A636 padł i nie można go wlaczyc

• 4 Odpowiedzi
  • 1397 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

A636 padł i nie można go wlaczyc
« dnia: Marzec 23, 2008, 19:07:27 »
Cześć,

od 2 lat używam Asusa A636. Do tej pory nie miałem z nim większych problemów ale wczoraj niespodziewanie padł i nie udało mi się go włączyć.

W trakcie testów nowej Automapy otrzymałem komunikat, że za mało pamięci do działania i wszystko zwisło. Ponieważ planowałem instalację oprogramowania od nowa to spróbowałem zrobić hardreset, który nie wyszedł bo mi się sprzęt po prostu wyłączył i przestał reagować na przyciski.

Asus wyglądał i wygląda jakby nie miał prądu w baterii. Po podłączeniu do USB lub do zasilacza przez parę minut pokazuje pomarańczową diodę ładowania a potem przełącza się na zieloną naładowania. Nie uruchamia się jednak. Po odłączeniu od źródła zasilania wygląda na wyłączonego, też jednak nie reaguje na przyciski. Po ponownym podłączeniu do zasilania znowu udaje przez chwilę ładowanie.

Generalnie trup.Czy ktoś może spotkał się z podobną sytuacją?

Jak oceniacie realność naprawy w serwisie (oczywiście już pogwarancyjnym)?

Pozdrawiam
Mikkasa

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: A636 padł i nie można go wlaczyc
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2008, 19:27:00 »
Może Ci bateria siadła?? Po 2 latach użytkowania to może być przyczyną, najlepiej jakbyś podłączył sprawną to się przekonasz na 100% Spróbuj też wyciągnąć baterię na 20 minut i potem włożyć, gdzieś czytałem, że taki zabieg pomaga.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2008, 22:57:22 »
Może Ci bateria siadła?? Po 2 latach użytkowania to może być przyczyną, najlepiej jakbyś podłączył sprawną to się przekonasz na 100% Spróbuj też wyciągnąć baterię na 20 minut i potem włożyć, gdzieś czytałem, że taki zabieg pomaga.

Dzięki za odpowiedź. Testowałem wyjęcie baterii nawet kilkugodzinne.
Jest jeszcze opcja że całe zasilanie, nawet to z zasilacza/USB idzie przez baterie a nie bezpośrednio i jeśli ona padła to żadna forma zasilania nie pomoże.  Ten wariant sprawdzę dopiero koło środy, jak będę miał możliwość znalezienia kogoś z taką samą baterią

Może jednak ktoś miał już podobne przejścia/objawy?

M.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2008, 20:50:36 »
masz babo placek jeszcze baterią będę się musiał przejmować, nigdy o tym nie myślałem bo korzystam jedynie podczas nawigacji w samochodzie i zasilanie pod zapalniczkę. Czy wtedy też niby ta głupia bateria po 2 latach siądzie  :mad: :mrgreen: :mrgreen:

*

Offline Zhan

• *
  • 85
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2008, 19:51:50 »
mi przy przy takim traktowaniu siadla po roku, znaczy nie calkowicie ale zauwazalnie, na szczescie orika wymienila mi baterie w ramach gwarancji i teraz staram sie o nia dbac czyli jak jest naladowana to w aucie uzywam baterii a do zapalniczki podlaczam dopiero jak sie rozladuje...