Asus A636 i radio CB - zakłócenia

• 19 Odpowiedzi
  • 5309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Asus A636 i radio CB - zakłócenia
« dnia: Kwiecień 18, 2007, 08:05:59 »
Mój Asus gdy jest podłączony do gniazda zapalniczki w samochodzie strasznie zakłóca odbiór w radiu CB.  Wygląda to tak jakby nadawał (włącza się kontrolka odbioru w CB).  Gdy nie jest podłączony do prądu wszystko jest OK.
Wygląda to tak jakby zakłócenia wytwarzał kabel zasilający.  Czy ktoś może spotkał się z takim problemem.
Czy można gdzieś kupić (i jaki) kabel zasilający?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2007, 22:29:26 wysłana przez Soovek »

*

Offline kucyk

• 27
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia, Samsung i8000 Omnia2
Odp: Asus A636 i radio CB - zakłucenia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2007, 09:18:06 »
sprawdż czy masz dobrze połączoną masę w antenie z masą pojazdu, jeśli to magnesówka spróbuj postawić w innym miejscu ew.  odsuń od siebie radio CB i PDA 
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein ...

*

Offline oleey

• *
  • 52
  • Sprzęt: Asusik A696
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 18, 2007, 20:33:31 »
Witam,
Mam dokładnie ten sam problem. Niestety ciężko to wyeliminować z tego względu, że przetwornica w zasilaczu Asusa strasznie "sieje". Osobiście zrobiłem sobie przedłużacz/rozgałęźnik żeby jak najdalej odsunąć zasilanie palmika od radia CB. Trochę pomaga ale i tak dalsze stacje są słabo słyszalne.

Pozdro.

*

Offline Wojtyr

• 34
    • Wypożycz! nawigację
  • Sprzęt: Blackberry Passport Silver Edition
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2007, 00:53:53 »
Jezdze z CB radiem Intek'a M-490 Plus oraz asusem a636 i nie zauwazylem zadnych zaklocen zwiazanych z asusem...

W Warszawie na 19 jest co prawda spory szum w godzinach szczytu, ale to wynika z ilosci cb nadajacych w okolicy.
Never drive faster than your angels can fly

www.wypozycznawigacje.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2007, 06:29:25 »
Sprawdzałem przesunięcie anteny w różne miejsca na dachu i nic nie pomogło.  Przekładałem Asusa do innych samochodów z CB i też straszne zakłócenia.
Asusa kupiłem prawie rok temu i w wakacje 2006 nie było żadnego problemu, żadnych zakłóceń.  Zauważyłem to dopiero jakieś 2 miesiące temu.  Niestety nie znam nikogo w mojej miejscowości z Asusem A636N żeby to sprawdzić.
Jakby ktoś byłby z Lubina (nie z Lublina) lub okolic kto posiada takiego Asusa to prosiłbym o kontakt GG:1958367 lub na pwalaszek@plusnet. pl
Dzięki za zainteresowanie jak się uporam (mam nadzieje) z tym problemem to dam znać

Pozdrowienia

*

Offline Wojtyr

• 34
    • Wypożycz! nawigację
  • Sprzęt: Blackberry Passport Silver Edition
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2007, 01:35:16 »
A jednak sieje :-\

Rozwiazaniem moze byc kupienie filterka przeciwzakloceniowego i wlutowanie go w obwod. Slyszalem jednak mieszane opinie - jedni pisza, ze to nic nie daje, inni, ze owszem, ale nie kazdy filtr. Jak uda mi sie cos w tym temacie zdzialac, to dam znac.
Never drive faster than your angels can fly

www.wypozycznawigacje.pl

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2007, 02:00:01 »
A jednak sieje :-\

Rozwiazaniem moze byc kupienie filterka przeciwzakloceniowego i wlutowanie go w obwod. Slyszalem jednak mieszane opinie - jedni pisza, ze to nic nie daje, inni, ze owszem, ale nie kazdy filtr. Jak uda mi sie cos w tym temacie zdzialac, to dam znac.
jeśli to "sianie " idzie po zasilaniu (a napisane było że zakłuca gdy podłączony więc rozumiem że nie zakłuca gdy działa na własnym aku) to taki filterek powinien pomóc.
Ja miałem kiedyś taki sam problem z garminem 76S i zrobiłem sam taki filtr z dużego kondensatora (równolegle) i dwóch dławików (szeregowo na plusie i na minusie zasilania) nawet nie wiem jakie były wartości (wylutowałem co było ze starego radia) i było OK.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 23, 2007, 10:59:18 »
jak masz podlaczone zasilanie do cb?
ja podlaczylem bezposrednio do akumulatora i jedyne, co zakloca to elektryczne lusterka i czasem tylna wycieraczka (blisko cewki anteny).

