bieguny w baterii asus

• 6 Odpowiedzi
  • 2555 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bieguny w baterii asus
« dnia: Marzec 25, 2006, 11:16:51 »
Witam - czy ktoś może wie jak są umiejscowione bieguny w baterii do asusa 730?
moja bateria wykazuje 0 V i nie mam jej jak sprawdzić miernikiem... niech ktoś pomoże -małżowinka zdołała dokonać rzeczy przecież niemożliwej jak wyładowanie baterii do zera :-)
chciałbym ją kopnąć napięciem, żeby zaczęła się ładować ale nie wiem gdzi są plusy a gdzie minusy - jak ktoś ma taki sprzęt i może wyjać miernik i pomierzyć to niech napisze - z góry dzięki..
ale obawiam się że i tak będę zmuszony kupić nową baterię
Pozdrawiam

bieguny w baterii asus
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2006, 16:38:06 »
No i mam odpowiedź - sprawdaziłem - jakby ktoś chciał wiedzieć - to asus ładuje baterie prądem 4,6 V dwoma środkowymi bolcami...
A moja bateria to trup... - co dziwne - kilka razy pokazała napięcie 2,9 V a pozostałe 50 razy 0,0 - sam nie wiem co to może być - elektronikas baterii??
Pozdrawiam

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
Re: bieguny w baterii asus
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2006, 18:29:52 »
Cytat: "tedikk"
...małżowinka zdołała dokonać rzeczy przecież niemożliwej jak wyładowanie baterii do zera :-)
chciałbym ją kopnąć napięciem...

Uważaj! Może się dziewczyna zdenerwować...  :D

A poważnie, to w batimexie (www.batimex.pl) mają baterie do naszych zabawek po 45 złotych. Tylko dość długo trzeba czekać  :?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
bieguny w baterii asus
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2006, 21:05:20 »
No i mam odpowiedź - sprawdaziłem - jakby ktoś chciał wiedzieć - to asus ładuje baterie prądem 4,6 V dwoma środkowymi bolcami...
A moja bateria to trup... - co dziwne - kilka razy pokazała napięcie 2,9 V a pozostałe 50 razy 0,0 - sam nie wiem co to może być - elektronikas baterii??
Pozdrawiam

Te 4,6 V to napięcie nie prąd (ale się czepiam:). 2,9 V to dla Li-ion już zdecydowanie za mało - elektronika odłącza baterię no i problem gotowy. Jeśli już uznasz że bateria do wymiany to spróbuj jeszcze numeru z ręcznym "podładowaniem) z paluszków. Ciekawe, że część akumulatorów do palmtopów ma osobne piny do ładowania, a inne ładują na te same z których się zasilają (pozostałe piny to wtedy pewnie jakaś funkcja pomiarowa).

bieguny w baterii asus
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2006, 23:14:10 »
Rozebrałem baterię - na ogniwie 3,14 - a po elektronice 0,0 - chyba elektronika betrii padła- wiem że to nieczęste ale mogę mieć niestety pecha... przy tym napięciu (nie prądzie  :P ) to nie powinna jej wyłączyć...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
bieguny w baterii asus
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2006, 09:59:23 »
Rozebrałem baterię - na ogniwie 3,14 - a po elektronice 0,0 - chyba elektronika betrii padła- wiem że to nieczęste ale mogę mieć niestety pecha... przy tym napięciu (nie prądzie  :P ) to nie powinna jej wyłączyć...

Skoro już rozebrałeś to może spróbujesz jednak podładować samo ogniwo (bez elektroniki). Coś mi się wydaje, że jak ogniwo dociągnie do 3,5 V to wszystko wróci do normy. Li-Ion powinny być odłączane od obciążenia przy ok 3 V (nawet 3,2V dla małych prądów) przy dużym poborze (np 3 A) dociągają nawet do 2,6 (2,8 V). Moim zdaniem przy 3,14 (Pi :) w palmtopie już może się odłączać.

bieguny w baterii asus
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2006, 12:38:38 »
podładowałem do 3,6 i niestety amba :cry: na ogniwie napięcie a na wyjściu 0
coś mi się już tak zdawało bo wcześniej bateria przerywała - raz napięcie raz nie - jak w totolotku -
szczerze boję się jej teraz założyć do pda bo a już z czymś wyskoczy i spali mi coś- zamówiłem już nową ... za 50 zł nie warto eksperymentować