Męczę się z 636 i nie daję rady :(

• 7 Odpowiedzi
  • 1414 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 06, 2007, 23:31:41 »
Witam
Mam już tego palma od jakiegoś czasu. Z serwisu naściągałem pełno softu. Wiele z tego nie działa, bo pewnie nie jest na WM. Zniechenciłem się trochę i odłożyłem zabawkę na bok. Używałem tylko jako navi.
Kilka razy chciałem jednak użyć palma do rzeczy, jakie robie na PC. Mianowicie do grup dyskusyjnych, poczty, www, gg i skype.
Mam problem z pocztą. Jak z tego ustrojstwa wysyła się pocztę i ją odbiera. W kółko mam komunikat, że nie może ustanowić połącznia. Zawsze gdy tylko próbję wysłać/odebrać pocztę. Palm połączony jest z PC przez USB lub irdę i nic. To samo przez GPRS i komórkę. Jednak raz na jakiś czas pojawia mi się mail na palmie. Nie mam pojęcia jak on tam tam się dostaje :) HELP? W PC używam bata, a do grup dyskusyjnych OE, ale nie mam tam zainstalowanego konta poczty.
Kolejna rzecz to soft do grup dyskusyjnych. Jaki polecicie, bo ten z działu download chyba mi nie zadziałał. Inaczej bym już to używał.
Następna tzrecia rzecz, to wkurzający mnie AS. Czemu to badziewie w kółko nawiązuje połączenie z palmem lub podejmuje próbę synchronizacji. To ćwierkanie trochę mnie wkurza, szczególnie w nocy. Na co reaguje ten soft? Mogę położyć podłączonego palma i nie dotykać kompa. Raz poleży godzinę i nic, a raz AS połączy się po pięciu minutach. Od czego to zależy? Np nie chcę w czasie ładowania baterii, żeby mi włączał palma, a on to w kółko robi.
Prawdopodobnie zadałem pytania, na które odpowiedź jest w zakładce szukaj. Wybaczcie i pomóżcie, bo nie wiem czemu ale pdaclub.pl chodzi mi tragicznie! Stronki ładują się co trzecią próbę, a jeśli jakaś już się załaduje to trwa to czasem dwie minuty. Jak tu czytać taką kopalnię wiedzy?
Pozdrawiam

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2007, 08:09:24 »
Ciężko jest odnaleźć pytania, na kilka z nich chyba sam sobie też odpowiadasz.
Masz problem z pocztą, rozumiem że ustawiłeś dobrze ponieważ jak mówisz jakiś mail tam trafia. Skoro na końcu wypowiedzi piszesz że masz problem ze stronką może w tym jest problem? sprawdź np pingi z komputera na zewnątrz jeżeli będą jakieś bugi to znaczy że problem leży po stronie łącza.
Standardowe ustawienia w outlooku to serwer odbierający pop3 i wysyłający smtp, w twoim przypadku sprawdź poprawność ustawień pop3.
Jeżeli wkurzają Cię ćwirkania AS to je wyłącz - nie będzie ćwirkał ;)

Raz poleży godzinę i nic, a raz AS połączy się po pięciu minutach.

leży godzinę i nie umie się połączyć z AS? bo nie bardzo rozumiem, ogólnie po podłączeniu następuje połączenie a AS i rozpoczyna synchronizacja lub załącza się kreator takiej synchronizacji (z mojej wiedzy nie można wyłączyć tej procedury, jedynie ominąć samą synchronizację.) Połączenie następuje od razu (nie ma minutowych zwłok) i sam nie rozłącza go.

Tak na marginesie, nie masz palma...

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2007, 10:31:15 »
Pewnie napisałem nieczytelnie, więc spróbuję jeszcze raz.
Na PC nie mam żadnych problemów. Problemy mam tylko z obsługą Asusa.
1. Mam dwa konta pocztowe w palmie. Tak jak pisałem, od czasu do czasu pojawiają się tam maile, ale nie wiem jakim sposobem? Jak próbuję coś wysłać/odebrać, to mam komunikat, że nie udało się, sprawdz połączenie z internetem lub wisane dane konta. Dane są wpisane poprawnie, net śmiga, więc o co mu chodzi? Poza tym te maile pojawiają się czasem.
2. Potrzebuję jakiś fajny sofcik do usnetu. Teraz mógłbym szukać po forum i serwisie, bo śmiga, ale niestety wychodzę do pracy. Coś nie tak jest z serwisem lub moim providerem wieczorami :( A wtedy dopiero mam czas, żeby posiedzieć i poczytać...
3. Ćwierkanie AS. Rozumien, że w palmie mogę to wyłączyć, a czy na PC też? Nie wiem gdzie on te dźwięki wpakował, a w opcjach AS nic takiego nie mam. Ściągnąłem jakieś narzędzie do zarządzania AS, ale było dla mnie zbyt skomplikowane. Wolę nic tam nie ruszać, bo jeszcze spierniczę i dopiero będę wołał do Was o pomoc ;)
4. Samo włączanie się synchronizacji AS. Czemu to się dzieje (chyba) losowo? Da się nad tym zapanować? Raz synchronizuje się co dwie minuty, a innym razem palm leży uśpiony godzinami.
Pozdrawiam Rafał.

