ActivSync nie dziala ! Pomocy!

• 29 Odpowiedzi
  • 7445 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ActivSync nie dziala ! Pomocy!
« dnia: Listopad 15, 2007, 20:17:08 »
Witam,
po raz pierwszy od kiedy bawie sie PDA nie weim co sie dzieje,
uzywam nowego A696 od miesiaca, ostatnio chcialem wgrac nowy soft i okazalo sie ze ActivSync (4,5) wogole nie chce polaczyc PPC z PC, wczesniej wszytko bylo OK, w miedzy czasie nie instalowalem nic nowego, probowalem na 3 notebookach z ActSync i nic, skanowanie bledow wskazuje ze system nie widzi IP pocketa ? krok po kroku sprawdzilem ustawienia zgodnie z instrukcjami Microsoftu i lipa ...za kazdym razem gdy podlaczam ppc do usb , cos tam mieli i wywala komunikat z krzyzykiem, ze synchronizacja nie udana etc, >> potem explorer dziala ale nie moge nic skopiowac ani wgrac ?! nie mowiac o instalacji?  Jakies pomysly? HR nie specjalnie mi sie usmiecha :-/
pozdr i thnx za pomoc
sionek

Odp: ActivSync nie dziala ! Pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2007, 23:23:56 »
Spróbuj wejść w ActSync w górne menu Narzędzia później Opcje i odchacz wszystko.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2007, 23:35:31 »
wywala komunikat z krzyzykiem, ze synchronizacja nie udana etc, >> potem explorer dziala ale nie moge nic skopiowac ani wgrac ?! nie mowiac o instalacji?
Trochę trudno zrozumieć o co Ci chodzi. Łączy się tylko nie synchronizuje?  Eksplorer działa tylko nie da się nic skopiować? Musisz to lepiej opisać.
A może wystarczy po prostu zamknąć proces AS na PDA (przy odłączonym kablu USB), i uruchomić go "ręką" ponownie?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2007, 09:46:05 »
wiem , ze to dziwnie wyglada - moge przegladac katalogi na pda nie moge nic z nich kopiowac ani wgrywac,
instalacje tez nie moga byc przeprowadzone (pojawia sie monit o braku dostepu lub miejsca?), na AS jest wskazanie "podlaczony", nie mniej wczesniej przy starcie wywala blad :"synchronizacja niemozliwa"
serwis poradzil HR...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2007, 12:00:52 »
Ja miałem takie same objawy z AS w moim A696 jak Ty ale jak przywróciłem dane z jakiegoś wcześniejszego backupu to ruszyło. Jak masz jakiś backup to spróbuj a jak nie to zrób HR oraz wcześniej backup ale na próbę bo może się okazać, że po przywróceniu danych pojawi się ta sama sytuacja.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2007, 12:53:37 »
...chyba masz racje ..przeszukalem www zachodnich userow ...i pojawia sie podobny kwas AS4.5 <>WM 6.0...zawsze konczy sie na HR..a ja niestety nie mam BckUP.. :-/ ale to juz inna para kaloszy

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2007, 13:17:30 »
Zmieniales cos w ustaiwieniach? W 636N AS laczy sie tylko z PDA, gdy w ustaiweniach USB wybrana jest Low Speed (nie wiem, jaki moze byc polski odpowiednik - mala predkosc polaczenia??). Ponad to, w AS musisz pozwolic na polaczenia korzystajace z USB.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2007, 11:31:40 »
...nie, ustawienia nie byly zmieniane, opcje o ktorych piszesz mam ustawione...

*

Offline gruniu

• 250
  • Sprzęt: artemis, mysle o rhodium
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2007, 16:39:57 »
Ja mam inny problem, mam active sync 4.5 i przez usb sie laczy a bluetooth nie, kombinowałem coś ze sterownikiem żeby uruchomic internet w telefonie przez bluetooth i teraz nie łączy sie pda, transmisja danych idzie ale active sync nie, i nie wiem co zrobić
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2007, 16:42:05 wysłana przez gruniu »

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2008, 08:19:52 »
Mam podobny problem z A696 i synchronizacją. Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu inne niż HR i backup? Po backupie jest jednak trochę do poprawienia.... No i nie widzi mi się powtarzanie tej czynności co 2 miesiące a taką mam częstość występowania blokady w synchronizacji. Taka sama, jak opisał kolega - PC "widzi" pliki pda, jednak odmawia jakiejkolwiek synchronizacji i operacji na plikach. Kicha.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2008, 10:24:45 »
Witam

