A636N - WiFi nie wykrywa sieci

• 6 Odpowiedzi
  • 4789 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
  • Sprzęt: ASUS MyPAL A639 i Xperia P
A636N - WiFi nie wykrywa sieci
« dnia: Luty 28, 2009, 17:50:57 »
Jak w temacie.
Laptoty widzą sieć, mają skonfigurowane hasła i w routerze są odblokowane ich adresy MAC. Nokia N95 widzi, ale nie łączy bo nie jest skonfigurowana oczywiście, ale widzi. Asusek nie widzi totalnie nic...
Mogę włączyć kartę WiFi, odczytać jej adres MAC, wersję softu; diodka błyska na czerwono i jest ikonka WiFi na belce. I to wsio. Nie widzi mojej sieci.
Nie bardzo uśmiecha mi się HR, jest jakaś możliwość błędu z mojej strony? Wszystkie sieciówki na zakładce "karty" mają ustalanie adresu IP na automat, DNS etc też. No ale to by był problem potem, aktualnie nawet nie widzi sieci, gdzie nie skonfigurowana Nokia widzi.

HR nie pomógł... Czyli niepotrzebnie muszę wsio instalować od nowa :|

Następna rewelacja: Jak w laptopiku zrobiłem sieć Ad-Hoc to palmek ją wykrył i nawet się połączył. Czyli karta jest :ok: . Hmmm to co nie jest?
Router WiFi to NetGear WNR2000 ( B) a'propos: jest świetny - elegancki, pionowy ma duży zasięg i dużo opcji).

Napisane: Luty 08, 2009, 23:39:49
Dobra... Okazało się, że jak przestawię router na szybkość minimalną (54Mb) to palmek go widzi, jak na 146 czy 300 to nie. Można jakoś to obejść? Bo nie uśmiecha mi się ograniczaś domowej sieci LAN. Celowo kupowałem tak szybki router żeby mieć domowy LAN na przyzwoitym poziomie.

Niepotrzebnie robiłem HR, tym bardziej że mam problem z jedną aplikacją... ale to inna bajka.
Napisane: Luty 09, 2009, 17:36:00
No więc ponawiam pytanie: Czy również nie możecie się łączyć z punktami dostępu WiFi gdy są one szybsze niż 54Mb? Czyli z nadajnikami standardu "n"?
Pozdrawiam wszystkich :)

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: A636N - WiFi nie wykrywa sieci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2009, 00:10:10 »
Piszesz, że router ma dużo opcji. Jeśli tak to w ustawieniach powinna być opcja auto - w zależności od prędkości urządzenia z którym się łączy - "g" lub "n".

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:16:21 »
Nie, auto nie ma. Zresztą takiego "auto" chyba żaden nie ma :wink: . Bo jak router miałby się dowiedzieć że ktoś się z nim łączy i zacząłby badać na jakiej prędkości skoro właśnie połączyć się nie można :mysli: ? A w dodatku na raz łączą się trzej odbiorcy: Palmtop może tylko na najniższej prędkości "b", taty laptop na średniej "g" a mój na najszybszej "n" - i jak router by się wtedy miał ustawić? Po prostu jest jakiś byk w palmtopie, łączy się tylko na najniższej "b" choć powinien na średniej - nie wiem czy to wada modelu czy egzemplarza - a już po gwarancji...

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2009, 00:12:44 »
Daleko masz ten router od pocketa?
Przypuszczalnie, dopuszczalne odległości maleją z prędkością.

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2009, 10:43:11 »
Owszem, maleją ale nie powodują całkowitego braku "zauważenia" sę urządzeń. Odległość problematyczna to 1cm w górę :ohreally: . Zakłócenia też odpadają bo jest tak samo nawet jak wyłączą BT i radiową myszkę.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2009, 10:56:23 »
Nie, auto nie ma. Zresztą takiego "auto" chyba żaden nie ma :wink: . Bo jak router miałby się dowiedzieć że ktoś się z nim łączy i zacząłby badać na jakiej prędkości skoro właśnie połączyć się nie można :mysli: ? A w dodatku na raz łączą się trzej odbiorcy: Palmtop może tylko na najniższej prędkości "b", taty laptop na średniej "g" a mój na najszybszej "n" - i jak router by się wtedy miał ustawić? Po prostu jest jakiś byk w palmtopie, łączy się tylko na najniższej "b" choć powinien na średniej - nie wiem czy to wada modelu czy egzemplarza - a już po gwarancji...

w trybie auto router dostosowuje się do najsłabszego użytkownika czyli jeśli np. 5 urządzeń pracuje w trybie g, a podłączy się kolejny w trybie b to i tak automatycznie wszyscy mają "b". Natomiast skąd u ciebie to "b", wcześniej pisałeś o 54 Mb/s, a to jest prędkość standardu "g", w "b" jest max 11 Mb/s

*

Offline Bartolomeo

• *
  • 67
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:03:54 »
Hmmm bo może pomerdałem...  :mysli: .
Są trzy tryby:
- do 54 Mb/s
- do 145Mb/s
- do 300 Mb/s

Tryb 145 jest rzekomo najbardziej uniwersalny i powinien dać możliwość łączenia się wszystkim rodzajom urządzeń. Ale tak nie jest.
Asusek łączy się tylko jak jest ustawione na 54 :-| .
Trybu auto nie ma. Przynajmniej na tamtej liście... Auto mam jedynie ustawione w pozycji "Kanał".

Cytat ze strony konfiguracyjnej Routera:
Tryb

Wybierz żądany tryb komunikacji bezprzewodowej. Dostępne są następujące opcje:
Do 54 Mb/s — tryb współpracy ze starszymi urządzeniami; maksymalna szybkość transmisji to 54 Mb/s dla sieci w standardzie b/g.
Do 145 Mb/s — tryb przyjazny dla otoczenia; przeznaczony dla sytuacji, gdy w sąsiedztwie znajdują się inne sieci bezprzewodowe.
Do 300 Mb/s — tryb wysokiej wydajności; maksymalna szybkość transmisji rzędu 300 Mb/s dla sieci w standardzie n.

Ustawienie domyślne to „Do 145Mb/s”. Zapewnia ono obsługę wszystkich stacji pracujących w standardzie 11b, 11g i 11n.