A636 - bateria by długo działała jak nowa :-)

• 4 Odpowiedzi
  • 1690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jan6a

• *
  • 52
« dnia: Marzec 12, 2006, 21:09:04 »
Witam,
 Jutro idę odebrać A636 bo już na mnie czeka w sklepie:-) I tu moje pytanie jak ładować wychwalaną w wielu  watkach forum ponoć swietną baterię tego urzadzenia by czegoś nie popsuć, by trzymała wystarczająco długo.  Przepraszam że dubluje temat odnoscie formowania baterii palmtopów ale proszę napiszcze jak wykonaliście pierwsze i kolejne  ładowanie w A636, czy rozładowaliście ją do końca, czy podłaczyliscie palmtopa od razu po wyjęciu z pudełka, jak długo palmtop był podpięty do ładowarki???

Kilka dni temu czytałem na forum , że clubowicz wyłączał asusa A636 na noc przy stanie baterii 50%  a rano nie chciał mu się włączyć bez podłączenia do ładowarki  - wiec może bateria była źle „ułożona”

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem czym różni się bateria palma od baterii telefonu komórkowego ( według nie chyba są ogniwa podobnego typu).
Na forum znalazłem odpowiedzi których zupełnie nie rozumiem
1.   by ładować palma tak często jak się da.
2.   by nie dopuścić do całkowitego rozładowania baterii bo się baterię zniszczy  

Moje doświadczenie odnośnie formowania baterii jest zupełnie inne chociaż podkreślam że nabyłem je przy telefonach komórkowych.

Ad. 1 nie wiem jak zrozumieć słowa „ ładowanie palma tak często jak się da” wiec jak nie używam palma np. 3 dni to ma on być podpięty do ładowarki ???  ładowanie telefonu przez 3 doby bez przerwy  kończy się w większości przypadków uszkodzeniem baterii tj. znacznym spadkiem jej pojemności.
Ad. 2 ZAWSZE staram się rozładować baterię telefonu do końca zanim ją podłączę do ładowarki  a jak już podłączę to ładowanie trwa przez nockę w moim przypadku to 7-8 godzin. Bateria trzyma długo a jak już się bliska wyczerpaniu to telefon przypomina  mi kilkanaście godzin wcześniej. Przez długi czas mogę spokojnie nawiązywać i odbierać  połączenia bez obawy ze telefon „padnie”.

Bardzo proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości i oczywiście jak ładujecie swojego A636 :-)

P.S. proszę tylko nie pisać ze baterie typu LI-ION i LI- POL  nie posiadają efektu pamięci bo według mnie to bzdury ( znajomi posiadają takie same telefony jak ja , eksploatują je  znacznie krócej  nie czekają do całkowitego rozładowania baterii i podłączają do ładowarki wcześniej. Dlatego bateria ich trzyma od 30-50% krócej a gdy telefon przypomina o słabym poziomie energii telefon „pada” po kilku godzinach, lub po pierwszym nawiązanym połączeniu:-)

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2006, 11:20:31 »
Calkowite rozladowanie to takie, kiedy w baterii nie zostanie juz kompletnie nic. Mialem tak kilka razy, ze bateria po kilku miesiacach nieuzywania nie dawala znaku zycia (nawet podlaczona do ladowarki). Wtedy musialem "na chama" podlaczac styki na kilka minut bezposrednio do zasilacza i po kilku minutach moglem normalnie zaczac ladowac.

To, ze telefon sie Tobie wylaczy, to jedynie oznacza, ze poziom energii w akumulatorku osiagnal odpowiednio niski poziom, ale to nie jest jeszcze calkowite rozladowanie.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2006, 14:54:35 »
Wg, Mnie tez nie ma żadnej różnicy w eksploatowaniu baterii palma i telefonu (typ ogniw ten sam) wiec twój sposób jest optymalny. W przypadku pocketa będziesz miał jedynie problem z realizacja optymalnych cykli (tj praca na pełnych cyklach rozladowania- ladowania)- poniewaz nawet podczas podłączenia z kompem poprzez USB bateria (lekko bo lekko) ale jest doładowywana (no chyba że nie będziesz czekał z transmisja danych na ładowanie baterii :) ).
A co do kompletnego rozładowania to tak jak pisal kobyla- problem może być wtedy jeśli nie naładowaną baterie zostawisz na kilka tygodni lub zapomnisz palma wziąć z samochodu w mroźną noc (no chyba ze ktos sie nim "zaopiekuje").
Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2006, 21:54:28 »
No właśnie - sam nie wiem czym się różni bateria w pda od telefonu...
Sam się nawet zastanawiam nad możliwością  zastąpienia baterii w a730 jaką z komórki (w a730 jest tylko 1100 MAh a komórki mają nawet po 2200)...
Wg mnie nie ma przeszkód ale nie wim jak z softem wspomagającym ładowanie w PDA? Tu może być kłopot...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 22, 2006, 00:21:19 »
asus ma li-jon wiec samo formowanie bateri juz nie ma tak duzego znaczenia jak kiedys to bylo przy ni-mh. Wystarczy rozladowac ja do konca i wrzuc na ladowanie na noc i tak 2-3 razy jednak jesli tego sie nie zrobi tez tragedi nie bedzie bo li-jon nie ma efektu pamieciowego i mozna ja doladowywac