Domyślne połączenie BT

• 6 Odpowiedzi
  • 1402 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ST6

• **
  • 203
Domyślne połączenie BT
« dnia: Marzec 23, 2006, 13:39:11 »
Połączenie A636 z Motką przez BT chwilę zajęło ale dało radę. Problem jest inny - na górnej belce jest ikonka połączenia z Internetem. Jak (i czy) można skonfigurować ją aby po kliknięciu automatycznie nawiązywał połączenie? Teraz muszę wejść w ustawienia/połączenia i ręcznie nawiązać połączenie z zapisanych ustawień :?

*

Soovek

Domyślne połączenie BT
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2006, 00:21:36 »
Witam
Proszę opisz to krok po kroku i troszkę spokojniej to pomożemy :D
Pozdrawiam

*

Offline ST6

• **
  • 203
Domyślne połączenie BT
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 29, 2006, 12:44:57 »
Hmmm to powoli...
Połączenie BT do Motorli jest skonfigurowane i działa.

Chciałbym (znaczy się, domyślam się, że tak to powinno działać), aby po kliknięciu w przycisk połączenia:

Następowało połączenie GPRS z telefonem.

Teraz jak kliknę ikonę pokazuje się takie okno dialogowe:

Muszę kliknąć Ustawienia/Połączenia/Zarządzaj istniejącymi połączeniami i wybrać połączenie.
MUSI być prostszy sposób :roll:

Na razie zainstalowałem Spb GPRS Monitor i tu jest ikonka, która działa w ten sposób - klikam ją i od razu się łącze.

Ale wolałbym rozwiązanie systemowe, a nie nakładkę.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Domyślne połączenie BT
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2006, 21:29:39 »
Ja używam rozwiązania systemowego i przyznaję że jest trochę upierdliwe, oto moja kolejność czynności:
1) Otwieram menadżera BT (automatycznie uaktywnia moduł BT)
2) Klikam na ikonę sparowanego telefonu - otwieram listę skonfigurowanych połączeń Dial-Up
3) Wybieram połączenie
4) potwierdzam OK - następuje inicjacja połączenia GPRS

Punkt 3 uważam za całkowicie zbędny ale niestety do sparowango telefonu nie da się przypisać domyślnego połączenia które ładowałoby się automatycznie. A jakby tak był skrót 1-przyciskowy jak w PC to byłaby bajka.

Nie ma to jak WiFi - jeśli tylko jest w zasięgu to nic nie trzeba robić... :wink:

*

Soovek

Domyślne połączenie BT
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2006, 11:11:19 »
Innego rozwiązania systemowego nie ma:( niestety. Tylko nakładka nam pozostaje.
Pozdrawiam

*

Offline ST6

• **
  • 203
Domyślne połączenie BT
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2006, 12:30:11 »
Widzę, że WM5 w niektórych sprawach cofnął się w stosunku do poprzednika :(

Hmm jeszcze jedno w tym temacie. Kumpel ma Mio 201. Jest w nim problem (potwierdzy przez producenta) z BT - działa do pierwszego SR. Później juz tylko HR pomaga.
U mnie pojawiło sie cos podobnego - BT działał bez problemu i nagle przestał i od wczoraj nie mogę nawiązać połączenia z telefonem :( HR nie chcę robić, a nie udaje mi sie w ogóle wykryć telefonu. Ktoś zaobserwował takie problemy?

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Domyślne połączenie BT
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2006, 15:37:51 »
Jeżeli urządzenia się nie widzą to przyczyna może też być po stronie telefonu. Więc najpierw sprawdziłbym tel z jakimś innym sprzętem. Jeśli tel jest OK to usunąłbym dotyczczasowe połączenie BT między tel a Asusem i skonfigurował je jeszcze raz od zera.
Ja zaobserwowałem taką dziwną rzecz: po wejściu w ustawienia połączenia Dial-Up tylko po to aby je sprawdzić, od razu, samoistnie przestawia się hasło użytkownika - trzeba je wklepywać ponownie. To wg mnie świadczy o niestabilności WM5.0 niestety... więc podobnie może być u ciebie

A co do tej nakładki GPRS-monitor mam pytanie; jakie daje ona korzyści i czy nie gryzie się z OSem powodując jakieś jego zamulenia?