A636N i problem z GPS w automapie

• 11 Odpowiedzi
  • 2699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jvc

• 6
A636N i problem z GPS w automapie
« dnia: Czerwiec 18, 2007, 19:56:59 »
Witam , mam taki problem ,niedawno zakupiłem A636N  i mam problem z  gps w programie automapa 3.9.7.1 . Nie ma problemu z wyznaczeniem trasy ,złapaniem sygnału , natomiast gps jest niedokładny ,dojeżdzajac np do skrzyżowania potarfi napisać że jest 300m a za chwilke że 150 po czym znowu za chwile np. 250m ,analaogicznie na skrzyżowaniu pokazuje że jeszcze 30 m a za sekunde że skręć w prawo po czym znowu za 10 m skręć w prawo. Próbowałem różnych ustawień i nie wiem jak sobie z tym poradzić, wygląda to tak jakby gps miał przerwy w działaniu. Na Acer N35 i tej samej mapie nie miałem z tym problemu, może ktoś z forumowiczów coś doradzi.

*

Offline eref

• **
  • 140
Odp: A636N i problem z GPS w automapie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2007, 15:08:30 »
Witam, podłączam się do tematu. Mam dokładnie to samo, przed wysłaniem sprzętu do naprawy (wypadający rysik) było idealnie, po powrocie z serwisu identyczne objawy jak u kolegi.

*

Offline jvc

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2007, 16:28:45 »
Myslałem że to wina gps ale na IGO chodzi dobrze i teraz juz naprawde nie wiem co jest grane, hard reset nie pomógł ,wgrana sama automapa nic poza nią i dalej to samo, jedyne co mi przychodzi do głowy że próbowałem tomtoma żeby zobaczyć jak wygląda ale jakoś mi nie przypadł do gustu , czytałem gdzieś ze potrafi niezle namieszac w automapie, no ale chyba hard reset powinien załatwić sprawe.

cd.. chyba sobie sam będe odpisywał coś mi się tak zdaje :) No więc doszedłem do tego że po wyłączeniu "przewidywania trasy" działa wmiare stabilnie (przynajmniej metry się nie cofają) tyle że z przewidywaniem kiedyś chodził płynniej teraz podaje odczyt gps co sekunde ale i tak jest znacznie lepiej, pytanie tylko czemu ,jak wczesniej nic nie kombinowałem i było dobrze.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 08:16:10 wysłana przez jvc »

*

Offline eref

• **
  • 140
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2007, 10:04:08 »
Ja za to nic nie instalowałem, dostałem sprzęt z serwisu, przywróciłem kopie i pierwsza jazda, tragedia. 3 tygodnie wcześniej działało idealnie (przed wysłaniem do serwisu). Co lepsze sprawdzałem w VisualGPS i pokazuje pozycję idealnie, bez skoków, a na AM skacze kursor w promieniu 200 m (sprawdzone w tym samym miejscu w czasie postoju).

*

Offline jvc

• 6
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2007, 10:49:55 »
eref@ Zobacz jak ci sie będzie zachowywał po wyłączeniu przewidywania trasy i daj znać czy jest róznica.
Ps. zainstalowałem automape na pda a nie na karte pamieci jak było wcześniej , nic to nie dało  :(
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 10:52:51 wysłana przez jvc »

*

Offline eref

• **
  • 140
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2007, 11:28:14 »
Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie i chyba pomogło. Nie jestem do końca przekonany, bo testowałem przez jakieś 15 min w Gańsku (zgubiłem drogę bo myślałem, że znam ją dobrze i pojechałem na pamięć :) ) i działało tak jakby ok. Sprawdzę w weekend dokładnie przez kilkanaście skrzyżowań i dam znać

*

Offline eref

• **
  • 140
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2007, 13:58:23 »
jednak nie pomogło. Ogólnie mówiąc tragicznie mi sie sprawuje AutoMapa. A było tak idealnie wcześniej :(
Niestety nie mam innego programu i nie potrafie sprawdzić w czym problem.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2007, 14:09:57 »
Pozwól, że wtrącę: wersja Automapy 3.9.7.1 . jest specyficzną odmianą tego programu. To może być jedna z przyczyn, jeżeli domyślasz się o czym mówię ;)

Poza tym jakie masz ustawienia samego GPS w programie? Może zmień na:

• Odczyt pozycji z GPS co 1s
  • Przewidywana pozycja na 0,25s
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline eref

• **
  • 140
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2007, 14:42:45 »
Specyficzny problem akurat jest OK. Problem w tym, że działało OK przed serwisem (wypadający rysik) a po powrocie zauważyłem identyczne objawy jak u kolegi. No i mam tak samo jak on, czyli po wyłączeniu przewidywania pozycji działa jako tako, oszukuje, ale nie skaczą odległości, każda inna opcja powoduje dziwne działanie programu (skacze informacja o dległosci do manewru + - kilkanascie metrów)

*

Offline jvc

• 6
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 01, 2007, 00:10:55 »
U mnie nadal jest do d... zacząłem przesiadać się na IGO i coraz bardziej mi sie ten program podoba i działa dobrze, tylko dziwne że na acer n35 ta sama automapa działała OK

*

Offline eref

• **
  • 140
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 02, 2007, 13:01:53 »
Trzeba zapytać się w AM, w serwisie, ja nie mam jak sprawdzić czy to nie wina GPS, nie mam innego programu do nawigacji. Sam już nie wiem co mam robić, jestem coraz mocniej zły na ten program (delikatnie mówiąc).

*

Offline kda

• 5
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2007, 18:53:07 »
A ja dodam od siebie tylko tyle, że wcześniej miałem Fujitsu-Siemens Pocket Loox , był wolny staruszek ale współpracował z AM bez problemowo, a tym bardziej z sygnałem GPS, przesiadłem się na ASUSA 636N i już był 2 razy w serwisie  :o