Asus 696 - chyba umarł GPS :(

• 13 Odpowiedzi
  • 2498 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yacca

• 38
  • Sprzęt: Asus  696
Asus 696 - chyba umarł GPS :(
« dnia: Styczeń 09, 2008, 17:21:21 »

No cóż - jak w temacie.
Teoretycznie oprogramowanie łączy się z wbudowanym odbiornikiem, ale paski satelit pokazują NULL - jakby brak było w ogóle jakiegokolwiek sygnału. Sprawdzałem na różnego rodzaju progsach.

GPS Ustawiony oczywiście na COM 5.
Miękki reset nie pomaga. NIe pomaga również twardy. Na gołym systemie wgrałem triala Tracky - no i niestety to samo :(

Jak oddać sprzęt do serwisu? Bezpośrednio, czy poprzez sklep?
A jeśli już, to gdzie jest sensowny serwis?

Pozdrawiam

yacca

*

Offline swetaketu

• 10
  • Sprzęt: Asus 696 + Nokia 5500 Sport
Odp: Asus 696 - chyba umarł GPS :(
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:25:57 »
Tak na wszelki wypadek i bez złośliwości spytam - wychodziłeś na zewnątrz?

*

Offline yacca

• 38
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:27:55 »
Tak na wszelki wypadek i bez złośliwości spytam - wychodziłeś na zewnątrz?

To chyba tak oczywiste, że nie będę się trudził szerszą wypowiedzią na tak postawione pytanie.

*

Offline swetaketu

• 10
  • Sprzęt: Asus 696 + Nokia 5500 Sport
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:32:03 »
Ze dwa razy się zdarzyło, że ktoś chciał już odsyłać PDA do serwisu, bo nie miał sygnału w domu i nie próbował na zewnątrz...stąd moje pytanie.
Niestety nie wiem co może być u Ciebie problemem. Ale wstrzymaj się z oddawaniem, pewnie ktoś z forumowiczów coś wymyśli.
Pozdrawiam.

*

Offline yacca

• 38
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:35:42 »
Ze dwa razy się zdarzyło, że ktoś chciał już odsyłać PDA do serwisu, bo nie miał sygnału w domu i nie próbował na zewnątrz...stąd moje pytanie.
Niestety nie wiem co może być u Ciebie problemem. Ale wstrzymaj się z oddawaniem, pewnie ktoś z forumowiczów coś wymyśli.
Pozdrawiam.

W domu? Hehehe - no to musiały być dwa SKRAJNE przypadki :)

W każdym razie ściągnę jeszcze raz firmware. Może to coś da, chociaż mam złe przeczucia...
Ech, samemu mi się nie spieszy do oddawania, bo lubię tego 696 :) i przyzwyczaiłem się do niego mocno :(

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:51:04 »
Miałem podobną sytuację w A636N z tym, że żaden program nie pokazywał ani widocznych, ani aktywnych satelitów, ale pocket po czasie łapał fixa. Po złapaniu fixa w dalszym ciągu żaden z programów nie podawał z jakich ani z ilu satelitów łapany jest sygnał. Całkowity brak jakichkolwiek informacji z odbiornika GPS. Nie wiem co było przyczyną tego stanu, ale wszystko wróciło do normy po zainstalowaniu skinu Andy'ego w iGO z możliwością resetu samego GPS. Twój przypadek może być całkowicie odmienny, ale przedstawiłem Tobie podobny problem z którym miałem do czynienia.

*

Offline yacca

• 38
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:58:28 »
Miałem podobną sytuację w A636N z tym, że żaden program nie pokazywał ani widocznych, ani aktywnych satelitów, ale pocket po czasie łapał fixa. Po złapaniu fixa w dalszym ciągu żaden z programów nie podawał z jakich ani z ilu satelitów łapany jest sygnał. Całkowity brak jakichkolwiek informacji z odbiornika GPS. Nie wiem co było przyczyną tego stanu, ale wszystko wróciło do normy po zainstalowaniu skinu Andy'ego w iGO z możliwością resetu samego GPS. Twój przypadek może być całkowicie odmienny, ale przedstawiłem Tobie podobny problem z którym miałem do czynienia.

SEba - napisz coś bliżej na temat tego skinu, plzzzzz
Miales chyba podobną syt, jak ja.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2008, 22:15:54 »
Na forum masz wyjaśnione jak podmieniać skiny w iGO:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=73400.0
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=57656.180

Musisz znależc w necie skin AndySK8.5.1.  Po wrzuceniu w iGO i odpaleniu programu w oknie "Dane GPS" jest przycisk do resetu GPS.

*

Offline haldan

• 22
  • Sprzęt: Asus A696/Sygic
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2008, 09:56:01 »
Proponuję sprawdzić czy transmissja z GPS nie przestawiła się ze standardu NEMEA na SiRF (tak u mnie się stało).
Szybka opprawka programikiem SirfTech i znowu wszystko jest u mnie ok.

Pozdrawiam.

*

Offline yacca

• 38
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2008, 14:59:55 »
Proponuję sprawdzić czy transmissja z GPS nie przestawiła się ze standardu NEMEA na SiRF (tak u mnie się stało).
Szybka opprawka programikiem SirfTech i znowu wszystko jest u mnie ok.

Pozdrawiam.

Dzięki za info. Programik fajny, ale z fantazją ułańską trochę sobie tam namieszałem.
Mógłbyś mi podać swoje parametry dla NMEA? Może zrzuty ekranu z zakładki NMEA: Set Message Rate, Development Data ??

Pozdrawiam
yacca

*

Offline haldan

• 22
  • Sprzęt: Asus A696/Sygic
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2008, 16:04:17 »
NEMEA:
-------------
COM port:   COM5:Serial3
Baudrate 4800 Efective 0

Okno: Development  Data budzi się z wpisem: PSRF105,1. Nie byłem na tyle odważny żeby naciskać SET ;)

Mam nadzieję że pomoże

Pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2008, 10:47:44 »
Miałem podobnie po IGO i miekkim resecie. Przestawił baud rate na 56700 i zaden program nie widzial GPS poza IGO. Juz naprawione SirfTechem.
Pozdrawiam Dawid

*

Offline yacca

• 38
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 29, 2008, 21:42:58 »
Miałem podobnie po IGO i miekkim resecie. Przestawił baud rate na 56700 i zaden program nie widzial GPS poza IGO. Juz naprawione SirfTechem.
Pozdrawiam Dawid

NO niestety nie pomogło. Poszedł do serwisu i wymieniono płytę główną. Fakt, że szybko i sprawnie. Z tego co widzę, to jednak to rzadka usterka, bo nikt się na to nie uskarża na tym forum. Taki głęboki pad GPS - póki co - przytrafił się tylko mnie. No i oby tak zostało.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2008, 11:46:58 »