a636 nowy ale sie restartuje

• 10 Odpowiedzi
  • 1840 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 25, 2006, 11:10:33 »
Witam wszystkich
Jestem zupełnie nowy w temacie, więc mogę się wypowiadać mało fachowo.

Mam problem polegający na tym że mój Asus często się wyłącza podczas pracy czy grania. Po takim wyłączeniu niekiedy jest problem z włączeniem ponownym. Błyska tylko podświetnienie i dopiero za 3cim razem się odpala.
Albo wyłączam go sam a on przy próbie włączenia uruchamia się jak po zamknięciu systemu, czyli te ekrany powitalne....
Po reinstalacji systemu(chyba tzw. hard reset) na początku spokój a potem to samo.
Pytanie czy to wpływ temperatur?
Czy może jakiśprogram coś kaszani?

:S

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2006, 11:19:46 »
Z twojego opisu wynika że raczej jakiś soft.Zrób hardreset i instaluj pojedyńczo programy i obserwuj co się dzieje

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2006, 12:08:56 »
Dzięki sprawdze.
Ale przy okazji da się jakoś zachować zaplanowane zadania?

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2006, 12:15:47 »
Jeżeli je zsynchronizowałeś z outlookiem na pc to tak

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2006, 22:24:04 »
mam to samo.. Nowy palm a czasem się wyłącza...zmieniałem ustawienia ekranu wyłączania automatycznego itp...nic się nie zmieniło...System mam raczej czysty bo zrobiłem hard reset a palm się znowu wyłączył.... wkurzony
Kurcze już na prawdę nie wiem o co chodzi...a może podpowiecie jak przetestować żeby mieć pewność...może jest jakiś programik który prześwietli system ?!?

Ej a może chodzi o sformatowanie baterii...Ja jestem aktualnie po 1wszym ładowaniu i zauważyłem że im mniej "baterii" tym częstsze wyłączenia ?!?
Po drugie zastanawiające jest że po ładowaniu nie używałem palma przez 6 dni...może coś z tym związanego.
Aktualnie palm mi się do cna rozładował. Dzisiaj ładuję...zobaczymy jak teraz to będzie wyglądało.

BTW vega_william jakbyś do czegoś doszedł to daj znać, bo mam dokładnie takie same symptomy co ty...

Tu coś znalazłem co może trochę pomóc (tj na temat zwykłek a636 ale jest podobny problem):

======================
twingo napisał:
Jedynie co się mogę przyczepić to czasami potrafi mi się wyłączyć w taki sposób, że jedyną drogą na jego włączenie jest miękki reset. Dzieje się tak niezwykle rzadko mruga
======================

Tą niedogodność usuwa nowy ROM do pobrania ze strony Asusa.
Można użyć polskiej wersji to będziesz miał dwa w jednym, poprawiony błąd i polski interfejs

--------------------------------

Czyli co rom spierdzielony czy jak ?!? Ja mam v03.0616.00 POL 0415
Vega jaki masz ty ?!? Chyba nowszych nie ma ?!? Na stronie asusa co do a636n nic nie znalazłem przynamniej na polskiej stronie. Napisałem też maila do autoryzowanego serwisu palmów Asusa...ciekawe co napiszą.

Acha no i wyjeżdżam jutro na tydzień także z mojej strony 7 dni przerwy i ciszy więc się proszę nie dziwić  :))

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 31, 2006, 08:18:43 »
Ja mam rom v03.0607.00 pol 0415
Zrobiło się chłodniej, to może coś zmieni.
Na razie nic nie robie, mam czysty system ale ostatnio mi się wyłączył gdy włączyłem kalednarz.

Zobaczymy co czas pokaze. :)

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2006, 10:51:42 »
vega_william moim zdaniem popełniasz błąd. Nie może być tak, żeby praca palma była uzależniona od pogody. To jest urządzenie, które ma pracować w prawie każdych warunkach. Tak więc nie czekaj, tylko jak najszybciej pisz meila do serwisu, albo wysyłaj im palma o ile jeszcze masz na gwarancji, a chyba masz skoro w temacie jest, że nowy.

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 31, 2006, 13:31:37 »
przyłączam się do wypowiedzi CaSspeR, ostatnio używałem Asusa w samochodzie w okropny upał wisiał na przedniej szybie, przy zdejmowaniu był okropnie gorący i nie miało to wpływu żadnego na jego działanie - oczywiście lepiej unikać takiego narażania sprzętu co też czynię. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2006, 17:18:43 »
Dobra wróciłem i prawie po tygodniu testowania (...nie miałem nic innego do roboty  :D ) doszedłem do poniższych wniosków:

To nie jest kwestia oprogramowania bo poza 1 dniem kiedy miałem Automapę i paru wyłączeniach zrobiłem hard reset i cały czas było to samo. Restarty podczas układania pasjansa, bubblesów wpisywania kontaktów przeglądania kalendarza, czy nawet podczas bezczynności. Problem polega tylko na tym że palm wyłącza się podczas używania ale dokładnie mając go w rękach/ręku. Załączenie jakiegoś programu np tcpmp z jakimś filmem i postawienie na biurku nic nie daje wszystko chodzi, ale znowu ta sama czynność w rękach czasem powoduje wyłączenie.
Sprawa wygląda tak jakby się wyłączał ekran, czasami obudzi palma klawisz funkcyjny, a czasem włącznik, a jeszcze kiedy indziej dopiero wielokrotne wciskanie włącznika.
Wychodzi na to że trzymając w rękach palma rozłącza się jakaś część (moim zdaniem ekran). Uważam tak bo bardzo często po przebudzeniu palm pracuje od tego samego momentu w którym się wyłączył...
Ja mam szczerze dosyć. W poniedziałek dzwonię do Scientific-a i będą umawiał co mam wysłać i jak...
P.S. Acha i jeszcze mi się przypomniało...Przy hold-zie mogę uruchomić system, tylko się za chwilkę wyłącza...a to chyba też podchodzi pod nieprawidłowe działanie...echhhh płakać mi się chce super pocket a ja jak zawsze musiałem trafić jakiś "egzemplarz", zupełnie jak w lotka tylko w drugą stronę, no i na pewno w lotka nie mam szansy trafić  :(

*

Offline jerrryd

• 24
  • Sprzęt: Mi MIX 2, było: MX3, GC-5066FMBT, A636N
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2006, 14:33:10 »
Witam,

ja mam podobnie, ale mam wrażenie, że palm się wiesza najczęściej w grach, które wymagają dość intensywnego używania klawiszy sprzętowych.

Pozdrawiam,
Jarek
pozdr
JerrryD

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 14, 2006, 18:24:47 »
potestuj w jakich sytuacjach to się dzieje i jak tak dalej będzie to jedynie serwis, acha potestuj na czystym fabrycznym systemie po twardym resecie, żeby wlkuczyć możliwość wpływu innego oprogramowania. Ja swojego wysłałem do serwisu i czekam. Jak wróci to napiszę co i jak...