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 23, 2007, 11:34:11 »
Mam dwa niezależne gniada zapalniczek podłączone pod inne bezpieczniki.  Czyli jedne i drugie urządzenie podłączone jest osobno.
Po zakupie Asusa obydwa urządzenia miałem podłączone do jednego gniazda zapalniczki (z rozgałęziaczem) i wszystko pracowało poprawnie.  Potem miałem jakąś pół roczną przerwę i po ponownym podłączeniu zaczęło siać.  Dlatego podłączyłem te dwa urządzenia do dwóch niezależnych gniazd zapalniczki.  niestety nic to nie zmieniło.
Zdarza się czasami tak że podłanczając sam przewód zasilania (bez palmtopa) kontrolka na zasilaczu zapala się i też sieje zakłóceniami, ale w mniejszym stopniu.
Dlatego też podejrzewam że może to być zasilacz Asusa.  Mam co prawda ładowarkę do laptopa ale trochę się boje ją podłączyć, żeby sprawdzić, wolałbym podłączyć jakiś oryginalny zasilacz i sprawdzić czy działa.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2007, 11:56:17 »
sprawdz miernikiem zmasowanie anteny cb. czesto takie sytuacje maja miejsce, jak straci sie masa. no chyba, ze masz magnesowke...

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2007, 12:08:39 »
Niestety mam magnesówke. Ale podłanczałem do innego samochodu który ma antenę podłączoną na stałe i efekt był taki sam (sieje zakłócenia)

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 14, 2007, 20:29:34 »
Niestety mam magnesówke. Ale podłanczałem do innego samochodu który ma antenę podłączoną na stałe i efekt był taki sam (sieje zakłócenia)

Mam ten sam problem rozmawiałem z serwisem CB i sprawdzili. Strasznie sieje przetwornica w ładowarce Asusa, a że antenę mam dobrą to właśnie sianie zbiera.
:(
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2007, 06:21:54 »
Ale zaraz po zakupie nie miałem takich problemów. Dopiero po ok. 8miesiącach zaczęło siać. A czy sprawdzałeś może podłączenie innego zasilacza do Asusa?

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2007, 11:47:11 »
Mam asuska + Unidena 520 XL + antenke magnesowa Hustlera to wszystko podlaczone przez rozgaleznik do gniazda zapalniczki i smiga bez zaklucen, Acha i jeszcze antyradar na stale na tym samym zasilaniu. Szerokosci ;-)

*

Offline McMike

• 1585
  • McMike
  • Sprzęt: E90, Asus A639, AM 4.1 + S8 i octa
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2007, 19:23:37 »
Mam asuska + Unidena 520 XL + antenke magnesowa Hustlera to wszystko podlaczone przez rozgaleznik do gniazda zapalniczki i smiga bez zaklucen, Acha i jeszcze antyradar na stale na tym samym zasilaniu. Szerokosci ;-)
I co?Nigdy z tym Cię Policja nie zatrzymała?

Hmm...a nie myślał ktoś o jakimś filtrze do układu, albo po prostu o dodatkowej zabezpieczonej instalacji z akumulatora do zasilenia "siejącego" sprzętu? ;)
Rząd nic nie robi i to się najbardziej chyba Polakom podoba =)

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2007, 20:58:09 »
Ale zaraz po zakupie nie miałem takich problemów. Dopiero po ok. 8miesiącach zaczęło siać. A czy sprawdzałeś może podłączenie innego zasilacza do Asusa?
Mi też się wydaje że przez pierwsze 3-4 miesiące nie siało, ale głowy za to nie dam...
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 06, 2007, 23:33:04 »
Niewiele możecie zrobić, zapalniczka w samochodzie jest najmniej filtrowanym urządzeniem, trzeba by kupić cholernie dobry filtr i zamontować go zaraz za zapalniczką żeby tak nie "siał" w instalacje.

*

gch10

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 07, 2007, 09:00:24 »
Ja osobiście mam już za sobą wyjazd urlopowy, zrobiłem 1500km z podłączonym A636N i CB do rozgałęźnika w zapalniczce, anteną magnesówką i żadnych zakłóceń. 8)

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 11, 2007, 08:40:26 »
1. zmasować antene ( przy magnesówce ciężko)
2. zmasować radio, gniazdo zapalniczki, wogóle znasować wszystko co się da  ;D - im więcej punktów odchodzących do masy tym lepiej
3. pociągnąć kabel zasilający CB bezpośrednio z akumulatora.
4. dodatkowo zastosować filtr przeciwzakłóceniowy na torze zasilania CB.
5. jak będzie siało dalej to rozkręcić ładowarke samochodową, od wewnątrz wykleić ścianki obudowy aluminiową folią, ewentualnie zaizolować tam gdzie może zrobić jakieś zwarcie dotykając czegoś w środku. Całe to ekranowanie połączyć z masą (-).
6. Nie ma prawa siać.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2007, 08:42:25 wysłana przez forestowy »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline Baseciq

• 24
  • Sprzęt: Asus P535 / MDA Vario
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 11, 2007, 09:37:24 »
7. kupić radio CB z odbiornikiem, a nie stodołą.

Ani RCI-2970, ani A48+ nie mają w moim samochodzie żadnych problemów po podłączeniu zasilacza od Asusa. Antena magnesowa (magnum AT-71), nie montowana na stałe. Ewentualnie można zrobić samemu lepszy zasilacz do asusa (teoria: sam stabilizator 5V powinien wystarczyć, ewentualnie jakaś dioda na zabezpieczenie).