Co prawda  nie miałem takiego problemu (odpukać... A696 mam niecałe 2 m-ce ;) ) i z ciekawości podpytuję:

1. Po połaczeniu z PC przez ActiveSync i USB jaki jest adres IP:
 a) Asusa? U mnie w tybie 'USB: wysoka szybkość' 169.254.2.1 (parametry sieciowe sprawdzam przy użyciu darmowego vxUtil)
 b) w PCecie - jaki jest adres IP Karta Ethernet Połączenie lokalne n (Windows Mobile-based Device)? U mnie 169.254.2.2. Szczegółowe parametry interfejsów sieciowych można w Windzie XP sprawdzić poleceniem Start->Uruchom->cmd (otwarcie okna komend), a następnie poleceniem ipconfig /all

2. Czy pomiędzy powyższymi adresami IP można pingować?

3. Czy powodem braku komunikacji przypadkiem nie jest firewall na pececie? Jeśli takowy używamy, może na próbę go wyłączyć?

4. gdamian: twierdzisz, że "widzisz" pliki na PDA, ale nie możesz nic kopiować - a jak to wygląda z uzyciem Total Commandera (na PC) i plugina WinCE device?

Oczywiście powyższe to tylko moje domysły i gdybanie, ale od tego bym zaczął, gdyby z ActiveSync coś było nie tak.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 10:37:21 wysłana przez stanley_p »

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2008, 12:07:02 »
Dzięki za zainteresowanie i przysięgam, że spróbuję popatrzeć na problem od strony, którą proponujesz. Mam jednak pewne obawy, ponieważ pingowanie kojarzy mi się z ping-pongiem, commander z symulatorem czołgu, a jedyne, co mi się wydało znajome, to adres IP (czy to nie dzięki tym cyfrom można kogoś namierzyć w necie?).
Jedno, co udało mi się ustalić po włączeniu opcji diagnostycznej w Active Sync, to informacja, że urządzenia nie widzą IP właśnie. Pojęcie Firewall nie jest mi obce i tę opcję również sprawdzę t ym bardziej, że zaskakująca jest dla mnie regularność, w jakiej dochodzi do blokady (2 mies.). Może co tyle mam upgrade firewalla i nawet o tym nie wiem (bo darmowy jest :) ). Pozdrawiam. Gdamian.
PS mam taką myśl. Skoro są to urządzenia mające UŁATWIAĆ życie, to jest to jakaś pomyłka. Być może jest to jakaś zabawka dla informatyków, do rozerwania się w wolnym czasie. Jak jednak zwykły przeciętniak, za jakiego się uważam, ma w sposób świadomy dojść do tego, że np. potrzebny jest upgrade, trzeba zmienić pliki rejestrów, wgrać program do backupu (i go robić regularnie), wgrać program do trwałego wyłączania programów (coby nie chodziły w tle i nie zużywały prądu) oraz tysiące innych rzeczy. Jako przeciętniak oczekuję, że po rozpakowaniu z kartonika, toto ma się włączać, działać, i nie stwarzać problemów. A tu zaczynam się zamieniać w elektronika amatora!   B)

*

Offline SAAS

• 13
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 21, 2008, 20:57:17 »
ja mam podobny problem z 636N. zwykle pomaga barbarzyńska metoda wyjęcia na piec minut baterii - ale przecież nie o to chodzi

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 21, 2008, 21:10:56 »
Witam dziś ponownie w tym wątku,

gdamian: odnośnie pinga: owszem, dobrze Ci się kojarzy z odbijaniem, choć niekoniecznie małej plastikowej piłeczki ;) , zobacz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ping

Odnośnie Total Commandera - wiesz, ja jestem z pokolenia dobrze pamiętającego jego protoplastę: Norton Commandera:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Norton_Commander
jakkolwiek w tym przypadku zdaniem moim to kwestia gustu i przyzwyczajeń (w stosunku do windowsowych Menadżerów, tudzież Eksploratorów plików, choć uważam te ostatnie nie umywają się... ;) ).
Dla porządku przypomnę, że prócz wersji na PC istnieje (darmowy!) Total Commander dla "kieszonkowców":
http://www.ghisler.com/ce.htm

Odnośnie adresów IP: kojarzy Ci się b.dobrze jakkolwiek w zamysle autorów ich głowne przeznaczenie jest nieco inne...

