Asus A696 - Problem z mapami

• 16 Odpowiedzi
  • 6619 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawelcb

• 33
Asus A696 - Problem z mapami
« dnia: Czerwiec 10, 2008, 19:09:56 »
Witam. mam pewien problem.
Jak zainstalowac mape na asusie.
Rozpakowane pliki przegralem  przez program synchronizacyjny na asusa na karte sd  ale gdzy chce uruchomic  setyp.exe ale wyskakuje mi komunikat ze nie jest to prawidlowa aplikacja urzadzenia pocket pc.
Mapa to Auto Mapa 5.0.5. Myslalem ze skoro sie przegrywa pliki przez ten smieszny programik (activesync) to on sobie konwertuje odrazu pliki na zrozumiale przez palmtopa.
Moze mi ktos powiedziec co mam robic bo chcialem sobie odpalic ta mapke i  pobawiac sie i przetestowac tego gps-a.
Asus A696 + SDHC 8GB
HTC Diamond 2 + 8GB SDHC

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Asus A696 - Problem z mapami
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2008, 08:09:27 »
Żeby zainstalować "mapę" na Asusie to trzeba ją kupić  :mad: :P
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline pawelcb

• 33
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2008, 18:22:55 »
Wiem :ok: Juz poradzilem sobie.
Najpierw chcialem zobaczyc jak to wyglada. Powiedz mi jeszcze ktory program z mapami jest jednym z lepszych, dokladniejszych? owa auto mapa czy jakis inny program.
I jaka jest roznica  miedzy auto mapa  a auto mapa xl bo taka widzialem na allegro i nad nia sie zastanawiam.

Dzieki
Napisane: Czerwiec 11, 2008, 18:13:56
Aha jeszcze jedno.
Jak to jest, sa aukcje z auto mapa + roczna aktualizacja i sa tez do kupienia same aktualizacje.
Czyli kupuje program i moge przez rok upgrajtowac sobie go i mapy a po tym roku  licencje mam nadal ( legalnie zarejstrowany program) tyle ze nie moge juz ubgrejtowac map?

Jeszcze raz dzieki
Asus A696 + SDHC 8GB
HTC Diamond 2 + 8GB SDHC

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2008, 20:14:38 »
Najlepsza jeśli chodzi o jazdę w Polsce jest moim zdaniem Automapa XL (v. 5.0.7). Kupić musisz  program a po roku kupuje się aktualizację, dzięki której możesz aktualizować mapy i sam program.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline pawelcb

• 33
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2008, 20:50:34 »
Ok, Auto Mapa wreszcie przyszła, teraz tylko zainstalować. :proud:
Napisane: Czerwiec 16, 2008, 20:13:41
No to napodkałem nastepny problem, jak odinstalować/usunąć  zainstalowaną auto mape którą zainstalowałem wcześniej ( sciągnięta). Bo jest w ustawieniach dodaj/usuń ale tam tego nie było i usunełem luzem z karty ale przy instalacji AM z DVD  wyskoczył błąd i nie zainstalowało.

Dzieki za pomoc.
Asus A696 + SDHC 8GB
HTC Diamond 2 + 8GB SDHC

*

Offline semri

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Topaz WM6.5                      AM aktualna
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2008, 09:20:55 »
am usuwa sie poprzez tryb instalacji, tylko sie wybiera odinstaluj

*

Offline pawelcb

• 33
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2008, 18:05:49 »
Dzieki za odpowiedz. Wlasnie tak wydawalo mi sie tylko ze zrobilem blad bo usunelem Am z karty  i uruchomilem ponownie  pda, myslalem ze to pomorze ale  jest nadal tak samo. Jak mozna usunac kompletnie  pozostalosci am tak aby mozna bylo zainstalowac. Bo gdy teraz chce odinstalowac to  wyskakuje blad ze nie moze tego zrobic. A moglem zrobic backupa windy i problem byly z glowy.
Asus A696 + SDHC 8GB
HTC Diamond 2 + 8GB SDHC

*

Offline semri

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Topaz WM6.5                      AM aktualna
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2008, 19:04:56 »
zrob HR i tez problem z glowy
albo jakis program do przeszukiwania rejestru i sru z resztkami

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2008, 20:12:19 »
a myśle ze trzeba jeszcze raz zainstalowac i po prostu zaraz odinstalowac zeby było ok

*

Offline pawelcb

• 33
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 28, 2008, 12:15:57 »
Dzieki koledzy. AM dziala juz jak nalezy.
Temat mozna zamknac.
Asus A696 + SDHC 8GB
HTC Diamond 2 + 8GB SDHC

*

Offline mieciek

• 17
  • Sprzęt: A 696; Mio MOOV 200;
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2008, 20:50:04 »
witam!
przy okazji zapytać chciałem jak dopasować ekran AM do wielkości ekranu asusa?
konkretnie:
przyciski funkcyjne na AM są ledwie widoczne na samej prawie krawędzi ekranu i trzeba stukać w samą krawędź, by je uruchomić;
jest to niezależne od usytuowania ekranu (w pionie i w poziomie)
dziękuję
pozdrowienia dla Wszystkich!!!

