A696 - czy programowo mozna go wyłączyć?

• 10 Odpowiedzi
  • 2746 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

A696 - czy programowo mozna go wyłączyć?
« dnia: Wrzesień 03, 2008, 14:13:09 »
To takie luźne pytanie... troche mnie denerwuje trzymanie tego guzika... zteszta dosc mocne naciskanie (mam wrazenie ze kiedys wpadnie do srodka)
Pozdrawiam.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: A696 - czy programowo mozna go wyłączyć?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2008, 15:53:30 »
Witam

Przykładowo Magic Button (notabene polecam) ma polecenie Turn Off, ale jest to raczej uśpienie, czyli odpowiednik wyłączenia poprzez krótkie naciśnięcie przycisku Power. Również podobne polecenie Sleep posiada Task Manager, o którym pisałem przy okazji dyskusji o "odmowie dostępu".
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=103990.0
Natomiast nie natrafiłem na program powodujący całkowite wyłączenie urządzenia - czyli odpowiednik dłuszego przytrzymania Power i następnie twierdzącej odpowiedzi na pytanie o zamknięcie systemu. Ale i też - szczerze pisząc - niespecjalnie szukałem.

Pozdrawiam -

Stanley

*

Offline micek1968

• *
  • 80
  • Sprzęt: ASUS A696
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2008, 18:44:54 »
coś tu znalazłem (może się przyda)

http://microsoft.handango.com/PlatformProductDetail.jsp?siteId=75&jid=BX17FB5D51XFF8F5AED4XAXAB3XB6BE1&platformId=2&productType=2&catalog=0&sectionId=0&productId=79935

Edit: Sprawdziłęm.... ten POWER OFF w menu to jest wyłączenie ekranu (tak jak naciśnięcie górnego przycisku).. to nie jest wyłączenie całkowite palmtopa !!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2008, 10:20:28 wysłana przez micek1968 »

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2008, 22:48:27 »
Podbijam temat :)

Mam ten sam problem i wszystkie programy ktore do tej pory sprawdzalem, power-offa maja "uposledzonego".

Nic nikomu nie przychodzi do glowy?
...wystarczyloby sprawdzic, co sie dzieje w systemie kiedy dluzej przytrzymujemy klawisz wylaczajacy... a potem wywolac ta sama reakcje software'owo. Tylko jak.

m.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2008, 23:08:08 »
Daj znać, czy to na tym Asusie zadziała: www.poklik.ovh.org/poweroff.exe

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2008, 20:17:12 »

/.../

Edit: Sprawdziłęm.... ten POWER OFF w menu to jest wyłączenie ekranu (tak jak naciśnięcie górnego przycisku).. to nie jest wyłączenie całkowite palmtopa !!!

Naciśniecie górnego przycisku to nie jest tylko wyłączenie ekranu, a raczej "uśpienie" (mocne spowolnienie?) systemu. Zostają także wyłączone interfejsy GPS, WiFi, Bluetooth, USB. Widać to też wyraźnie w niektórych programach, np. na Automapie - przy"wybudzaniu" z takiego stanu na środku ekranu przez kilka sekund kręci się to różnokolorowe kółeczko oznaczające coś w rodzaju mocnej zajętości systemu/aplikacji. Niemniej  stanie "uśpienia" niektore aplikacje działaja, np. alarmy, czy przypominanie o terminach w kalendarzu.

Swoją drogą - tak z ciekawosci - dlaczego tak sie uparliście na to całkowite wyłączanie za pomocą software? Z mojej praktyki wynika, że pobór prądu w stanie "uśpienia" jest stosunkowo niewielki, nawet nie wiem czy w ciagu doby ubywa go 10% (trochę trudno mi dokładnie zaobserwować, z Asusa korzystam praktycznie codziennie ;) ). Zatem jeżeli planujemy nieużywać urządzenia dłużej, np. przez kilka dni lub więcej - jaki problem przytrzymać dłużej przycisk Power i odpowiedzec twierdząco na pytanie o zamkniecie systemu?

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2008, 17:18:32 »
Swoją drogą - tak z ciekawosci - dlaczego tak sie uparliście na to całkowite wyłączanie za pomocą software? (...)

Bo czlowiek to stwor z natury leniwy... a jego lenistwo jest motorem postepu technicznego! :)
Myslisz, ze gdyby ludzie mieli dobra pamiec, lubili zapisywac wszystko na kartkach a o urodzinach bliskich po prostu zawsze wiedzieli pare tygodni wczesniej, to powstaloby PDA?

...mam juz soft prawie do wszystkiego, na pulpicie przyciski od wielu przydatnych funkcji.
Tak samo jest i tutaj.
Kompletnie nie usmiecha mi sie pobudka w nocy, bo uruchomi sie jakas przypominajka (wole odebrac ja rano).
Wkurza mnie troche, ze trzeba przyciskac dluzej gorny przycisk i jeszcze potwierdzac :))

Niestety program Poklika rowniez wprowadza pda w stan uspienia. Zaloze sie, ze korzysta z tej samej funkcji co "power off" w SPB Pocket Plus.