Odnośnie zaś meritum sprawy:
Najpierw wskazane jest sprawdzić, jakie adresy IP są przyznawane Asusowi i PCtowi po połaczeniu ich przez USB i Activesync. O ile PC-ta można sprawdzić łatwo opisanym w poprzednim poscie poleceniem ipconfig, o tyle w Asusie nie odkryłem mozliwości innej, niż przez zastosowanie dodatkowego oprogramowania - np. wspomnianego wcześniej vxUtil (Personal), do pobrania np. stąd:
http://www.cam.com/vxutil_pers.html - plik vxUtil.zip
W przypadku Asusa dla zainstalowania wystarczy z '.zip-a' wypakować i uruchomić plik:
vxUtil.ppc3_arm.CAB
Sprawdzenie aktualnego adresu IP (Current IP): menu Functions->Info

Natomiast polecenie ping w Windowsie (na PC) wywołujesz w podobny sposób jak opisane wcześniej ipconfig, czyli najpierw otwierasz okno trybu poleń (przycisk Start->Uruchom->wpisać cmd). Następnie wpisujesz:
ping <adres> , czyli w tym przypadku konkretnie adres IP Asusa:
ping  169.254.2.1
Prawidłowa odpowiedź powinna wygladać podobnie jak w podanym wyżej opisie Pinga w Wikipedii (patrz podrozdział System Windows). Jeżeli jest coś nie tak (np. zbyt restrykcyjny firewall, niepodłączony kabel USB, Asus porwany przez kosmitów), najprawdopodobniej dostaniesz taki komunikat:
Upłynał limit czasu żądania

Następnie należy spróbowac w drugą stronę: czyli wysyłać pingi z Asusa w strone PCta.
W vxUtil menu Functions->Ping.
Adres IP: 169.254.2.2, przynajmniej taki jest zawsze przyznawany w PC-cie u mnie.
Odkryłem jeszcze jedną możliwość, bez stosowania dodatkowego oprogramowania:
Wchodzisz menu Start->Ustawienia->zakładka Połączenia->ikona Menedżer Wi-Fi->zakładka informacja o IP->przycisk Ping (ufff).
Swoją drogą bardzo to logiczne, że polecenie Ping, dotyczace także USB (i prawdopodobnie innych interfejsów - nie mam teraz możliwosci sprawdzenia), jest "zaszyte" w Wi-Fi... ;)

I na koniec odnosnie Twoich oczekiwań: zaczynasz się zmieniać nie tyle w elektronika (to raczej gdybys np. dorabiał zasilanie z roweru do Asuska ;) ile raczej w amatora-informatyka :)

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 21:13:29 wysłana przez stanley_p »

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2008, 15:17:10 »
ale jak zainstalować na asusa cokolwiek, skoro nie działa synchronizacja?  :mad: Parę nowych szczegółów: przy wyłączonym firewallu też synchronizacja nie działa. Jak napisałem wcześniej - PC widzi pliki asusa. Tak więc spróbowałem takowy skopiować - odmowa dostępu. I w ogóle dlaczego tak mi się dzieje???? Czy naprawdę czeka mnie HR???
Napisane: Lipiec 22, 2008, 15:13:08
acha... asus widzi IP komputera (ping!).

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 22, 2008, 16:42:58 »
ale jak zainstalować na asusa cokolwiek, skoro nie działa synchronizacja? 

wprowadzenie: programy instalacyjne na PPC często mozna pobrac w dwóch wersjach: pliku .exe, uruchamianego na PC-cie (i wykorzystującego potem ActiveSync) lub pliku .cab
Kopiujesz plik .cab na kartę SD .
Możesz to zrobić na dwa sposoby: albo przez czytnik zewnętrzny podłączony do PC, albo w tryb czytnika przestawiasz Asusa.
Natępnie uruchamiasz rzeczony .cab w Asusie - np. poprzez Eksploratora plików i kliknięcie na .cab-ie. (uwaga, jeżeli jako czytnik kart używałes Asusa - odłącz mu kabelek USB, lub przełacz go z powrotem w tryb ActiveSync, gdyż inaczej nie będzie "widział" plików znajdujących się na karcie).

:mad: Parę nowych szczegółów: przy wyłączonym firewallu też synchronizacja nie działa. Jak napisałem wcześniej - PC widzi pliki asusa. Tak więc spróbowałem takowy skopiować - odmowa dostępu. I w ogóle dlaczego tak mi się dzieje???? Czy naprawdę czeka mnie HR???

acha... asus widzi IP komputera (ping!).

A ping w druga stronę -  z PC-ta do Asusa?

