Czy A636N to dobry wybor dla trapera ?

• 15 Odpowiedzi
  • 2278 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 07, 2007, 17:45:12 »
Witam

Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem ASUSa a636n i prosze o porade czy warto. Wprawdzie jest sporo watkow o podobnej tresci, ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na moje watpliwosci.
Glownym zastosowaniem dla niego bedzie nawigacja GPS, ale nie tylko samochodowa (z tym jest sprawa prosta - Automapa XL i uchwyt do samochodu). Poniewaz lubie sie pieszo powloczyc po wertepach interesuje mnie nawigacja GPS w terenie. Sluzy do tego programik Ozi Explorer CE ale to inny problem. To co mnie nurtuje to sa sprawy sprzetowe. Oczywiscie do tego zadania na pewno lepsze byly by specjalistyczne "reczne" GPSy, ale zamierzam ASUSa zastsowac jako podreczny zbiorek roznego rodzaju informacji, przenosny odtwarzacz MP3 i filmow oraz do lacznosci z internetem.
Sadze ze moga wystapic 2 problemy, ktore nie wystepuja w zastsowaniach "samochodowych"

1. czulosc odbiornika GPS. Nie wiem czy a636n potrafi bez rozkladania antenki prawidlowo okreslac swoja pozycje, a jakos nie wyobrazam sobie zeby w terenie poruszac sie z palmem umieszczonym w pionie z rozlozona antenka (tak jak to jest w uchwycie samochodowym)

2. czas pracy na bateriach. Jak dlugo ASUS moze pracowac bez ladowania akumulatorka (z uruchomiona aplikacja oczywiscie ) ? Czy mozna ten czas zwiekszyc przez wylaczenia samego wyswietlacza (aplikacja powinna byc caly czas aktywna ) ?

Prosze o rade. Jezeli cos pochachmecilem to prosze o wybaczenie poniewaz jestem bardzo zielony w tej tematyce.

Pozdrawiam.

*

Soovek

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2007, 19:48:48 »
Witam nowego użytkownika forum.
Uważam, że ten asus jest stworzony do nawigacji. Superczuła antena GPS wiadomo na Sirf III. Nie trzeba nic rozkładać - działa genialnie - ręczę głową :P Co do czasu pracy na bateri to z tego co wiem jest najdłuższy we wszystkich pda z GPS'em. Aby zaoszczędzić baterię w asusie:
1. Wyłączamy ekranik
2. Zminiejszamy moc procesora !!!! Tak tak asus ma taki bajerek w standarcie.

Siedząc na rynku pda już dłuzszy czas polecam asusa.
Cena genialna do jakości !!! Gratis ładowarki i uchwyt sam.
Nie mogę też nie wspomnieć o FS 560 - sam pda 1999 zł. Jest też b.dobry ale bateria tyle nie trzyma, ma zato ekran VGA - bardziej prądożerny.
Jeśli masz wątpliwości to pisz - obiecuję pomóc.

Pozdrawiam
Soovek

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2007, 11:41:02 »
Tak jak powiedział przedmówca, nie powinieneś się martwić o to o co pytasz, Asus działa bardzo długo na baterii (a moje doświadczenia są bez wyłączania ekrany - z wyłączonym będzie jeszcze więcej).
Odnośnie rozkładania anteny to sprawa jest jasna - nie ma takiej potrzeby w ogóle.
Polecam jeszcze raz, pozdrawiam.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2007, 21:36:02 »
Witam ponownie  :)

Dziekuje za porady, czuje sie juz uspokojony. Chyba jednak sie zdecyduje na tego ASUSka. Zastanawialem sie nad zakupem MIO, ale a636N jest jednak duzo ladniejszy ( i niestety drozszy ).

Jaki mam sobie kupic futeral ochronny ? Czy aluminiowy wystarczy ? Widzialem takie z OtterBox, ale cena jest mocno zaporowa.

Pozdrawiam.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2007, 17:29:20 »
Futeral z materialu tez masz wkomplecie.

ASUS gora ;)
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2007, 21:09:30 »
Cytat: "matthiasgor"
Futeral z materialu tez masz wkomplecie.