Ale zmotywowales mnie to sprawdzenia ile energii jest pobierane przez noc, kiedy Asus jest w stanie wstrzymania. Jesli bede mial jakies zestawienie -podam na forum.
Pozdr
m.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 18, 2008, 20:07:05 »
Napisz jeszcze jakie masz wpisy w rejestrze w: HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Power\State

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2008, 09:47:54 »
Napisz jeszcze jakie masz wpisy w rejestrze w: HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Power\State

Witaj

W samym HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Power\State mam trzy wartosci:
Bluetooth 1
Wireless 1
{jakies_cyferki} 1

Do tego kilka kluczy:

BacklightOff
ColdReboot
On
Reboot
Resuming
ScreenOffSuspend
Unattended
UserIdle

Moze cos wymyslisz? :)
Pozdrawiam
michal

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2008, 15:13:00 »
To teraz podaj jeszcze wpisy (oraz ich wartości) występujące w "ScreenOffSuspend" (swoją drogą to w innych palmtopach "ScreenOff" i "Suspend" są osobno...).

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2008, 22:13:41 »
Swoją drogą - tak z ciekawosci - dlaczego tak sie uparliście na to całkowite wyłączanie za pomocą software? (...)

Bo czlowiek to stwor z natury leniwy... a jego lenistwo jest motorem postepu technicznego! :)
Myslisz, ze gdyby ludzie mieli dobra pamiec, lubili zapisywac wszystko na kartkach a o urodzinach bliskich po prostu zawsze wiedzieli pare tygodni wczesniej, to powstaloby PDA?

...mam juz soft prawie do wszystkiego, na pulpicie przyciski od wielu przydatnych funkcji.
Tak samo jest i tutaj.
Kompletnie nie usmiecha mi sie pobudka w nocy, bo uruchomi sie jakas przypominajka (wole odebrac ja rano).
Wkurza mnie troche, ze trzeba przyciskac dluzej gorny przycisk i jeszcze potwierdzac :))

Niestety program Poklika rowniez wprowadza pda w stan uspienia. Zaloze sie, ze korzysta z tej samej funkcji co "power off" w SPB Pocket Plus.

Ale zmotywowales mnie to sprawdzenia ile energii jest pobierane przez noc, kiedy Asus jest w stanie wstrzymania. Jesli bede mial jakies zestawienie -podam na forum.
Pozdr
m.

Witam

I jakie masz wnioski odnośnie "trzymania" baterii w stanie wstrzymania? Bo moje ogólnie są takie, że wciągu kilkunastu godzin energii praktycznie nie ubywa. Przykładowo gdy wskaźnik stanu baterii wieczorem pokazuje mi 60%, tyle samo mam po prawie dobie, następnego dnia, gdy po południu wracam z pracy (wtedy z reguły "budzę" mojego Asuska). Zatem w takim codziennym użytkowaniu, całkowite wylączanie sprzetu nie robi w kwestii zużywania energii żadnej róznicy, a raczej tylko utrudnia życie (to moje zdanie ;) ) Oczywiście, gdy przewidujemy, że nie bedziemy ze sprzętu korzystać dłużej (kilka-kilkanaście dni i więcej), wówczas  wyłaczenie całkowite jest na pewno jak najbardziej wskazane. Jakkolwiek i wtedy na pewno jest pobierany jakiś znikomy prąd, gdyż wyłącznik przecież nie odcina mechanicznie dopływu prądu i pewne obwody elektroniki muszą "czuwać", aby można było sprzęt przez ponowne naciśnięcie Power z powrotem uruchomić.
W kazdym razie - ponieważ używam swój PDA praktycznie codziennie, calkowite wyłaczanie stosuję bardzo rzadko.
Przy okazji spraw energetycznych:  przypadł mi do gustu i polecam wskaźnik baterii we wspomnianym już tutaj darmowym programiku Magic Button - po prostu cieniutka biała kreska przy górnej krawędzi ekranu, widoczna zawsze, na wszystkich aplikacjach (z wyjątkiem, gdy pracują w trybie pełnoekranowym). Załączam zrzut.

Co do zaś meritum wątku - programowego wyłączania. Nie drązyłem tematu, ale coś mi się wydaje, że nie jest to standardowa funkcja WM i w każdym PDA może być rozwiązana inaczej. Dlatego (tak sądzę) nie ma uniwersalnych skrótów czy aplikacji realizujacych tę funkcję (własciwie dla A696 chyba jak dotąd nie ma żadnego rozwiązania). Za to jest mnóstwo programów w których można wykonać wstrzymanie systemu, czy np. soft reset - gdyż obsługa tych funkcji jest zapewne standardowa.

Zaś co do porównań pytania o celowość rozwiązania powyższego problemu (tzn. programowego całkowitego wyłaczania) z motorem postepu technicznego ludzkości... hmmmm... uważam to chyba za lekką przesadę ;) Rozumiem jeszcze motywy i potrzeby  dzieki którym wynaleziono PDA ;)
Odnośnie zaś przypominajek: ja zawsze je programuje na tąka porę jaką mają być, tzn. jak w dzień, to w dzień - jeszcze im sie ani razu nie pomyliło. A ponadto co będzie, jeśli ustawisz sobie przypomnienie/alarm celowo na noc (załóżmy coś bardzo ważnego) i odruchowo całkowicie wyłaczysz PDA? ;) Ale oczywiście każdy może korzystać ze swojego sprzetu jak chce, np. wyłączać go całkiem kilka razy dziennie.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 22:31:00 wysłana przez stanley_p »