a696 sam się wyłącza

• 2 Odpowiedzi
  • 1429 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

a696 sam się wyłącza
« dnia: Styczeń 10, 2009, 22:30:30 »
Witam,
Czy udało się może komuś rozwiązać problem "samo wyłączania się" a696

Miałem ten problem jakiś rok temu.
Palm sam się wyłączał nie wiadomo czemu (złe trzymanie w rękach, puknięcie w obudowę etc.). Wysłałem palma do serwisu wymienili płytę główną i na pół roku był spokój.
Niestety teraz okazuje się, że znów z nie wiadomo czemu sam się wyłącza w najmniej odpowiednim momencie. Pisanie w kalendarzu ,gra etc.
Z tego co się domyślam sprawa dotyczy klapki od baterii i czujnika na płycie. W 636 dało się to rozwiązać przez docięcie kartonika, który przytrzymywał czujnik baterii.
Czy ktoś na forum miał podobne problemy ?? Może znacie jakieś domowe sposoby by "manualnie" naprawić ten dziwny i uciążliwy problem ??
pozdr,
Piotrek

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: a696 sam się wyłącza
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2009, 19:04:30 »
Witam

Odkąd przegladam to forum, mniej wiecej od blisko roku, nie spotkalem się na skargi odnosnie wyłączania A696. Owszem, problem czasem występuje bodajże w A639.

Niemniej sądzę, że najprędzej winowajcą może być czujnik/przełacznik. Ewentualnie: "dzyndzel" w klapce, który go dociska. Patrząc na Asusa od tyłu (i górą do góry ;) )  widzę, że przełącznik znajduje się  nad prawym górnym rogiem baterii. Dociskający go "dzyndzel" jest w kształcie jakby litery L - u Ciebie też? Chodzi mi o to czy się nie ukruszył, wyłamał.
Rozwiazaniem  faktycznie może być np. podklejenie "dzyndzla" tasmą ((zakladam, że sam dzyndzel mechanicznie jest ok), podłożenia papierka itp., tak aby lepiej dociskał przełącznik.

Pozdrawiam -

Stanley

Odp: a696 sam się wyłącza
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2009, 20:44:01 »
Tak dzyndzel jest i taki biały "wichajster też" już przed pierwszym wysłaniem do serwisu wiedziałem, że tu jest problem. Ktoś opisywał , że wystarczy puknąć w klapkę baterii i się załącza :)) niestety nie zawsze to pomaga. Próbowałem już podklejenia niestety ta powierzchnia jest na tyle mała, że ciężko jest tam coś  skutecznie przykleić.
Przed pierwszą wizytą w serwisie poprostu podczas grzebania urwałem ten biały dzyndzelek.
Serwis wymienił na gwarancji płytę i oki podejrzewam, że nikt nawet nie wnikał czy jest dzyndzelek czy się urwał .
Gdy się urwał już włączyć palma się nie dało :)
Kolega miał ten sam problem a 636 ale tam można podłożyć kartonik odpowiednio wycięty pod baterię i to zdaje egzamin niestety w 696 nie :(. Dlatego pytam czy może ktoś już miał podobny problem i znalazł domowe rozwiązanie :)
pozdr,
Piotrek