Niemniej, hm, z opisanych przez Ciebie objawów wynika, że urządzenia jednak się w jakimś stopniu "widzą" (polecenie ping stanowi jeden z najbardziej podstawowych sposobów sprawdzenia komunikacji, lecz nawet poprawna odpowiedź nie świadczy jeszcze o prawidłowej pracy uruchomionych w urządzeniach usług i aplikacji).

Cóż, trudno mi coś dalej wygdybać, tym bardziej, że PDA mam niecałe 2 m-ce, a problemy z ActiveSync w Asusie podobno zaczynają się powyżej takiego czasookresu ;) A nawet w pewnym sensie mam jeszcze krócej, gdyż kilka dni temu zrobiłem HR i zainstalowałem aplikacje od nowa, tylko te mi potrzebne i wypróbowane. Przedtem był okres testów, zabaw, próbowania triali, itp. Może jeszcze spróbować jakiś użytek do konserwacji systemu, typu Pocket Mechanic - czyszczenie rejestrów, itp.? (osobiście nie instalowałem i nie próbowałem - nie było (na razie...) potrzeby). A jak wygląda  stan wypełnienia pamieci, zwłaszcza tej wewnetrznej?
A może rzeczywiście wyjąć baterię na kilka minut? Hm, sądziłem, że to to samo co soft-reset, ale nigdy nie mówię nigdy...

Aha, i jeszcze jedno z ciekawości. "Odmowa dostępu" pojawia się w jakiej sytuacji - próbie kopiowania pliku z czy do Asusa? (czy moze w obu przypadkach?).

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Nadal ciekaw jestem, jak by się zachowywał Total Commander z pluginem WinCE device...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 16:45:50 wysłana przez stanley_p »

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 23, 2008, 14:30:53 »
nadal nie ruszyłem z odnalezieniem IP asusa. zauważyłem natomiast, że generalnie obsługa plików w palmie jest co najmniej idiotyczna. Owszem - mogę napisać np nowy dokument, utworzyć nowy katalog, obsługiwać różniste programy ALE nie mogę ich skopiować i usunąć - znów odmowa dostępu..... Czy to już się nadaje na nowy wątek?  :O Baterię wyjąłem na 1 minutę. CZy to musi być koniecznie 5 minut? No i poza tym - to są wszystko partyzancko - domorosłe jednak metody. Ciekawe, czy ktoś ma ten problem zdiagnozowany? Być może to jakaś bzdura, jakiś konflikt (automapa????? ) czy ki pies. Ale żebym nie mógł skasować plików z asusa, to ludzkie pojęcie przechodzi....  :mad:

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 23, 2008, 17:12:28 »
nadal nie ruszyłem z odnalezieniem IP asusa.

To znaczy? Nie udało Ci się zainstalować vxUtil sposobem opisanym w moim poprzednim poście?
Poza tym, skoro jak twierdzisz udało Ci się poprawnie "zapingować" z Asusa do PC-ta - zatem prawdopodobnie adres IP PC-ta wynosił: 169.254.2.2. Przypuszczam zatem w takim razie, że adres Asusa wynosi 169.254.2.1 - i na taki mozna spróbować "w ciemno" zapingować z poziomu PC-ta. Jak to sie robi już opisywałem, nie trzeba do tego celu instalować żadnych dodatkowych narzędzi.

zauważyłem natomiast, że generalnie obsługa plików w palmie jest co najmniej idiotyczna.

Czy ja wiem...  :?: Fakt, że przycisk Start jest u góry, ale i w pececie można tak zrobić dla lepszej kompatybilności... ;)
Pewnie i "małej" Windzie mozna przestawić na dół, ale mnie jakoś kręcą te róznej maści upiekszacze pulpitu.
Ponadto fakt, np. Eksplorator plików jest cokolwiek ubogi (IMO  ten w "dużej" Windzie również), np. do tej pory nie wpadłem jak sprawdzać w nim właściwości (atrybuty) katalogów.plików... No ale jak już także wcześniej pisałem, do zarządzania plikami zarówno na dużym jak i małym komputerze używam Total Commandera. Pierwszy wgrywany program po zainstalowaniu Windy tudzież HR ;)

Owszem - mogę napisać np nowy dokument, utworzyć nowy katalog, obsługiwać różniste programy ALE nie mogę ich skopiować i usunąć - znów odmowa dostępu..... Czy to już się nadaje na nowy wątek?

Odnośnie (ewentualnego) usuwania programów : do tego celu służy Start->Ustawienia->zakładka System->ikonka Usuń programy.
Odnośnie zaś usuwania/kopiowania plików (rozumiem, że teraz chodzi o zarządzanie z poziomu Asusa): a jakie masz w tym czasie uruchomione programy, oprócz Eksploratora plików? Sprawdzałeś (to jeden ze sposobów, żeby tam sie dostać):
Start->Ustawienia->zakładka System->ikonka Pamięć ->zakładka Uruchomione programy.

