Witam,
Jutro idę odebrać A636 bo już na mnie czeka w sklepie:-) I tu moje pytanie jak ładować wychwalaną w wielu watkach forum ponoć swietną baterię tego urzadzenia by czegoś nie popsuć, by trzymała wystarczająco długo. Przepraszam że dubluje temat odnoscie formowania baterii palmtopów ale proszę napiszcze jak wykonaliście pierwsze i kolejne ładowanie w A636, czy rozładowaliście ją do końca, czy podłaczyliscie palmtopa od razu po wyjęciu z pudełka, jak długo palmtop był podpięty do ładowarki???
Kilka dni temu czytałem na forum , że clubowicz wyłączał asusa A636 na noc przy stanie baterii 50% a rano nie chciał mu się włączyć bez podłączenia do ładowarki - wiec może bateria była źle „ułożona”
Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem czym różni się bateria palma od baterii telefonu komórkowego ( według nie chyba są ogniwa podobnego typu).
Na forum znalazłem odpowiedzi których zupełnie nie rozumiem
1. by ładować palma tak często jak się da.
2. by nie dopuścić do całkowitego rozładowania baterii bo się baterię zniszczy
Moje doświadczenie odnośnie formowania baterii jest zupełnie inne chociaż podkreślam że nabyłem je przy telefonach komórkowych.
Ad. 1 nie wiem jak zrozumieć słowa „ ładowanie palma tak często jak się da” wiec jak nie używam palma np. 3 dni to ma on być podpięty do ładowarki

ładowanie telefonu przez 3 doby bez przerwy kończy się w większości przypadków uszkodzeniem baterii tj. znacznym spadkiem jej pojemności.
Ad. 2 ZAWSZE staram się rozładować baterię telefonu do końca zanim ją podłączę do ładowarki a jak już podłączę to ładowanie trwa przez nockę w moim przypadku to 7-8 godzin. Bateria trzyma długo a jak już się bliska wyczerpaniu to telefon przypomina mi kilkanaście godzin wcześniej. Przez długi czas mogę spokojnie nawiązywać i odbierać połączenia bez obawy ze telefon „padnie”.
Bardzo proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości i oczywiście jak ładujecie swojego A636 :-)
P.S. proszę tylko nie pisać ze baterie typu LI-ION i LI- POL nie posiadają efektu pamięci bo według mnie to bzdury ( znajomi posiadają takie same telefony jak ja , eksploatują je znacznie krócej nie czekają do całkowitego rozładowania baterii i podłączają do ładowarki wcześniej. Dlatego bateria ich trzyma od 30-50% krócej a gdy telefon przypomina o słabym poziomie energii telefon „pada” po kilku godzinach, lub po pierwszym nawiązanym połączeniu:-)