cay a636n to zlom ?

• 14 Odpowiedzi
  • 3357 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cay a636n to zlom ?
« dnia: Grudzień 25, 2006, 20:12:34 »
witam

tak sobie czytam ostatnio posty i wywnioskowalem ze a636n to zlom
pamietam  czasy (okolo rok temu) kiedy sam kupilem a636 i postow wtedy bylo jak na lekarstwo a o usterkach to juz prawie wcale
nawet ktos kiedys napisal ze a636 zabija grupe bo sie nie psuje :) i nie ma o czym pisac
mam asusa od roku i absolutnie nic sie z nim nie dzieje (od poczatku mial martwy subpiksel ale olalem sprawe bo jest ledwo widoczny i tylko przy ogladaniu filmow)
czy to seria a636n jest tak wadliwa czy poprostu asus zaczol wypuszczac buble ?

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2006, 23:33:31 »
Osobiscie mam a636n i rzeczywiscie byl w serwisie siadl mi modul GPS, po ok. 3 tyg. uzywania. Wszyscy mi mowili ze to niezwykle rzadka usterka i rzeczywiscie nawet na grupach jej nikt nie opisal.

A z Twoim stwierdzemiem zgodze sie tylko polowicznie, bo rzeczywiscie cos musi byc w ilosci postow, ale wez pod uwage, ze teraz PDA sprzedaje sie znacznie wiecej, wiec i jest wiecej uzytkownikow, nie zawsze obeznanych w temacie, ale i na forum trafiaja w duzem mierze ludzie ktorzy maja tylko problem. Wiec samo forum nie moze byc wyznacznikiem. W Gorzowie kierownik sklepu gdzie kupowalem (znajomy) powiedzial mi ze procentowo o wiele wiecej do serwisu wraca do nich, np. MIO, niz Asusow i to w skali ok 15:1, a mowi ze sprzedal wiecej Asusuow niz MIO, czyli nie jest z nimi tak zle :)

Pozdr.
Maciej
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline b707

• **
  • 211
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2006, 00:37:49 »
piratcool
wydaje mi się ze czesto jest tak ze urzytkownik rejestruje sie na PDA dopier a jak ma jakis problem i stad tyle złych opini i A636N... osobiscie naprawde bardzo sie bałem kupowac A636N... Ale mi sie bardzo podobał i był tym czego chciałem... zaryzykowałem i jak narazie zero porblemów, instalowalem rózne programy i nawet jednej zwiechy... ani razu nie ruszyłem guzika reset:D [odpukac w niemalowane]. Wydaje mi się że więcej jest N'ek niz niz zwykłych A636 ponieważ ludzie czytali ze zwykła jest super to N'ka bedzie jeszcze lepsza... Wystarczy poczytac foarum a iwdac ze jakies defekty A636 były... Idąc za Ciosem popatrzmy na A632... na forum był chyba jeden defekt... ale to dlatego ze 632 schodzi w mniejszych ilościach.

Trzeba by było zrobic ankiete z takimi opcjami:

Miałem awarie A636n wiec zarejesrtowalem sie na forum
Mój A636N działa bez problemu ale zarejestrowałem się po kupnie
Zarejestrowałem się przed kupnem A636N i niemam z nim problemów
Zarejestrowałem się przed kupnem A636N i miałem potem z nim problem

I wtedy dopiero bedziemy mieli informacje o awaryjności.
pzdr

*

Soovek

cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2006, 14:13:52 »
Asusy N padają jak muchy :P Bez N czują się o wiele lepiej - na allegro.pl są droższe od N :D
Co do ankiety to jak dojdę do siebie po świetach (przejedzenie) to coś tam wyskrobie.
Pozdrawiam

*

Offline b707

• **
  • 211
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2006, 01:43:47 »
Soovek
Droższe? Wielokrotnie o tym czytam i jakos tego niwidze... Sa tańsze od Nek o około 100zł... Czy padaja jak much... Bym sie kłucił... Zadowolony klient nie narzeka... A o A636 jednak tez można sobie poczytac troche uwag;] Mozliwe ze A636N cierpiał na tzw chorobe wieku dziecięcego...
pzdr