W ogóle gdzie przechowujesz dokumenty/pliki wynikowe programów? Ja: staram się na karcie SD, chociażby z wględu na późniejszą łatwość i szybkość przeniesienia do PC-ta (bądź modyfikacji za pomoca PC-ta) czytnikiem kart, bez koniecznosci stosowania kabelków, fal eteru, itp. Z karty SD też nie możesz usuwać, kopiować?
Raz mi sie chyba zdarzyła odmowa dostępu: skopiowałem plik do katalogu Windows\Czcionki i już nie mogłem go stamtąd usunąć. No ale to jeszcze rozumiem, próbowalem działać na folderze poniekąd systemowym. Oczywiscie nie liczę "odmów" w sytuacji gdy np. miałem otwartą fotkę w programie do przegladania zdjęć i w tym samym czasie próbowalem ten plik usunąć.

Czy to sie nadaje na nowy wątek? To Ty decydujesz ;) W każdym razie zaczęło sie od problemów z ActiveSync, a tu wedle Twoich informacji wygląda na to, że w ogóle szwankuje zarządzanie plikami w Asusku. Zastanawiające jest, jak sam zreszta wcześniej zauważyłeś, że problemy pojawiają się regularnie co mniej wiecej 2 m-ce. Startuje jakaś aplikacja pt. "File-blocker" ? ;) Tak czy siak przed założeniem nowego wątku najpierw sprawdziłbym jakie sa uruchomione aplikacje. Na pewno wiesz, że w Windows Mobile zamknięcie okna aplikacji przez tapnięcie na "krzyżyk" jeszcze niekoniecznie oznacza zamknięcie tejże aplikacji.

:O Baterię wyjąłem na 1 minutę. CZy to musi być koniecznie 5 minut? No i poza tym - to są wszystko partyzancko - domorosłe jednak metody.

Co do takich metod zgoda, ale przecież na pewno znasz ten stary dowcip, w którym jako lekarstwo na zepsuty samochód informatyk poradził współpasażerom zamknąć wszystkie okna, wysiąść i wsiąść ;)
Myślę, ze minuta nieobecności baterii wystarczy, choć sądze, że i godzina lub nawet kilkanaście nie wyrzadzi szkody. W końcu wszystkie pliki (systemu i danych) są przechowywane w pamieci typu flash-ROM - zapisywalnej, ale mimo braku zasilania nielulotnej.

Ciekawe, czy ktoś ma ten problem zdiagnozowany?

Także jestem ciekaw...

Być może to jakaś bzdura, jakiś konflikt (automapa????? ) czy ki pies. Ale żebym nie mógł skasować plików z asusa, to ludzkie pojęcie przechodzi....  :mad:

Popieram ;)
i pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 17:14:40 wysłana przez stanley_p »

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 23, 2008, 22:21:15 »
nie, nie. Aż tak źle to ze mną nie jest. Sytuacja opisana przeze mnie wyżej zdarza się przy zamkniętych programach - uruchomiony jest tylko eksplorator. Mam taki program, co to RZECZYWIŚCIE wyłącza programy, więc w tle nie działają (magic button?). Hm. Co by nie mówić, w palmach z palmOS (a miałem V i TX) takie rzeczy mi się nie zdarzały.
Dlatego przez cały czas wołam o pomoc. Co się dzieje źle (być może ja coś źle robię), że dochodzi do blokady możliwości manipulacji na dowolnych plikach asusa, bez względu na miejsce ich magazynowania. Tzn - nie można ich skasować, skopiować, zsynchronizować. Bo sądzię, że kłopoty z synchronizacją wiążą się właśnie z jakąś blokadą na plikach. Można je natomiast tworzyć i edytować.
Przeinstalowanie activesynca nic nie daje.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 26, 2008, 13:44:48 »
nie, nie. Aż tak źle to ze mną nie jest. Sytuacja opisana przeze mnie wyżej zdarza się przy zamkniętych programach - uruchomiony jest tylko eksplorator. Mam taki program, co to RZECZYWIŚCIE wyłącza programy,

Z ciekawości - jaki to program?

więc w tle nie działają (magic button?). Hm. Co by nie mówić, w palmach z palmOS (a miałem V i TX) takie rzeczy mi się nie zdarzały.
Dlatego przez cały czas wołam o pomoc. Co się dzieje źle (być może ja coś źle robię), że dochodzi do blokady możliwości manipulacji na dowolnych plikach asusa, bez względu na miejsce ich magazynowania. Tzn - nie można ich skasować, skopiować, zsynchronizować. Bo sądzię, że kłopoty z synchronizacją wiążą się właśnie z jakąś blokadą na plikach. Można je natomiast tworzyć i edytować.
Przeinstalowanie activesynca nic nie daje.

