Asus A636N a słuchawka Bluetooth?

• 14 Odpowiedzi
  • 4240 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 18, 2006, 14:03:28 »
Witam,
moje pytanie jest następujące:
jaka słuchawka bluetooth współpracuje z Asusem A636N, chodzi mi o komunikaty GPS, ja osobiście próbowałem słuchawkę motorola H500, Asus ją widzi ale się nie komunikuje.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2006, 23:15:05 »
Też tak miałem (słuchawka SE HBH600). U mnie wystarczyło jeszcze pokazać na słuchawkę i wybrać Połącz.
Nie wiem jeszcze jak do GPSu, ale do Skype na A636N moja nie nadaje się - straszne zakłócenia. Na zwykłych słuchawkach jest ok. tylko to problem z mikrofonem.
Tę słuchawkę HBH600 używałem wcześniej do Skype na kompie i dobrze się sprawowała, z telefonami SE też bez zarzutu.

*

Offline rkolo

• *
  • 76
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2006, 10:39:45 »
...Nie wiem co Ci nie chodzi?!
Mam Asusa 636N + Słuchawke Motorolke H500 i wszystko ładnie mi chodzi (Navigacja też)
Musisz tylko dobrze sparować Asusa z Motką[/color]
Włącz Bluetooth w Asusie i Motorolce
Wejdz w Menedżer Bluetooth / Wybierz Nowe / Konf. urz. głoś. lub zest. słuch.
i dalej juz sobie poradzisz - wprowadz Hasła na koniec daj Połącz i ciesz sie Navigacją lub innymi komunikatami i dzwiękami w swojej słuchawce

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2006, 11:26:32 »
Hmmm no ja tez mam problem ze sluchawka bluetooth i skype :(
normalnie moge gadac bez problemu. jak sparuje sluchawke jako zestaw glosnomowiacy i probuje gadac przez skype to mam rwanie jakbym przez komore gadal na granicy zasiegu :(  no i chyba procek jest obciazony na maksa bo wszystko strasznie wolno dziala :(
wlasnie mialem spytac czy tez tak macie i cos da sie z tym zrobic. Jak wroce do domu to jeszcze sprobuje pogadac przez sluchawke platronics.

A636N + Jabra BT800

pozdr
Bajbus

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2006, 15:03:13 »
no niestety na Platronicu mam to samo, tzn. rwie sie glos moj i rozmowcy. No i jezeli chce podczas takiej rozmowy cokolwiek zrobic na palmie to trwa to i trwa. Jezeli np. mam Skype w tle i chce go przywrocic na plan pierwszy to trwa to kilkanascie sekund wiec chyba procek sie nie wyrabia :(
Przepustowość sieci nie jest raczej problemem bo jezeli mam wylaczony bluetooth to moge normalnie rozmawiac przez mikrofon i glosnik wbudowane.
Czy mozecie bezproblemowo rozmawiac przez sluchawke BT w Skype czy tez jest to rozmowa "taka sobie"??

Nic w tle mi nie chodzi wiec to raczej nie problem jakiejs aplikacji.
Dajcie znac jak to u was wyglada.

pozdr
Bajbus

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2006, 15:11:58 »
Moim zdaniem jest to spowodowane zakłócaniem sygnału BT przez WiFi. Wszelkie zakłócenia i szumy niezmiernie utrudniają obróbkę dźwięku (kompresję, konwersję itp.) stąd pewnie duże (dodatkowe) obciążenie procesora.

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 26, 2006, 10:57:16 »
A ja sadze, ze jest to kwestia niewyrabiania sie procka. Zauwazcie ze Skype wymaga procka nie wolniejszego niz 400 MHz, a nasz w Asusku jest 416 MHz wiec chyba cala pare daje na obsluge funkcji w Skype (a w tle jeszcze reszta systemu tez cos ciagnie) - :S

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 26, 2006, 11:52:29 »
to znaczy ze wy tez macie problemy z taka rozmowa??  czy tylko ja??

gdzies na tym forum (tylko teraz nie moge znalesc tego maila :( ) ktos sie wypowiadal ze ma procek 200 cos tam i po podkreceniu moze spokojnie gadac na skype przez sluchawke BT. Czyli procki w asusie maja taka kiepska wydajnosc czy raczej gosciu naduzywa slowa "spokojnie"??

kurcze szkoda by bylo gdyby skype naprawde tak kiepsko dzialalo bo czasem jestem w zasiegu darmowych hotspotow i chcialbym sobie pogadac ale bez sluchawki to bedzie kicha :(

pozdr
Bajbus

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2006, 12:45:30 »
Ja oczywiscie też mam taki problem.
Te wymagania 400MHz dotyczą procesorów w komputerach typu desktop i nie można tego przyrównać do procesorów w PDA. Jednak jak napisałem w poprzednim poście wszelkie zakłócenia i szumy bardzo obciążają kompresję lub nie kompresują się i w takich warunkach algorytm Skype potrzebuje pewnie większej mocy.
Na szczęście bardzo ładnie działa Skype przy użyciu zwykłych słuchawek i nawet nie trzeba trzymać Asuska bardzo blisko ust jeśli dookoła jest dość cicho.
Właśnie pomyślałem, że może sprawdzić jak będzie przy ustawieniu WiFi na "b", albo na innych kanałach (no ale to tylko w domu ;-)

Nie chciałem już nabijać postów. Soovek, myślę że zauważysz: 636N.

*

Soovek

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2006, 14:47:13 »
Awatar a jakiego masz asuska ??? Z N czy bez ???

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 06, 2006, 20:47:24 »
Dziękuję wszystkim za opinie w tym temacie, koledze "rkolo" za pomoc w konfiguracji słuchawki, działa.
Nie próbowałem jeszcze jak będzie sprawował się teraz Asus przy skypie z moją słuchawką.
O spostrzeżeniach napiszę.

*

Offline smutny

• **
  • 113
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 24, 2006, 19:51:21 »
ja mam ausa bezN - 636 :)
czytam i czytam, i nadal troche nie rozumiem. czy mozna jakos osobno zainstalowac sam protokol a2dp (a jesli tak, to skad go sciagnac?). a moze sciagnac trzeba cale AKU (a jesli tak to jaka wersje, aby byl tam a2dp, i skad to wziac?). rom w asusie mam niby najnowszy i dlatego myslalem, ze zawierac sie w nim bedzie nowe aku razem z a2dp, ale to chyba nie tak ;>
ktos wytlumaczy? (:
pozdro
Polecam regulamin odnośnie avatarów, reklamy i stron www.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 28, 2006, 14:48:46 »
I co, ktos doszedl do tego z jakich powodow rwie dziwek, wina Skype, Wifi/BT czy procka?
Jezeli procka, to moze po podkreceniu przez XCPUScalar bedzie lepiej?

*

Offline skaczacy

• *
  • 76
  • Sprzęt: Sony Ericsson Xperia X1, HTC Desire Z
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 18, 2007, 17:16:50 »
Nalezy pamieta jeszcze o wprowadzeniu prawidlowych ustawien w konfiguracji bluetooth, musi byc zaznaczona opcja aby nasz asus byl widoczny dla innych uzadzen :)
-------------------------------------------------------------
I have a dream

*

Soovek

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 19, 2007, 01:00:10 »
Cytat: "fomicz"
I co, ktos doszedl do tego z jakich powodow rwie dziwek,[...]

HEHE drobna literówka w jednym wyrazie a zdanie już co innego znaczy hehe
Pozdrawiam