*

Offline drogi

• 277
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2007, 14:54:23 »
ad1. Nie ściągam poczty poprzez AS tylko wifi, zrobię testy w domu i napisze czy są jakieś problemy.

ad3. W dźwiękach Windowsa ;)

ad4. Nie wiem czy jest Ci potrzebna synchronizacja, ale jeżeli nie to może jej w ogóle nie uruchamiaj (czyt. nie korzystaj z kreatora - w kreatorze który się otwiera anuluj) jeżeli jest potrzebna to nie wiem gdzie są opcje do ustawień jej częstotliwości...

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2007, 15:15:21 »
Jak już drogi napisał, nie masz palma lecz pocketa, ale mniejsza o to.
Nie rozumiem pewnych rzeczy.
Jeśli przeszkadzają Ci dźwięki to po pierwsze po co zostawiasz pocketa podłączonego na noc do kompa. Zakładam, ze kompa musisz mieć włączonego. Chodzi o ładowanie akumulatora? Od tego jest ładowarka. Po drugie po co Ci włączony głos u kompa - wyciszyć.
Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - jeśli pozostawiasz kompa na noc, to prawdopodobnie ze wzgledu na jakieś p2p. Niewykluczone, że te programy są odpowiedzialne za włączanie synchronizacji.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2007, 19:16:38 »
Dzięki za rady.
Nie rozumiem pewnych rzeczy.
Jeśli przeszkadzają Ci dźwięki to po pierwsze po co zostawiasz pocketa podłączonego na noc do kompa.

To nie tak. Siedzę np i oglądam gołe babki. Po cichutku, żeby żona nie słyszała, a tu nagle prrriiiiit AS postanowił zsynchronizować pocketa z PC. Nie chcę, żeby to robił sam i nie wiadomo kiedy, ale wtedy gdy ja tego chcę i np nacisnę stosowny do tego przycisk - synchronizuj.
na noc jeśli zostawiam pocketa, żeby naładować akumulator, to PC mogę wyłączyć. USB jest i tak aktywne i ładuje akumulator. Poprostu człowiek nie zawsze panuje jak ma ustawiony poziom dźwięku w kompie, aten z AS jest bardzo irytujący. Poza tym po co on się synchronizuje z kompem, jak w opcjach AS odznaczyłem wszystko.
Po drugie po co Ci włączony głos u kompa - wyciszyć.

Jak to po co? Siedzę, przeglądam usnet, grupy mailingowe, fora, a w tle gra sobie radyjko internetowe lub oglądam w oknie TV. Czasem w opcjach nie da się ściszyć pewnych dźwięków tak, żeby np nie ściszać wyjście z tunera TV lub winampa. Mam nadzieję, że teraz mnie rozumiesz? :) Pocketa nie ładuję ładowarką, bo nie popisali się z kablem. Jak już wyżej pisałem czemu nie użyć USB? Poza tym nie chcę na skróty uciekać od problemów, tylko spróbować je rozwiązać. Sam na razie nie daję rady. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą jakoś pójdzie ;)
Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - jeśli pozostawiasz kompa na noc, to prawdopodobnie ze wzgledu na jakieś p2p. Niewykluczone, że te programy są odpowiedzialne za włączanie synchronizacji.

Używam p2p bardzo rzadko i nie w nocy. Ale już wiesz o wszystkim hehehe :)

*

Offline drogi

• 277
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2007, 07:45:31 »
ad1. Dziś sprawdziłem działanie "ściągania poczty" poprzez połączenie AS - wszystko ok, działa bez problemu (nadmienie że w AS nie ustawiam nazwy urządzenia - jest podłączony jako Gość), pocztę mam na gmail.com

ad2. Myślę że problem dźwięku i budzącej się żony już rozwiązaliśmy? Tak jak pisałem wcześniej,
start/ustawienia/panel sterowania/dźwięki i urządzenia audio - zakładka dźwięki, i wyłącz albo wszystko albo dźwięki odpowiedzialne za AS.

Sposobów na rozwiązanie jest zawsze wiele, skoro nie chcesz synchronizować a tylko ładować Asusa przez usb to np:
- ustawiasz w PDA ustawienie USB na Symulację czytnika kart - wtedy AS nie działa tym samym nie załącza się synchronizacja, a ładować ładuje.
- prościej i może mniej mieszania, wyłączasz całkowicie AS w komputerze a załączasz go tylko wtedy kiedy chcesz zsynchronizować PDA.
- pomóc może też wyłączenie wzbudzania usb w PDA (start/ustawienia/ustawienia wybudzenia) problem ten dotyczy gdy PDA jest uśpiony AS szukając co jakiś czas połączenia po USB potrafi wybudzić urządzenie a tym samym załącza się synchronizacja...

pozdrawiam,

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2007, 20:25:53 »
prościej i może mniej mieszania, wyłączasz całkowicie AS w komputerze a załączasz go tylko wtedy kiedy chcesz zsynchronizować PDA.

Hm działa. Strzeliłem byka w haśle konta neo, a przy o2, coś się skaszaniło w PDA. Po odinstalowaniu i zainstalowaniu konta śmiga.
Dzięki za rady ;)
EDIT.
Hej pomóżcie mi jeszcze jak możecie z czytnikiem grup dyskusyjnych. Instaluję wszystko po kolei co znajdę na forum i wszystko, dosłownie wszystko jest na srasze systemy operacyjne :( Czy jest coś na MB5? Przecież on już jest jakiś czas na rynku i chyba nie powinno być takich problemów? :(
EDIT2.
Ok mam już. Program zgłasza problemy w czasie instalacji, ale potem działa. THX za rady