A696 - bateria

• 11 Odpowiedzi
  • 2233 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sadamek

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung I9000
A696 - bateria
« dnia: Maj 29, 2007, 18:23:44 »
Witam wszystkich,

Mam a696 i mam pytanie dotyczace baterii, bo mam wylaczony sprzet suwakiem z boku i jak zalanczam po jakims czasie (np na nastepny dzien) to mam ubytek baterii o 20% (przewaznie). Czy tez tak macie??
Jak dlugo trzyma Wam bateria i czy zalecane jest zawsze wlaczone zasilanie czy tylko co jakis czas jak sie rozladuje sprzet ??

Odp: A696 - bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2007, 20:08:15 »
Przelacznik z boku nie wylacza palmtopa tylko ekranik i przyciski (przydatne np podczas sluchania mp3). Trzeba wylaczyc przyciskim u gory...
Polecam instrukcje...
Pozdrawiam!

*

Offline sadamek

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung I9000
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2007, 20:59:11 »
Dzieki tego wylanczanie nie doczytalem albo dopiero co przejrzalem instrukcje  ;D

A jeszcze jedno - czy nalezy ladowac baterie jak sie nie uzywa palma (np pare dni-2 tygodnie) czy lepiej poczekac az sie sam rozladuje i dopiero wtedy podladowac. Chodzi mi jak jest lepiej dla baterii ??

Pozdrawiam

*

Offline kocur108

• *
  • 57
  • Sprzęt: ASUS A696 poprzednio A716
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2007, 23:10:50 »
to bateria bez pamięci, niewolno tylko dopuszczać do całkowitego rozładowania
wyłączaj chodzące w tle programy w ustaw/system/pamięć/uruchomione programy
możesz także jeśli długo nie będziesz używał pocketa wyłączyć mu system, przytrzymując dłużej przycisk i potwierdzając zamknięcie systemu

*

Offline Vulpecula

• 6
  • Sprzęt: Asus A696 , SD 2Gb ElitePro
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2007, 23:43:42 »
A ja dopuściłem dzisiaj świadomie do calkowitego rozładowania baterii.  Teraz palm jest podłączony do ładowania - jest to  dopiero 3 ładowanie.    Zrobiłem tak, ponieważ  nalezy 3 razy rozładować   na full, aby zformatowac baterię ( ??? ) Ale już teraz nie wiem, Czyzbym był w błedzie ?  Czy zaszkodzi  ten  manewr mocno  dla akumulatorka ?
VULpec

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2007, 00:05:43 »
Nie zaszkodzi, nie pomoże i było już o tym wielokrotnie. Akumulatory litowe mają własną elektronikę i nic z nimi na siłę nie zrobimy jeśli są ładowane i używane w przewidzianych dla nich warunkach, urządzeniach.

*

Offline SlyT

• 12
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2007, 20:08:09 »
Zrobiłem tak, ponieważ  nalezy 3 razy rozładować   na full, aby zformatowac baterię ( ??? )

Formatowac to mozesz sobie dysk twardy w komputerze. Baterie sie formuje :).
============
Asus MyPal A696

*

Offline Petey

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2007, 19:22:04 »
Na jakiej podstawie sadzisz ze bateria nie ma pamieci? Ja slyszalem ze baterie sie wlasnie formatuje...

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2007, 22:08:25 »
A ja słyszałem, że nie i na tej właśnie podstawie tak sądzę.
Tak poważnie. Pomijając już ilość dyskusji na ten temat na forum, w necie jest sporo mniej lub bardziej fachowych artykułów na temat różnego rodzaju akumulatorów i wystarczy poszukać.
W przypadku baterii litowych nie mówi się o zjawisku pamięci, ale jeśli dobrze pamiętam o tzw. leniwej baterii.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2007, 22:16:30 wysłana przez awatar »

*

Offline bartekg1

• 37
  • FALUBAZ !!!
  • Sprzęt: Dell axim X50V
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2007, 16:18:31 »
bedac juz w temacie bateri zapytam sie ile trzyma wam z wlaczonym GPS badz WiFi ??:)
pozdrawiam
Regulamin!!

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 03, 2007, 23:23:55 »
bedac juz w temacie bateri zapytam sie ile trzyma wam z wlaczonym GPS badz WiFi ??:)
pozdrawiam
Pytanie bardzo istotne. Czy może ktoś z Szanownych Użytkowników a696 odpowiedzieć?

*

Offline jurk

• 2
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696 / Tośka G810
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2007, 23:44:26 »
Przy włączonym cały czas wi-fi nie testowałem, ale z GPS i uruchomionym TT6 chodzi ok 4 godzin. Jak potrzebuję dłużej to suwaczkiem z boku wyłączam podświetlenie ekranu i włączam tylko w razie potrzeby. W ten sposób doszedłem do 6 godzin, bo dojechałem do celu :-), ale można było jeszcze dłużej. Czas pracy zależny jest od ustawionej jasności wyświetlacza.
Generalnie na baterie nie można narzekać. Gorzej z GPS, który dosyć długo u mnie startuje. Czasem nawet 3-5 minut nie łapie sygnału. Natomiast jak wejdę w konfigurację GPS łapie sygnał natychmiast. Coś się pokopało, bo na początku chodził bardzo dobrze i łapał sygnał po kilkudziesięciu sekundach.