Moim zdaniem - oczywiście tylko gdybam, oraz nigdy nie mówię nigdy - raczej to co opisujesz nie jest winą ActiveSync. Sam piszesz, że nie możesz kasować/kopiować plików już w samym Asusie. Więc trudno się dziwić, że nie można tego dokonywac także "z zewnątrz". Na moje wyczucie przyczyną problemów jest mimo wszystko jakiś proces/program rezydujący w pamięci, ktory nie jest zamykany nawet przez wyżej wspomnianą przez Ciebie aplikację (notabene: czy jest (a pewnie jest) jakiś odpowiednik windowsowego Menedżera zadań (Task managera), tudzież jego bardziej rozbudowanych odpowiedników, np. Process Explorera ?). Lub problemy powoduje może jakaś Twoja zainstalowana specyficzna aplikacja - no nie wiem, znów wygdybuję: powoduje jakieś "dziwne" wpisy do rejestru (uszkadza go?), itp.

Zaś co do, jak odnosze wrażenie, Twojego ogólnego rozczarowania Asusem, mogę napisać tyle, że przed jego zakupem powertowałem nieco opinii w internecie i uważam, że jest to najlepszy wybór w tej klasie sprzetu (z takim wyposażeniem) i w tej cenie (zdaniem moim najbliższy konkurent: Mio 560). Nigdzie też nie rzucił mi sie w oczy  problem taki jak Twój, choć oczywiście nie czytałem wszystkich postów ;)  No i jako stosunkowo swieży uzytkownik, moge stwierdzić tyle, że u mnie wszystko śmiga bez najmniejszych problemów - no nie liczę, że czasem jakas aplikacja sie wykrzaczy (rzadko), w końcu to Windows ;-)

Dlatego w tej chwili uważam, że sprawa jednak nadaje sie na osobny wątek. Sugeruję ewentualnie popytać się również na na 'Pocket PC - ogólnie' gdyż może nie jest to sprawa Ausa albo WM tylko w Asusie).

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 31, 2008, 15:44:17 »
a propos problemow z asusem 696 poruszanych w watku (de facto rozpoczetym przeze mnie)
HR na dluzsza TEZ NIE ROZWIAZUJE niczego,
ja zrobilem twardy reset, przez kilka tygodni Pda pracowal jak marzenie,
potem znowu wszystko wroclio...po raz drugi
obecnie instaluje wsio z .cab i jesli system nie padnie z jakis przyczyn niczego nie bede ruszal, az do wymiany sprzetu...i raczej asus to nie bedzie
jednym slowem odpuscilem... pas!
pozdrawiam,
sionek

*

Offline świetlik

• 450
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S i9003
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 31, 2008, 16:13:05 »
Po zainstalowaniu WM6 na hx4700 też miałem ten problem - było połączenie a nie synchronizował.
Okazało się, że rozwiązaniem było wejście w settings/connectionc/usb to pc i wyłączenie opcji "enable advanced network functionality".
nie znam ROMu asusa 696 ale może masz tam coś takiego i to będzie rozwiązanie.

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 31, 2008, 20:18:24 »
Miło mi, że się odezwałeś sionku. Wydaje mi się, że problem nie leży w asusie jako takim - innymi słowy nie hardware jest winien. To musi być coś, co blokuje pliki i programy w asusie, a więc jakiś konflikt oprogramowania, i tu powinniśmy zacząć szukać. Może to któraś wersja automapy? nie bardzo ale u mnie to się zbiegło z instalacją jej kolejnej wersji (5.0). A może stary outlook? W sumie w najnowszej wersji activesinc jest ostrzeżenie, że synchronizacja koliduje z outlookiem 2000 - ja własnie taki posiadam, i jakiś czas było ok. A więc może kolizja przy synchronizacji poczty? A może blokada ma miejsce w związku z posiadanym programem antywirusowym (ja mam avasta). A może karta SD toshiby? Warto poszukać. Szerzej sytuację "na palmie" opisałem w wątku odmowa dostępu. Pozdrawiam

