a696 wskaźnik baterii a nowy rom

• 4 Odpowiedzi
  • 1941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

a696 wskaźnik baterii a nowy rom
« dnia: Lipiec 14, 2008, 17:01:14 »
Witam,
Panowie, mam ostatnio mamy problem a A696. Podłączając go do ładowarki czy to samochodowej czy stacjonarnej zapala się pomarańczowa lampka i się ładuje. Niestety wskaźnik baterii bywa, że nic nie pokazuje na temat ładowania lub po odłączeniu ładowarki pokazuje, że cały czas ładuje. HR nic nie pomaga jest to samo
Wersja romu V03.0735.00 POL 0415

Teraz moje drugie pytanie chciałbym jeszcze raz nałożyć nowy rom kiedyś to robiłem był ekran podobny do dosowego etc. i wszystko zadziałało. Niestety obecnie po  ściągnięciu ze strony asusa plików i zrobieniu wszystkiego według instrukcji pojawia się komunikat ""the version of upgrade file is the same as your pda". Czy można mimo wszystko wymusić ponowną instalację romu ??? Czy niestety jest to niemożliwe ??
Z góry dzięki za odpowiedzi pozdr,
Piotrek

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: a696 wskaźnik baterii a nowy rom
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2008, 19:54:45 »
Witam,

Może spróbuj podmienić ROM, np. na angielski (i sprawdź zachowanie sprzętu na tej wersji, a następnie z powrotem zamień na polski) według wskazówek zawartych w tym wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79839.0   ?

Sądze, że dla "oszukania" wersji trzeba będzie użyć hexedytor lub opisany przez gdeco patcher - sądzę, że drugi sposób bedzie prostszy i wygodniejszy.

Dla porządku dodam, że nie korzystałem z powyższych sposobów, dla zamiany z zainstalowanego fabrycznie WM 6 eng po prostu ściągnałem polski ROM spreparowany przez Alferka :
http://rapidshare.com/files/105326228/update_PL_WM6__zmieniona_wersja_na_736_.zip.html
Na razie żadnych problemów sprzętowych (odpukać...) nie zauważyłem... Chociaż chyba coś z przyciskami kursorów... Ale jeszcze to sprawdze i może opiszę w osobnym wątku.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2008, 19:59:48 wysłana przez stanley_p »

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2008, 21:17:15 »
Dla porządku dodam, że nie korzystałem z powyższych sposobów, dla zamiany z zainstalowanego fabrycznie WM 6 eng po prostu ściągnałem polski ROM spreparowany przez Alferka :

Już tam spreparowany... ja tylko 1 (słownie: jeden) bajt zmieniłem :D by pokazywał wersję 736 a nie 735 bo inaczej nie dało się tego wgrać ;)

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2008, 21:42:17 »
Alferek:  nie "tylko 1 bajt" lecz (aż) 8 bitów (słownie: osiem) ;)   Ale najwazniejsze, że ROM po prostu działa na zasadzie - ściągasz, wgrywasz i masz ;)
 Poza tym, juz poważniej trochę pisząc:  wszelakie modyfikacje, "grzebanie" w firmware (mam tu na mysli wszelakie sprzęty typu np. aparaty cyfrowe, playery mp3/cd/dvd, nagrywarki, komórki etc.) zawsze niesie ryzyko, że urządzenie się wiecej nie "podniesie" i czeka je wizyta w serwisie lub nawet w skrajnych przypadkach lądowanie na śmietniku.

Pozdrawiam -

Stanley

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2008, 12:31:09 »
a jak zmiana na 736 nie pomoże to w dół tylko uppgrade może zrobić serwis??? Chyba że znów w hexach zmieni się wersję na 737 dobrze rozumuje ???