Asus A636N - problem z GPS

• 14 Odpowiedzi
  • 8071 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rafk

• *
  • 81
  • Sprzęt: Navroad NR560
Asus A636N - problem z GPS
« dnia: Sierpień 22, 2009, 19:42:21 »
wiem, że było trochę o podobnych problemach, ale w innym modelu, u mnie w Asusie A636N, którego mam ponad 2 lata pojawił się problem z łapaniem fixa, kiedyś łapał dosłownie w kilka, kilkanaście sekund, a teraz ten czas wynosi nawet do kilkunastu minut. Wiem oczywiście, że warunki pogodowe są ważne, ale kiedyś było dobrze, a teraz jest źle, więc coś nie działa jak trzeba i stawiam na odbiornik gps. Ponadto przy podłączeniu anteny zewnętrznej wszystko jest "idealnie". Czy wiecie, czy warto odbiornik wymienić, jakie są tego koszty, czy to ma sens ?? może wymienić od jakiegoś innego uszkodzonego w innym zakresie ?? może ktoś podpowie jakiś rozsądny pomysł ...ten Asus już się zużył "moralnie" i zasłużył na wieczny odpoczynek, ale go lubię i mam do niego sporo dodatkowych rzeczy więc trochę mi go szkoda przycisnąć obcasem i wyrzucić na śmietnik, poza tym działa bez zarzutu...proszę o jakieś pomysły....

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: Asus A636N - problem z GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2009, 21:39:05 »
Może dlatego, że masz rysik włożony do Asusa?

*

Offline rafk

• *
  • 81
  • Sprzęt: Navroad NR560
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2009, 21:48:46 »
a czy z tym rysikiem to jest jakieś "naukowe" uzasadnienie ?? to jakaś bzdura jest, albo może na zasadzie zabobonów, że jak ci czarny kot przebiegnie drogę to nieszczęście, albo że kobieta w ciąży nie powinna przechodzić pod sznurami z rozwieszonym praniem, bo dzidziuś będzie zaplątany w pępowinę...jakoś nie mogę sobie wytłumaczyć dlaczego wyjęcie rysika powoduje wzrost czułości odbiornika gps...i odwrotnie, a poza tym, zawsze jeździłem z włożonym rysikiem i było dobrze, a teraz jest źle więc to chyba jednak nie rysik
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2009, 21:55:20 wysłana przez rafk »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2009, 22:09:10 »
Tu Ci odpisałem o rysiku, http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=65978.0. U mnie w pierwszym roku używania wymienili trzy anteny, na szczęście, na gwarancji. Zapytaj serwis ile kosztuje wymiana anteny.

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2009, 22:16:31 »
buhahaha ale się uśmiałem z tym rysikiem....
mam 636N od ponad 2 lat i poza zalutowanym czujnikiem klapki (już się sam nie wyłącza:)  ) i ciągłym rozkalibrowywaniem się ekranu nic więcej się nie dzieje
a co do łapania fixa to po obudowie wewnątrz leci taśma z kabelkami do modułu gps i jeśli cos tam się przetarło/uszkodziło to  może by problem z gpsem
co ci mogę doradzić to rozebranie obudowy i sprawdzenie tego połączenia...

pzdr
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2009, 22:52:21 wysłana przez manjac »
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:10:16 »
Mam  problem  z gps  asua a636n nie  widzi  satelit   zrobilem  twardy  reset  jednak  nie  pomoglo   czy  moze  mi  ktos  polecic  serwis   i ile  koszuje  wymiana  anteny   bardzo  dziekuje  za  pomoc  domapol

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:27:44 »
Może przed serwisem sprawdź ustawienia GPS'u tym programem "SirfTech".

