Ile kosztuje wyświetlacz do A636?

• 12 Odpowiedzi
  • 2365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wolfrl

• **
  • 119
« dnia: Kwiecień 19, 2006, 11:19:39 »
Ile może kosztować wyświetlacz do A636 i jak go samemu wymienić?

*

Offline Tadzik

• **
  • 119
  • ...jeszcze tylko zbudować dom...
    • Mój blog z moim synem w roli głównej. :)
  • Sprzęt: MyPal A636 -> Cruser Sigma B43
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2006, 13:58:14 »
Mam dane do A620 ale myślę, że do A636 nie będzie sporo droższy (choć mogę się mylić, bo A636 to nowy model a za to też się płaci).
Kompletny wyświetlacz do A620 to ok. 140euro (http://tinyurl.com/hlokg),
z kolei sam panel dotykowy to ok. 80euro (http://tinyurl.com/e77dp) ale jak znam życie to sam LCD nie będzie kosztował 60 euro...   :wink:
Na tej samej stronie jest wzmianka, że wymiana jest trudna i można sobie uszkodzić świeży zakup. Mimo to ja bym spróbował, tym bardziej, że nie ma żadnego lutowania (taśma i kilka śrub).
Pozdro
640K of memory should be enough for anybody.
[Bill Gates,1981]

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2006, 23:05:45 »
co Ty Wolfr kombinujesz... wrocil Ci juz a636 z serwisu?

*

Offline Wolfrl

• **
  • 119
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2006, 09:15:37 »
No wlaśnie wrócił. We wtorek. I już się wybudza i ma nowy wyświetlacz. Ale jakiś dziwny ten wyświetlacz. Pewnie będziecie się śmiać ale jestem przewrażliwiony na punkcie sprzętu i u mnie musi działaś wszystko idealnie.

No więc z wyświetlaczem jest tak, że jak się na niego patrzy nieruchomo to jest oki, ale jak się zmienia punkt na ktory się patrzy, bądź poruszy sprzętem to przez ułamek sekundy widac pozione takie jakby linie. Po momencie oko się do tego przyzwyczaja i juz nie widać. Normalnie to się nie rzuca w oczy. Ba, niektóre osoby tego nie widzą, ale mnie to drażni :D.
Dzwoniłem do serwisu w tej sprawie i kurcze nawet nie wiedziałem jak to wytłumaczyć. Powiedzieli mi, że mogę im wysłać na podstawie tego RMA co miałem poprzednio, mam na kartce dokładnie opisac o co chodzi a oni zobaczą co i jak. Jeśli też to zobaczą to wymienią na inny wyświetlacz, a jeśli nie to mi odeślą i będę musiał zapłacić za transport.Biorąc pod uwagę moje przewrażliwienie pod względem sprzętu, to pewnie nic nie zobaczą, więc to będzie tylko strata kasy. Poza tym sprawdzałem ze sprzętem kumpla (co prawda MDA I) i też widać takie linie ale są chyba mniej widoczne. Co ciekawe nie zauważyłem tego w poprzednim wyświetlaczu. No chyba, że nie zdążyłem bo padł  :wink: Pytałem w serwisie ile by kosztowała wymiana wyświetlacza na żądanie, nawet gdyby się okazało, że według serwisu ten jest sprawny. Dowiedziałem się, że nie będzie mi się to opłacać bo sam wyświetlacz w serwisie kosztuje 500 zł netto no i doszła by do tego robocizna, więc pomyślałem sobie, że może bym gdzieś kupił wyświetlacz i wymienił samemu.

Wiem, kombinuję jak koń pod górkę  :D

*

Offline redik

• **
  • 214
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2006, 09:40:54 »
chyba żaluje ze zapytałem 8)
poziome tak jakby linie przez ułamek sekundy mowisz....

*

Offline Wolfrl

• **
  • 119
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 20, 2006, 10:02:53 »
No poziome. Takie zjawisko jak na zasadzie patrzenia na monitor nie wyregulowany. Jak patrzysz prosto to jest dobrze a jak kątem oka to czasem widać migotanie. Nie mówię, że ten wyświetlacz jest uszkodzony czy coś ale moim zdaniem jest gorszej jakości niż ten zamontowany standardowo w A636 i to się może zgadzać, zwlaszcza że się dowiedziałem, że serwis nie bierze wyświetlaczy od Asusa tylko od 3 różnych producentów.

Ja widocznie mialem fuksa...
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2006, 11:10:09 »
Witam Wolfrl. U mnie jest wszystko ok. Tak mi sie przynajmiej wydaje. Co innego mozna powiedziec o serwisie ASUSA - ORICE. Dostalem wydruk z informacja o naprawie i co ciekawe zakonczenie naprawy w piatek 21.04.06, a sprzet otrzymalem takze w piatek, ale 28.04.06. Chamstwo i nic wiecej. Mam na szczescie list przewozowy. Niby tydzien, ale co za podejscie!!! Pozdrawiam

*

Offline Wolfrl

• **
  • 119
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 01, 2006, 11:30:38 »
Heh, sprawdziłem u kumpla wyświetlacz w Mio168 i w jakimś innym Yakumo i też są paski więc chyba jestem przewrażliwiony i wszędzie tak jest. Kumpel stwierdził, że ma pda pół roku i jakbym mu nie pokazał to by do dzisiaj nie zauważył :wink: Może ich poprostu nie zauważyłem wcześniej na moim wyświetlaczu. Co do serwisu, hmmm na protokole zgłoszenia do serwisu mam datę 23 marca a na protokole naprawy 14 kwietnia więc wumiana wyświetlacza trwala 3 tygodnie. Jak na mój gust to trochę długo, biorąc pod uwagę, że wyświetlacz jest modułowy i wymiana ogranicza się do otwarcia pda, odczepienia lcd, wstawienia nowego i złożenia pda (tak przynajmniej gdzieś czytałem).

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2006, 15:52:39 »
No widzisz. Nie wnikaj i tyle. Widocznie tak ma byc. Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 08, 2006, 13:43:34 »
Własnie ten sam problem opisałem w N520 bo to samo zauwazyłem ale jakos nikt mi nie odpisał ze spotkał sie z podobnym przypadkiem. Myślę ze mamy sokoli wzrok a te paski sa winą folii ktorej uzywamy. Dobrze ze zajzałem na to forum i odpowiedz znalazlem sam. Pozdrawiam

*

Offline Wolfrl

• **
  • 119
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2006, 21:49:59 »
Heh, tyle ze ja juz nie mam folii. Wydaje mi się, że poprostu tak już jest i tyle.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2006, 22:26:16 »
Wolfrl
"Heh, tyle ze ja juz nie mam folii. Wydaje mi się, że poprostu tak już jest i tyle.Wolfrl"
Własnie ze nie masz racji udało mi sie znaleść przyczyne i zapewniam Ciebie nie jest to wyswietlacz???

*

Offline drogi

• 277
  • Sprzęt: HTC Diamond, Samsung I5700
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2006, 08:05:01 »
Rowniez cos takiego zauwazylem w A636 bez zalozonej foli jak i z zalozona folia, i to chyba nie kwestia sokolego wzroku tylko zapewne jego wrazliwosci. Taki sam efek widze w telefonie (Siemens SX1) wiec to pewnie taka uroda wyswietlaczy jeszcze nie do konca idealnych. Trzeba sie przyzwyczaic i napewno nie placic za zbedna wymiane wyswietlacza.