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 01, 2008, 10:47:21 »
Witam

Mam do Was pytania, w zasadzie już były w tej dyskusji, ale się powtórzę:
- czy korzystacie z programów do backupu typu SPB Backup, które umożliwają kompletne przywrócenie stanu systemu i softu w jakim się znajdowal w momencie wykonywania kopii bezpieczeństwa? (coś a'la Norton Ghost na dużego peceta). Zdaniem moim regularne wykonywanie takiego backupu oraz w "newralgicznych" momentach, np. przed instalacją/aktualizacją jakiegoś programu znacznie ułatwiłoby zdiagnozowanie problemu. Na zasadzie: jeżeli "przed" było wszystko ok, a "po" jest coś nie tak, to cofamy się do stanu "przed". Bez konieczności instalowania i kofigurowania wszystkiego od nowa, a ewentualna utrata danych dotyczyć będzie tylko okresu od wykonania ostatnio dobrze działającego backupu.

- jakich używacie i polecacie programy typu "process explorer", "task manager"? Najlepiej coś małego, szybkiego, nie zajmującego wiele zasobów i taniego ;) W sieci znalazłem np. takie cuś:
 http://www.acbpocketsoft.com/Products/acbTaskMan/acbTaskMan-Overview-7.html
ale jeszcze nie próbowałem.

I jeszcze jedno:
sionek:  piszesz cały czas o AS i synchronizacji - a jak u Ciebie w tej chwili wygląda możliwość lokalnego (tzn. w samym Asusie) kopiowania i usuwania plików? Bo jeżeli można to robić, to jest zdaniem moim  trochę inna sytuacja niż u gdamiana. Chociaż oczywiście (tu znów gdybam) w jednym i drugim przypadku sprawcą problemów może być np. tytułowy ActiveSync.

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 01, 2008, 12:28:41 »
po pierwszym wystąpieniu problemu zainstalowałem program SKB backup - i regularnie wykonuję kopię. ALe oczywiście zrobiłem się na szaro - bo uśpiony poprawnym działaniem systemu wywaliłem stare backupy (mało miejsca na karcie). Oczywiście zaraz potem okazało się, że urządzenie się znarowiło a ja zostałem z przysłowiową ręką w nocniku.
Faktem jest, że między momentem, kiedy "działało" i momentem "przestało działać" nie dokonywałęm żadnych zmian w oprogramowaniu palma.

Nadpisanie nowszym backupem nic nie dało, bo zawiera on już ustawienia z momentu, kiedy (jak się okazało) wystąpił już problem, o którym piszemy. Wydaje się, że podobnie będzie po odpakowaniu backupa po HR, więc nawet nie próbuję. Spojrzałem na program, którego link zamieściłeś ale ze mną jest problem- nie do końca umiem zinterpretować takie dane, jakie pokazuje taki program.
Używam jeszcze jednego programu SKB tools - przy jego pomocy próbowałem usunąć (na próbę) zablokowane pliki ale niezależnie od tego jak je próbuję usunąć - przy pomocy explorera, czy SKB - efekt jest ten sam, czyli żaden.

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 02, 2008, 14:54:23 »
stanley_p >>>sprawdzilem w asusie NIE MA mozliwosci lokalnego kopiowania plikow = monit "odmowa dostepu"
:(((
gdamian >>> AM mam starenkie, nie aktualizowane (bo nie moge:)))), outlook nie byl konfigurowany na synchro - Activ Sync byl odpalany w trybie PDA  jako gosc i w zasadzie sluzyl do exlploracji i instalacji softu - ale to tez juz dawno i nie prawda :)))

pozdr
sionek

*

Offline cormac

• *
  • 69
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 04, 2008, 08:09:53 »
A może zrezygnować z AS na rzecz WM5torage? Jeśli chodzi jedynie o przerzucanie danych, to spisuje się znakomicie. Asusa rozpoznaje nawet linux  :ok:

stanley_p >>>sprawdzilem w asusie NIE MA mozliwosci lokalnego kopiowania plikow = monit "odmowa dostepu"
:(]

Jeśli by pda ruszył pod wm5torage, to z poziomu kompa trzeba sprawdzić atrybuty plików - może tam jest coś namieszane?

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 04, 2008, 10:07:44 »
sionek - dzięki za info. to ważne, bo to oznacza, że problem dotyczy raczej samego palma. Przyszło mi do głowy coś jeszcze - czy używałeś (przed wystąpieniem problemu) palma do obsługi netu? może jakiś wirus???? Albo trojan??? Czy to w ogóle możliwe???
cormac - możesz coś więcej napisać o tym wm5torage? czy np można nim obsługiwać kalendarz i kontakty? No i co z tymi atrybutami plików (na tej lekcji chyba spałem) - chodzi o to np, że "tylko do odczytu" itp.?  :grin: No i jak to możliwe, żeby to się "samo" zmieniło...

