asus 636N a internet z laptopa

• 7 Odpowiedzi
  • 1945 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 10, 2006, 13:03:07 »
jako swiezy posiadacz asusa 636n prosze o pomoc.
chcialbym mojego palma podlaczyc to netu przez laptopa, ktory jest ma lacze DSL. powiedziano mi ze po podlaczeniu palma do komp.(z netem) palm powinien automatycznie znalesc polaczenie internetowe. oczywiscie tak nie jest, a nie wiem jak skonfigurowac palma.
czy musze na laptopie tez cos zmienic ( utworzyc siec? ).
z gory dziekuje za wskazowki,

pozdrawiam

PS. asus podlaczam kablem usb do kompa, nie przez BT.

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2006, 18:02:44 »
ogólnie potrzebny jest w laptopie program ActiveSync Microsoftu, wtedy przy połączeniu USB/Bluetooth/IrDA jest ustanawiane automatycznie połączenie z netem - najpierw musi nawiązać połączenie a ActiveSync.
Przy użyciu WiFi należałoby udostępnić połączenie DSL w laptopie i skofigurować sieć w PDA (IP,Bramke na laptopa i DNS).

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2006, 18:15:41 »
tak tez robilem i to nie raz. ale microsoft active sync synchronizuje palma z laptopem,ale bez netu, nie ma zadnej informacji o tym ze net jest podlaczony w palmie. a jak wchodze na internet explorer w palmie (po podlaczeniu z laptopem wyskakuje na plamie:
" nie mozna nawiazac polaczenia przy biezacych ustawieniach olaczenia. aby zmienic ustawienia polaczenia, nacisniej opcje Ustawienia" jak to klikam to jest :
moj dostawca ISP:
dodaj nowe polaczenie modemowe
siec w firmie:
itd...
i tu sie gubie....... nie wiem co tam mam zmieniac i gdzie...
help please..........

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2006, 18:22:38 »
zrobilem, juz dziala. okazuje sie ze w active sync, w zakladce ust.polaczenia, musi byc : ten komputer jest polaczony : i ma byc z INTERNETEM, a mialem AUTOMATYCZNIE.

dzieki,

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2006, 12:30:56 »
To ja się dołączę.
Mój A636N przez USB łączy się z internetem bez problemu, natomiast ActiveSync 4.2 nie łączy się z PDA przez port IRDA (ustawione "zezwalaj na połączenia z: port podczerwieni IR") . Dostaje natomiast informacje z systemu WinXP, ze w pobliżu znajduje sie inny komputer.
Drugie pytanie a raczej prosba, to pomoc przy konfiguracji WiFi.
W laptopie (Asus) karta WiFi Intel 2200BG. ustawiam IP i maske (192.168.0.1 255.255.255.0), kanał Ad-hoc 10. W PDA ustawiam IP, maske i brame (192.168.0.2, 255.255.255.0, 192.168.0.1). W menadzerze WiFi pokazuje mi, ze połaczenie zostało ustanowione, jednak  ping z PDA adresu karty WiFi w laptopie konczy sie nie powodzeniem.
Natomiast wedlug inforamcji z laptopa, połącznie nie jest nawiązane.
Czy powinienem jeszcze cos ustawić w PDA?

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2006, 20:18:36 »
ch3st3r:
ad2. Nie bardzo rozumiem jak chcesz to połączyć, masz jakiegoś AccessPointa?
Piszesz jeszcze o kanale 10 - miałem taki przypadek że Asus nie łączył się z kanałami powyżej 9, dotyczy to AsusaA636 może to też dotyczyć specyfiki danego AP.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2006, 09:37:54 »
Cytat: "drogi"
ch3st3r:
ad2. Nie bardzo rozumiem jak chcesz to połączyć, masz jakiegoś AccessPointa?
Piszesz jeszcze o kanale 10 - miałem taki przypadek że Asus nie łączył się z kanałami powyżej 9, dotyczy to AsusaA636 może to też dotyczyć specyfiki danego AP.

W tym rzecz, ze nie mam AP. Chcialem polaczyc A636N z laptopem przez WiFi (jak w przypadku dwóch kompów, na skrosowanym patchcord'zie), a potem sprobowac mu udostepnic net. Niestety nie moge "wymusic" polaczenia miedzy urzadzeniami.
Sprobuje dzis po pracy na niższych kanałach AdHoc... moze w tym tkwi problem.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2006, 14:35:20 »
[OT]Witam jako nowy (piszący) na tym forum... (bo czytający już jakiś czas...)[/OT]

W temacie odpowiedzi ;) :
po pierwsze jak nie masz AP - daj 'ad hoc'
po drugie - jak 636 jest na kablu - wi-fi nie działa (nie wiem czemu, ale każda próba połączenia kończy się niepowodzeniem)

po trzecie - nie do końca dla ciebie przydatne pewnie (ale może kiedyś AP kupisz... lub kto inny skorzysta) jeśli SSID nie jest propagowany przez sieć - jako nazwę sieci należy podać właśnie SSID - a nie właściwą nazwę sieci (sam ją znajdzie po połączeniu się)

co do portów się nie wypowiadam, mój APek działa na 6 i nie zamierzam tego zmieniać :)

--
pozdrawiam
wi.Tek