ASUS gora ;)

otoz to :)
ja kupilem 2 tyg temu i jestem pod ogromnym wrazeniem (filmy gry internet nawigacja...) i ten czas zanim bateria padnie...
po prostu miodzio :)

*

Offline Wieslav

• 23
    • http://www.wieslav.fora.pl/
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N+AM XL+iGO-2006 i GARMIN GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5 oraz Qosmio F30-140: T7200, RAM 2x1024, HDD 120GB, GF7600
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 26, 2007, 18:05:38 »
Jeśli chcesz kupiś ASUS MyPal A636N to proponuję Ci zakup w firmie ACRIS z Łodzi, gdzie sam go kupiłem 17-01-2007 r. - ponieważ jest tam  chyba najtaniej - cena 1329,00 zł. + koszty wysyłki jeśli nie możesz odebrać towaru osobiście w ACRIS-ie.
Potwierdzam też czułość anteny GPS, potrafi złapać sygnał nawet w mieszkaniu. Ale przy złej pogodzie ma problemy nawet na powietrzu, ale tak bywa ( chyba ) ze wszystkimi urządzeniami GPS.
Adres strony to: http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=11487
Można od razu zamówić karty SD.
Ja osobiście kupiłem firmy KINGSTON 2 GB - po 76,00 zł za 1 szt.
Przetestowałem go z programem AutpMapa XL, gdzie istnieje opcja wyznaczenia trasy przełajowa , która poprowadzi w prostej lini pomiędzy wyznaczonymi dwoma punktami przez użytkownika.
 :D
POZDRAWIAM
P.S. Proponuję Ci zapoznać  się też z artykułami GPS Maniaka poruszającymi te problemy.
Znajdziesz je na stronie:
http://gpsmaniak.com/new/gps-samochod.htm oraz
http://gps.astronet.pl/new/gps.htm
Wieslav

*

Offline jardo

• 24
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 31, 2007, 19:18:26 »
Witam
po dluzszych poszukiwaniach jednak zdecyduje sie na asusa w gdyni wyczailem za 1300 zl powiedzcie tylko czy da sie rozmawiac przez skypa po polaczeniu przez wifi?

*

Offline ejek

• **
  • 199
  • Sprzęt: Asus 636, Fujitsu-Siemens LOOX T830
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 31, 2007, 21:09:47 »
Cytat: "jardo"
da sie rozmawiac przez skypa po polaczeniu przez wifi?

Tak :)

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 25, 2007, 18:13:51 »
Witam
Stalem sie kolejnym ASUSowcem, ale tego zaluje...
Poczatkowo uwazalem ze jest to strzal w 10-tke. Automapa prowadzi za raczke po drogach, OZI pokazuje lokalizacje z dokladnoscia do paru krokow, bateryjka trzyma calkiem przyzwoicie, etc, etc
Problem polega na tym ze stale rozkalibrowywuje sie ekran, do tego stopnia ze przed kazdym uzyciem klawiatury musze dokonac kalibracji zeby moc cokolwiek napisac... Poniewaz okazuje sie ze jest to bardzo czesta usterka uwazam ze firma ASUS wypuscila ewidentnego bubla. Oczywiscie bede musial wyslac fabrycznie nowy komputerek do Oriki, o ktorej nie przeczytalem chyba ani jednego dobrego posta (juz nie mowiac o tym ze jest mi on potrzebny na codzien i nie wiem dlaczego mam byc karany za nie swoje winy miesiecznym pozbawieniem sprzetu).

Jednym slowem A636N NIE JEST DOBRYM WYBOREM DLA TRAPERA.

Jezeli ktos sie jeszcze wacha, zdecydowanie odradzam wszystko co ma napis ASUS...

Pozdrawiam innych (nie)szczesliwych ASUSowcow

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2007, 21:04:06 »
Odnosnie ceny ASUSa A636N - polecam: www.znak.pl!!! Zobaczcie sami!!!!

*

prez8s

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2007, 21:33:51 »
Cytat: "Tommy_Walker"
...

Jezeli ktos sie jeszcze wacha, zdecydowanie odradzam wszystko co ma napis ASUS...

pockety z racji ekranu dotykowego są dosyć delikatne, takze dla trapera to raczej garmin 60cs (csx), widziałem to w praktyce, mysle ze traper bedzie zadowolony w 100%, ja jednak wole asus-a :)) , zdecydownie więcej możliwości multimedialnych i nietylko ;)

*

Soovek

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2007, 21:45:05 »
Cytat: "Tommy_Walker"