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 04, 2008, 12:06:00 »
Witam

gdamian: hint odnośnie backupów i miejsca na karcie - kopiować pliki na PC-ta i co niepotrzebne z karty usuwać ;)  Notabene nowy SPB Backup ma opcję automatyczniego wysyłania plików backupu do PC-ta, jakkolwiek zapewne musi być sprawny AS...  Ponadto sam z autopsji wiem, że z regularnoscią robienia backupów różnie bywa ;)

sionek: "odmowa dostępu" - w takim razie z objawów wynika, że trapi Cię to samo co gdamiana... :(  Uważam, że w tej sytuacji moglibyście spróbowac wymienić miedzy sobą informacje odnośnie zainstalowanych/uruchomionych aplikacji, procesów systemowych, programów z których zazwyczaj korzystacie, itp. Niekoniecznie publicznie tutaj, jakkolwiek na forum info o rezutatach mile widziane ;)

cormac: jak juz tu pisałem, nigdy nie mówię nigdy, niemniej wątpię czy ten WM5torage coś pomoże. Według sionka i gdamiana plików nie można kopiowac i usuwać (jakkolwiek mozna tworzyć nowe) już za pomocą oprogramowania w Asusie. Wątpie również (choć nigdy nie mówie nigdy...), aby zmieniły się atrybuty wszystkich(?) plików - w pamięci flash-ROM i na karcie SD?
Nieznany mi jest również w WM atrybut pliku zabraniający jego kopiowania, a pliki nawet z atrybutem "read only" można usunąć np. za pomocą Total Commandera. Mówię oczywiście o "normalnej" sytuacji gdy plik nie jest zablokowany przez jakiś proces/program.

Odnośnie jeszcze task-managerów - spróbowalem wcześniej przeze mnie wspomnianego  acbTaskMan, innych na razie nie mialem czasu szukać (gdyby ktoś miał sprawdzony...). W wersji niezarejestrowanej niestety nie wyświetla zajętosci przerz dany proces CPU i RAM. Niemniej można podejrzeć jakie są aktualnie uruchomione aplikacje i procesy (procesy systemowe oraz niekóre programy są niewidoczne w PDA w Pamięć->Uruchomione programy).
Dla porównania u  mnie po soft-resecie okno acbTaskMan wygląda jak w załączniku.
Widać (sort alfabetyczny), że z programów są uruchomione tylko acbTaskMan (logiczne) oraz Capture It! (z pakietu Resco Photo Viewer) którym robiłem zrzut ekranu. Poza tym widoczne są procesy systemowe ("trybiki") lub aplikacje uruchomione jako takie procesy. Niektóre można "zabić" (kill) bez większej szkody dla systemu, przykładowo firmowy Asusstatus.exe - znikną ikonki w prawym dolnym rogu ekranu Today, oprócz ikonki BT, bo za nią odpowiada proces BTTrayCE.exe, ktorego z kolei zabicie spowoduje niemożność włączenia BT. Niektórych zatrzymać nie można lub powoduje zawieszenie systemu, albo nieprawidłowe działanie niektórych funkcji.
Pytanie zatem czy zaraz po SR macie podobny "zestaw"? Inne pytanie, czy np. proces filesys.exe (sądząc po nazwie można przypuszczać, że to on odpowiada za obsługę plików) jest taki sam jak u mnie, tzn. czy nie został podmieniony w wyniku działania jakiejś aplikacji (wirusa?)? Dla informacji: ów filesys.exe (jako plik) znajduje się u mnie w katalogu Windows i według Total Commandera for PocketPC/WinCE ma rozmiar 242924 bajty.

I jeszcze jedno na koniec: domyslam się, że zapewne korzystacie z najnowszej wersji ROM-u, niemniej uważam że przy  zgłaszaniu tego typu problemów warto podawać wersję  (u mnie: V03.0735.00 POL 0415)

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 19:06:43 wysłana przez stanley_p »

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 06, 2008, 11:48:33 »
Witam

Ponieważ nie tytułowy ActiveSync wydaje się być źródłem opisywanych wyżej problemów - w przypadku "odmowy dostępu" do kopiowania/usuwania plików dyskusję proponuję kontynuować w tym wątku:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103990.0

Pozdrawiam -

Stanley