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2008, 17:36:12 »
witam!
przy okazji zapytać chciałem jak dopasować ekran AM do wielkości ekranu asusa?
konkretnie:
przyciski funkcyjne na AM są ledwie widoczne na samej prawie krawędzi ekranu i trzeba stukać w samą krawędź, by je uruchomić;
jest to niezależne od usytuowania ekranu (w pionie i w poziomie)
dziękuję

Hm, która wersja AM? O jaką ledwo-widoczność przycisków chodzi? Może to jakoś zobrazujesz, np. poprzez zrzut ekranu z pocketa? (tu polecam darmowy Mymobiler: http://www.mymobiler.com/ )

Pozdrawiam -

Stanley

*

Offline mieciek

• 17
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 27, 2008, 21:33:44 »
www.mymobiler.com jest jak narazie dla mnie nowością i zanim się w to "wgryzę" na tyle, by tego używać dodam tylko, że AM5, a "ledwo-widoczność przycisków" polega na tym, że one są w 99% poza ramką ekranu i dlatego są niewidoczne (prawie) - czyli obrazek mapy jest jakby za duży do wymiarów wyświetlacza;
dodam tylko, że ta sama karta SD włożona do typowego gps-a o tym samymwymiarze ekranu sprawuje się bez zarzutu - i stąd moje pytanie;
pozdrawiam!!!

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 27, 2008, 23:24:25 »
sprawdzcie se czy mace poustawiane w opcjach SKIN 320x240 mozliwe iz macie wgrane wieksze i te sie u was ustawily o0

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 28, 2008, 11:56:27 »
www.mymobiler.com jest jak narazie dla mnie nowością i zanim się w to "wgryzę" na tyle, by tego używać dodam tylko, że AM5 /..ciach.../

Mymobiler - to jest propozycja. Program uważam b. przydatny, bo po pierwsze umożliwia sterowanie pocketem z poziomu PC (po prostu widzisz na PeCecie to samo co masz na ekranie PDA - przydatne np. przy konfigurowaniu programów, wprowadzaniu seriali, itp. - znacznie wygodniej niz tapać po 3,5' ekraniku). Po drugie można łatwo nim robic zrzuty ekranu (sa zapisywane od razu na PC), co z kolei może się przydać w zobrazowaniu jakiegoś problemu, np. na tym forum ;)
 "Wgryzienie" i obsługa zdaniem moim polega głownie na zainstalowaniu programu na pececie oraz zezwoleniu (jednorazowym) na uruchomienie "klienta" Mymobiler na PDA, a potem w zasadzie juz tylko jeżdżeniu myszką ;) Do całej zabawy rzecz jasna niezbędny jest ActiveSync.

Zaś co do AM to nie słyszałem, aby były takie problemy z wersjami 5.x na A696. Byc może tak jak sugeruje czopochrup jest "podstawiony" niewłaściwy skin (640x480 zamiast 320x240), jakkolwiek nie jestem pewien, czy mozna go będzie zmienić bezpośrednio w opcjach programu, a nie w jakichś plikach konfiguracyjnych.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 12:01:53 wysłana przez stanley_p »

*

Offline mieciek

• 17
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 28, 2008, 17:06:27 »
ze swojej strony bardzo dziekuję za info, które znacznie ulatwi mi "obcowanie" z MyMobiler;
dziękuję równiez wszystkim, którzy zainteresowali się tym tematem - jak narazie jest bez zmian;
myśle, że jeszcze do tej kwestii powrócę - nie wiem jeszcze kiedy gdyz wszelkie eksperymenty kończą się HR (różne rzeczy z tych zabaw wychodzą - dzisiaj np. kalendarz komunikowal swoje dane w j. angielskim, podczas gdy pozostałe zadowalały się jezykiem ojczystym - stąd HR);
narazie dziękuje i do ponownego spotkania
mieciek

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 28, 2008, 21:13:25 »
mieciek: tylko 2 uwagi :

1. czy AM instalujesz "normalnie", tzn. z instalki uruchamianej na pececie, setup.exe, itd., czy tez moze masz jakiegoś "gotowca", już rozpakowanego, odpalanego np. z karty SD? Bo jeżeli instalujesz pierwszym sposobem, to zdaniem moim rozdzielczość ekranu PDA jest rozpoznawana w trakcie instalacji i powinna być zawsze właściwa. Drugim sposobem  byc może niekoniecznie.

2. Odnośnie, prób, eksperymentów i HR. Proponuję stosować SPB Backup (jest także w wersji PL). Dzięki niemu jeżeli bedziesz chciał wyprobować jakiś nowy program, konfigurację, itp. wystarczy przedtem wykonac backup systemu. Dzieki temu - jezeli testowany program, ustawienie, itp. się nie spodoba, coś nie wyjdzie - można potem szybko odtworzyc backup i wrócić do stanu poprzedniego. Bez konieczności HR i instalowania wszystkiego od nowa.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 21:19:33 wysłana przez stanley_p »