*

Soovek

cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2006, 20:11:22 »
I tu mógłbym z Tobą polemizowac bardzo długo na ten temat.
Całkowicie nie zgodzę się z Tobą. Na forum jest o wiele więcej postów o psujących się N-kach.
Pozdrawiam

*

Offline b707

• **
  • 211
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2006, 00:56:00 »
Cytat: "Soovek"
I tu mógłbym z Tobą polemizowac bardzo długo na ten temat.
Całkowicie nie zgodzę się z Tobą. Na forum jest o wiele więcej postów o psujących się N-kach.
Pozdrawiam

Z czym się nie zgadzasz?
A636N sie psuje... Ja się zgadzam ale jakos śa egzemplarze które sie nie psuja... Naprawde patrzac na ilosc egzemplarzy jaka rozporowadzaja sklepy oraz allegro to ilosc ta jest nie wielka...

A636 tez sie psuje... spotkałem post że niby nie że wszystko git... ale na forum jest sporo postów o psujacych sie A636... zanim napisałem tego posta jeszcze raz przejrzałem forum i wiem co pisze...

A636N psuje sie cześciej od A636?
Posiadasz jakieś tajne statystyki? Ile procent egzemplarzy pada?
Tego nikt niewiem a wieksza ilosc padających egzemplarzy o niczym nie swiadczy.

A636 jest drozszy? Gdzie?? Na allegro jest tylko kilka egzemplarzy... Nikt nie chce byc stratny więc nie będzie sprzedawał tylko po to by sie pozbyc... A636N są drozsze i chyba tylko kilka aukcji jest tańszych... Prawo rynku im większa konkurencja tym nizsze ceny.. Na ebay.pl/de/com ta sama sytuacja.

Dywagacja czy A636N jest bardziej podatny na psucie się niema sensu... Niemamy zadnych danych...
pzdr
PS: Trudno bedzie zemną polemizować puki niepokarze mi się czarno na białym że jest tak a nie inaczej bo obecnie opieramy sie na "domysłach".

*

Soovek

cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2006, 01:09:18 »
Kto się opiera na domysłach to chyba tylko Ty.
Mam znajomych w sferisie dotychczas było o wiele więcej reklamacji A636N. Nie udowodnie Ci tego w żaden sposób bo nikt statystyk nie prowadzi - nawet Orika, ale musisz mi uwierzyć na słowo.
Powiem Ci tak A636 (z nie tylko moich doświadczeń i badaniu rynku) cieszy się większą wyrobiona renomą i jest bardziej poszukiwany przez klientów niż A636N. Teraz klientowi jest ciężko wcisnąć Asusa, jeśli miał styczność z tym forum - woli trochę dołożyć i mieć LOOXa mod 500.
Każdy lubi to co ma. Wybacz, ale nasze rozważania na ten temat i tak uważam za bezsensowne.
Gorąco pozdrawiam
Soovek

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2006, 09:00:18 »
Soovek Najgorzej jak będziecie się w ten sposób droczyć. Podrzędny serwis również nie może być odniesieniem do stanu faktycznego, autoryzowany już owszem, bo rozumiem że znajomy serwis to nie Orika. A skąd wiadomo że Orika nie prowadzi statystyk? Podejrzewam że tego nie wiesz ponieważ w innym poście pisałeś że kontaktowałeś się w sprawie długiej naprawy w serwisie Orika i... nie za bardzo odpowiedzieli więc domniemywam że o statystykach też Cię nie poinformowali.
Jeżeli twierdzisz że A636 ma większą renomę niż A636N to powiedz mi na jakiej podstawie taką ma? a jeżeli ma to tylko dlatego że kilka osób właśnie tak twierdzi to rozumiem - wiele jest takich opinii, chwali się dopóki, dopóty nie zepsuje się NAM dany model. Ja mogę narzekać na A636 (zepsuł się) a o A636N powiedzieć idealny (nie zepsuł się). Ale tak nie powiem gdyż różnice są bardzo małe, miałem A636, teraz mam A636N i żadnej różnicy w użytkowaniu nie widzę. Pomijam tutaj kosmetyczne zmiany takie jak szybsze WIFI i BT, jeżeli jednak ich nie pominę to niemniej trafnym domysłem byłoby to że większa awaryjność A636N powinna wyniknąć z powodów tych zmian. Czy tak jest? Zapewne nie, w ogólnym podsumowaniu jest to bardzo dobry sprzęt bez rozróżnienia na N lub bez N. W kwestia awaryjności to nie ma takiej rzeczy która się nie psują/nie zepsują nawet promy kosmiczne za miliardy dolarów się psują nie wspomnę o F16 ;)

