asus 636N - jak długo trzeba czekac na sygnał gps?

• 3 Odpowiedzi
  • 1300 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 13, 2006, 11:45:06 »
Własnie zakupiłam palmtopa asus 636N i zainstalowałam mapę destinator 6 jednak brak sygnału gps. Po przeczytaniu innych postów skonfigurowałam porty com ale wciąż nie mam sygnału (obecnie przebywam poza granicą może to ma wpływ?) jak długo muszę czekać, żeby po raz pierwszy "złapać" gps. Bardzo proszę o pomoc

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2006, 12:05:19 »
To że za granicą nie ma żadnego wpływu, jedynie możliwe błędy to źle ustawione parametry COM (w A636 to com5 i szybkość 4800), jesteś w domu czy na wolnym obszarze? w domu rzadko komu działa. Zimny start nie powinien przekroczyć kilku minut, najlepiej żeby nie był on w ruchu (np podczas jazdy) później kolejne są zdecydowanie szybsze.
Polecam sprawdzić czy w ogóle GPS działa poprawnie innym programem np VisualGPS (jeżeli pojawią się informację o sygnale satelit to będzie pewność że wszystko ze sprzętem ok)
Ja po zakupie swojego A636 walczyłem przez kilka dni aby cokolwiek zobaczyć, okazało się że miałem przestawiony protokół na SiRF. Na tym forum jest wątek gdzie dostałem kompleksową odpowiedź na taki przypadek.
link: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=40482&highlight=dzia%B3a+dzia%B3a

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2006, 13:11:39 »
Mój ASUS łapie sygnał bardzo szybko, zernij kilka postów poniżej na to co napisałem w wątku " ustawienia gps "
Piotr

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 13, 2006, 13:57:37 »
Diziękuję za odpowiedzi pozmieniałam jeszcze raz porty i złapał sygnał na VisualGps i jeszcze więcej satelit na destinatorze . Na razie działa.
Tylko destinator coś się wiesza może żle go zainstalowałam - instalka na urządzeniu a mapa na karcie?, a może to wina karty?- kupiłam KARTĘ SD 1GB 133X MONSTER SPEED MPOWER- nie miałam zufania zawsze korzystam z kingston, ale polecono mi tą, że niby szybsza i lepsza do gps. Może ktoś ma opinię na ten temat?