Po pierwsze primo twój rozkalibrowywujący sie asus nie może być podstawą aby stwierdzić czy nie jest dobrym wyborem dla trapera, ponieważ jedno nie ma nic współnego z drugim.
Moim skromnym zdaniem firma asus wypuścila badziew, który się psuje A636N. (nie mówię że wszystkie) !! Problem taki nie występował w A636 lub występował w stopniu ZNIKOMYM.
PS. A nie mówiłem kupujcie A636 ???
Pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 26, 2007, 23:59:18 »
Do Tommy_Walkera
Nie wiem kiedy go kupiłeś ale jeżeli w ciągu ostatnich 7 dni to czym prędzej wyślij do sprzedawcy. Asus wymienia nowy(zepsuty) ale trzeba się spieszyć!!! Możesz jeszcze też, jeżeli kupiłeś w sklepie internetowym w ciągu 10 dni oddać.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 27, 2007, 08:49:37 »
Witam wszystkich i dziekuje za uwagi.

pockety z racji ekranu dotykowego są dosyć delikatne, takze dla trapera to raczej garmin 60cs (csx), widziałem to w praktyce, mysle ze traper bedzie zadowolony w 100% ...

Zgadzam sie z tym, ale ja nie zamierzam wykorzystywac PDA tylko do zastosowan terenowych (choc taki byl temat przewodni watku). Kupilem go jako wielofunkcyjnego towarzysza podrozy i przyznam ze do tego nadaje sie swietnie ( internet przez WiFi albo przez GPRS, mini Office, przegladarka PDF, odtwarzacz MP3 i filmow, etc ). Zdaje sobie sprawe ze ASUS jest delikatny, ale nie ma urzadzen calkowicie uniwersalnych. W przyszlosci bede musial wyposazyc sie w jakis solidny futeral, ale to juz inny temat.

Po pierwsze primo twój rozkalibrowywujący sie asus nie może być podstawą aby stwierdzić czy nie jest dobrym wyborem dla trapera, ponieważ jedno nie ma nic współnego z drugim.

Uwazam ze jezeli markowa firma wypuszcza urzadzenie z wada fabryczna (bo jak inaczej nazwac epidemie rozkalibrowywujacych sie ekranow - patrz inne watki) majac do tego jeszcze fatalny serwis to zakup tego urzadzenia przypomina gre w rosyjska ruletke, ktora polega na tym czy moj ASUS bedzie dzial poprawnie, czy od poczatku bede sie szarpal z serwisem. Dlatego tez zakup tego modelu ogolnie nie jest dobrym wyborem ( w tym rowniez dla tytularnego TRAPERA ).

Moim skromnym zdaniem firma asus wypuścila badziew, który się psuje A636N. (nie mówię że wszystkie) !! Problem taki nie występował w A636 lub występował w stopniu ZNIKOMYM.
PS. A nie mówiłem kupujcie A636 ???

W czasie kiedy go kupowalem nie udalo mi sie znalezc nowego A636...

Nie wiem kiedy go kupiłeś ale jeżeli w ciągu ostatnich 7 dni to czym prędzej wyślij do sprzedawcy. Asus wymienia nowy(zepsuty) ale trzeba się spieszyć!!! Możesz jeszcze też, jeżeli kupiłeś w sklepie internetowym w ciągu 10 dni oddać.

Niestety wada ta ujawnila sie (lub zaczela mi przeszkadzac) sporo po tym terminie  :(

Pozdrawiam

*

Offline Wieslav

• 23
    • http://www.wieslav.fora.pl/
  • Sprzęt: ASUS MyPal A636N+AM XL+iGO-2006 i GARMIN GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5 oraz Qosmio F30-140: T7200, RAM 2x1024, HDD 120GB, GF7600
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 27, 2007, 17:57:38 »
Ja ze swojego Asus A636N jestem zadowolony i nie mam problemów o których pisze Tommy_Walker!
Kupiłem ostatnio program Pocket Fritz 2 - są to szachy (moja ulubiona gra) i stwierdzam, że świetnie chodzi na tym PDA.
Również AutoMapa XL jak również filmy i mp3!
Dodatkowo mam program GPS Tuner v5.0, który jest świetnym programem dla turystyki.
 :bored:
Natomiast ( tak mnie się wydaje ) żaden PDA nie będzie wpełni odpowiedni do turystyki pieszej - myślę, że najlepiej to wyjaśnił GPS Maniak - jego strona to:
http://gps.astronet.pl/
dlatego nie będę się silił na powtarzanie tam dobrze ujętego tematu.
Powyżej podałem linki na ten temat.
 :surprised:
Jeśli potrzebny jest odbiornik z GPS do turystyki pieszej to chyba najbardziej odpowiednim urządzeniem będzie Garmin GPSMap 60 CSx - wiele ciekawych informacji na temat urządzeń i oprogramowania dla sprzętu GARMINA można znaleść na jego FORUM, a adres to:
http://forum.garmin.pl/
  B)
POZDRAWIAM
Wieslav