Na stronie Asusa znalazłem numer telefonu.
Polska
+48-225718040 (08:30-17:30, Mon.~Fri.)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 20:45:03 wysłana przez AdamMie »

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:02:38 »
AdamMie  dzieki  za  blyskawiczna  odpowiedz  sprawdze   domapol

*

Bilunia

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:14:30 »
Mam  problem  z gps  asua a636n nie  widzi  satelit   zrobilem  twardy  reset  jednak  nie  pomoglo   czy  moze  mi  ktos  polecic  serwis   i ile  koszuje  wymiana  anteny   bardzo  dziekuje  za  pomoc  domapol
Zerknij na stronę:
http://www.nmc-pe.pl/
Zwróć uwagę na maleńkie ikonki w lewym dolnym rogu.
Firma NMC-PE Polska, to właśnie serwis PDA Asusa. Mój PDA już u nich był (na gwarancji) i jestem z ich usługi zadowolony.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2009, 02:16:05 »
buhahaha ale się uśmiałem z tym rysikiem....
mam 636N od ponad 2 lat i poza zalutowanym czujnikiem klapki (już się sam nie wyłącza:)  ) i ciągłym rozkalibrowywaniem się ekranu nic więcej się nie dzieje
a co do łapania fixa to po obudowie wewnątrz leci taśma z kabelkami do modułu gps i jeśli cos tam się przetarło/uszkodziło to  może by problem z gpsem
co ci mogę doradzić to rozebranie obudowy i sprawdzenie tego połączenia...

pzdr
Fajnie, że się uśmiałeś, jednak w moim przypadku tak jest jak wcześniej opisałem - rysik z metalową rurką uniemożliwia złapanie sygnału gps.
Pzdr.

*

Bilunia

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2009, 10:30:55 »
Może przed serwisem sprawdź ustawienia GPS'u tym programem "SirfTech".

Po co instalować niepotrzebne rzeczy.
Wykrywanie sygnału można zdecydowanie przyspieszyć ostawiając parametry GPS ręcznie. Rozumiem, że jeżeli ktoś ich nie zna, to włącza automat, w celu wykrycia ustawień. Natomiast po wykryciu, powinno się wyłączyć automat, by za każdym razem odbiornik nie przeczesywał całego pasma.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 20, 2009, 19:22:37 »
"Wykrywanie sygnału można zdecydowanie przyspieszyć ostawiając parametry GPS ręcznie.", jak to można zrobić bez pomocy innych programów.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 19:25:16 wysłana przez AdamMie »

*

Bilunia

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2009, 20:46:25 »
"Wykrywanie sygnału można zdecydowanie przyspieszyć ostawiając parametry GPS ręcznie.", jak to można zrobić bez pomocy innych programów.
Jeżeli to pytanie, to są dwie odpowiedzi:
1- GPS w Asusach chodzi na COM 5 - instrukcja
2- Prędkość odczytu z portu ustawić 4800 bps
Jeżeli ktoś tych parametrów nie zna, to w poprzedniej wypowiedzi podałem sposób, by je poznać
.

Rozumiem, że jeżeli ktoś ich nie zna, to włącza automat, w celu wykrycia ustawień. Natomiast po wykryciu, powinno się wyłączyć automat, by za każdym razem odbiornik nie przeczesywał całego pasma.
[/quote]

Większość użytkowników pozostawia na stałe włączony automat wykrywania GPS-u. To skutkuje tym, że po uruchomieniu programu nawigacyjnego, program każdorazowo, zamiast rozpocząć ustalać pozycję, rozpoczyna przeczesywać porty, szukając GPS-u.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 20:51:19 wysłana przez Bilunia »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 20, 2009, 20:54:41 »
"Ponadto przy podłączeniu anteny zewnętrznej wszystko jest "idealnie" - czyli parametry o których piszesz są spełnione. Nie działa antena zamontowana na urządzeniu - odpowiedź moja dotyczy tego problemu.

*

Bilunia

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 20, 2009, 22:57:35 »
Nie mogę zrozumieć jednego.
Kolega rafk 22 sierpnia założył nowy wątek, przedstawił problem i na tym zakończył działalność w tym temacie. My się prześcigamy z sugestiami, pomysłami, możliwymi rozwiązaniami, a kolega rafk nie raczy się do tego nawet ustosunkować. To mi zakrawa na kpinę i brak szacunku do kolegów, którzy prawie od miesiąca podają mu na tacy swoją wiedzę i doświadczenia w tym temacie.
Proponuję postawić w tym temacie kropkę i zająć się pomaganiem poważnym ludziom
.
Pozdrawiam