*

Offline b707

• **
  • 211
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2006, 12:08:33 »
Oboje sie opieramy na domysłach:p
Nawet jak posiadasz informacje od znajomego to oprzy ilosci produkowanych swiatowo egzemplarzy obu modeli wieksza awaryjnosć miesci się w granicach błędu statstycznego... W koncu spakowane Asusy nie leca kazdy odzielne ale na paletach... A co jesli partia skierowana na polski rynek byla przechowywana w ekstrymalnych warunkach?
Nikt tego niewie... Nie przecze ze A636 ma dobrą opinie i teraz korzysta z tego A636N... MOże przez to ludzie maja zbyt duze wymagania co do nowego modelu... A636 troche na rynku był [od ponad roku] i wszelkie choroby wieku dziecięcego mogły nawet nie być zauważone na forum. A636N dośc szybko trafił w nasze rączki;] zwłaszcza dzięki dobrej opini poprzednika. Ostatnio awarie jakoś ucichły... W końcu na chorobe wieku dzieciecego cierpi wiele urządzen... Ile to razy producenci informowali ze partia samochodów ma wade fabryczna i to w 99% przypadków była to pierwsza partia. Niektóre wady wychodzą po pewnym czasie urzytkowania...

Jak to drogi owoeidzał psuje sie wszystko i nikt nie wie w jakim procencie... O psujacych sie A636N było więcej na forum ale tez szybciej od premiery pojawił sie na forum.

Każdy swoje chwali.

Nikt nie jest wstanie okreslic awaryjności A636N nawet Orika nawet sam Ausu. Pordukacja idzie w tysiące jak nie w miliony.
pzdr

*

Offline pxm

• **
  • 101
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 01, 2007, 16:46:49 »
Ja mam 636N i zero problemow  :P

cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2007, 12:46:37 »
juz zdecydowałem sie na Asusa, ale biorąc pod uwagę problemy z serwisem, poważnie się nad tym zastanawiam.

Jeśli wszystko będzie dobrze, to będzie OK, ale jesli coś się zepsuje, wizja kilkudziesięciu dni w serwisie nie budzi mojego entuzjazmu. Czy faktycznie jest tak żle z tym serwisem i czy "N-ki" są rzeczywiście takie awaryjne?

NO i serwis, czy faktycznie sa z nim takie problemy?

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2007, 13:52:27 »
Cytat: "scoat"
NO i serwis, czy faktycznie sa z nim takie problemy?

Jeżeli długość naprawy jest dla Ciebie problemem to tak. Niemniej jednak godzisz się na to ponieważ w karcie gwarancyjnej nie ma adnotacji o długości serwisowania. Mój leżał długo, nie naprawili dobrze jednak strasznie złego o nich nie mam, - bardzo miły kontakt z panią z obsługi klienta.
Wymieniając na nowy nie myślałem o żadnym innym, za takie pieniądze nic lepszego nie ma ;)

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2007, 23:15:32 »
Ja na serwis znalazlem sposob inny, tzn. oddalem w miejscu zakupu a oni wyslali (Komputronik). Maja oni umowe z Orika i ich sprzet nie jest trzymany tam dluzej niz potrzeba. Moj byl w naprawie 3 dni - wiecej czasu strcil na kurierach z i do centrali KOmputronika i do samego serwisu.

Ja mojej N-ki na nic innego na razie nie zamieniam.
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Soovek

cay a636n to zlom ?
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 19, 2007, 01:05:04 »
Posprzątałem, więc proszę nie brudzić :P