ja bym się stanowczo  :mad: upomniał o tego OUTLOOKA.

Kiedyś wstawiali mi NICAM do TV, bo jakiś jełop zapomniał wkleić do instrukcji, że ten model NICAMu niema.
W instukcji było że jest - to ma być i kropka. Podczas zgłoszenia pan tylko zapytał czy jest taka wklejka w instrukcji i jak odbierali TV to też tylko to sprawdzili i zabrali do upgadeu bez szemrania.

Walcz - podobnie było z zablokowanymi hasłem Looxami - walka spowodowała spadek ceny z chyba 500 do 50 pln.
JackDeJack

*

Offline wonsu

• 13
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2007, 18:39:01 »
Niestety w wersji z początku października, już Outlooka niema... Wersja już w wgranym WM6.0... Na płytce znajduje sie tylko ActiveSync, płytka z SPB buckupe, oraz jakieś pierdoły od Asusa typu skórki  dla Windows Media,  kalkulatora... ale co ciekawe w instrukcji właśnie wyczytałem  ze Outlook powinien być... Sprzęt kupiony w Komputroniku... chyba będę sie musiał o nią upomnieć...  :] tylko nie wiem czy w sklepie czy może bezpośrednio u dystrybutora :/

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2007, 12:33:08 »

No właśnie dostałem niby pełną wersję programu SPB Backup i jak dam na „Instaluj” to łączy mnie ze stroną ale nie widzę tam żadnego klucza ?
Gdzie dokładnie jest ten klucz ?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 16, 2007, 13:10:34 »
Link Cię przeniesie na stronę a potem musisz się zarejestrować  i robić tak jakbyś kupował. Tylko jak dasz przelicz to będzie do zapłaty zero a kod dostaniesz na e-maila.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2007, 22:01:03 »
@tomaszkap dziękuję za informację  :ok:
Zrobiłem juz backup mojego PDA.
Pozdrawiam