A 639 - kompedium wiedzy

• 64 Odpowiedzi
  • 27435 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
A 639 - kompedium wiedzy
« dnia: Wrzesień 21, 2007, 11:24:00 »
Ponieważ nie ma wydzielonego wątku dla A639 postanowiłem takowy założyć  :) z myślą żeby zebrać w jednym miejscu wszelkie przydatne informacje, rozwiązania problemów etc odnośnie tego urządzenia.
Na początek zapodam coś od siebie  :-|
Przesiadłem się pół roku temu na A639 mając wcześniej A636. Uważam że A639 jest warty swojej niemałej ceny. Poza sporymi gabarytami nie dostrzegam mankamentów - pod WM5 wszystko chodzi miodzio, zwłaszcza chwalę sobie synchro z komórką po BT, działanie WiFi i AS - synchro po BT z czym miałem nieraz problemy w A636. Fajną sprawą jest stacja dokująca w komplecie - bardzo przydatna i ergonomiczna.
Najwiekszy bajer jak dla mnie to wbudowana pamięć 1GB (flash disk) - o ile wiem jest póki co niewiele pocketów z takim rozwiązaniem.
Karty pamięci SD 4GB jak i mniejsze są obsługiwane bez problemu, natomiast nie są widziane SDHC.
Automapa 3 i 4 oraz Destinator chodzą elegancko, GPS szybko łapie fixa. Reasumując jestem bardzo zadowolony i sprzęt śmiało można polecić jako "sprawdzony w praktyce". Ciekawy jestem jaką opinię mają inni użytkownicy A639? Interesuje mnie zwłaszcza czy po wgraniu ROMu z WM6 wszystko chodzi jak należy? Póki co czytając wątek o WM6 mam "pomroczność jasną" ale tam komentowane są różne urządzenia Asusa w kupie stąd to pytanie tutaj tylko odnosnie A639.
I jeszcze zapytanie o wbudowany flash disk; czy ta pamięć ma jakieś plusy/minusy w stosunku do wymiennych kart pamięci? Ostatnio zainstalowałem na flash disku Automapę i odnoszę wrażenie że chodzi teraz szybciej niż w przypadku instalacji na SD - ma ktoś podobne spostrzeżenia? Czy hard reset wymazuje też dane z flash diska czy też traktowany on jest jak pamięć zewnętrzna?

*

Offline piteron

• *
  • 99
  • Sprzęt: 639
Odp: A 639 - kompedium wiedzy
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2007, 12:26:35 »
więc po kolei
-karty SDHC są widziane,trzeba  zainstalować patch za strony Asusa
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=MyPal%20A639
-u mnie pod WM6 były problemy,z pracą GPS pod ładowarką samochodową,pomógł patch(link powyżej)
-karty 8Gb są widziane ,osobiście to sprawdzałem na tej karcie TRANSCEND 8Gb
-pamięć flash jest sporo szybsza od pamięci wymiennej,mam podobne spostrzeżenia co do aplikacji typu Auto Mapa
-Hard reset nie kasuje pamięci Flash,ani pamięci zewnętrznej

teraz moje spostrzeżenia,na początku miałem spore problemy z ekranem,i po wgraniu WM6 z nim samym,ale po wymianie w sklepie na model który już przez producenta miał zapodane WM6 wszystkie problemy opisywane na forum u mnie osobiście nie występują,moim zdaniem przed instalacją WM6 powinno się wyczyścić pamięć Ram,ale jak to zrobić na dobrą sprawę nie dowiedziałem się nawet w supporcie Asusa,a mając doświadczenie z Windowsami pecetowymi to wiem tylko tyle że np uaktualnienie z Millenium do XP jedyne co powodowało to masę bluescreenów,i mega niestabilną pracę,z kolei zainstalowanie na czystej partycji i wszystko było ok
co można uznać za plusy
na pewno procesor,nie jest to jakiś tam Samsung,tylko stary poczciwy ,i co najważniejsze nie wysilony Intel,potencjał w tym procku jest spory,u mnie ok 2 tygodni pracował wykręcony na 624 Mhz,i nic kompletnie nic się nie działo ,oprócz oczywiście większego apetytu na energię,
niektórzy donosili o niestabilność,absolutnie tego nie potwierdzam,sprawdzałem go z takimi ustawieniami dosyć intensywnie,i jedno co widać że rzeczywiście PDA pracuje  szybciej,
plusem jest na pewno pamięć Rom,ale tu już kolega się wypowiadał
następna zaletą jest na pewno antena GPS,tam gdzie tak chwalony FS 560 nie widzi juz ani jednej satelity,w 639 można jeszcze nawigować(widoczność ok 3-4 satelit)
oczywiście należy wspomnieć o samym zasilaniu,bateria zastosowana w urządzeniu pozwala na bezproblemowe nawigowanie ok 5 godzin przy średnim poziomie sygnału,oczywiście nie sama bateria(pojemnością i technologią wykonania)jest tu zapewne odpowiedzialna,tylko cała konstrukcja ,ale fakt pozostaje faktem że w tej klasie urządzeń 639 jest liderem
ale każdy medal ma dwie strony
moim zdaniem spora wadą jest uchwyt samochodowy,sposób wkładania PDA w ten uchwyt jest jak dla mnie kontrowersyjny,nigdy do końca nie wiem czy dobrze trawię w port komunikacyjny
tutaj moim zdaniem liderem ergonomii pod tym względem są uchwyty firmy DELL
sam port ,tez jest udziwniona konstrukcją Asusa,moim zdaniem sporo lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie zwykłego mini USB
w końcu można by było zastosować obudowę z lepszych materiałów,w końcu tańszy 696 ma obudowę aluminiową,co moim zdaniem dodaje szyku,ale tez jest bardziej astetyczne i na pewno trwalsze

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2007, 13:04:44 »
teraz moje spostrzeżenia,na początku miałem spore problemy z ekranem,i po wgraniu WM6 z nim samym,ale po wymianie w sklepie na model który już przez producenta miał zapodane WM6 wszystkie problemy opisywane na forum u mnie osobiście nie występują,moim zdaniem przed instalacją WM6 powinno się wyczyścić pamięć Ram,ale jak to zrobić na dobrą sprawę nie dowiedziałem się nawet w supporcie Asusa
Czyli nadal są problemy po przejściu z WM5 na WM6...?

następna zaletą jest na pewno antena GPS,tam gdzie tak chwalony FS 560 nie widzi juz ani jednej satelity,w 639 można jeszcze nawigować(widoczność ok 3-4 satelit)
To prawda. Jechałem kiedyś autem kolegi i ponieważ nie miałem tam uchwytu położyłem Asusa do schowka pod deską rozdzielczą, koło lewarka i sądziłem że nawigacja działać nie będzie. Zdziwko było moje ogromne - nawi działała bez zarzutu, choć sygnał z GPS w ogóle nie docierał z góry a co najwyzej "po skosie" i to sporym

oczywiście należy wspomnieć o samym zasilaniu,bateria zastosowana w urządzeniu pozwala na bezproblemowe nawigowanie ok 5 godzin przy średnim poziomie sygnału,oczywiście nie sama bateria(pojemnością i technologią wykonania)jest tu zapewne odpowiedzialna,tylko cała konstrukcja ,ale fakt pozostaje faktem że w tej klasie urządzeń 639 jest liderem
Baterie w Asusach to rewelacja nie tylko w A639

moim zdaniem spora wadą jest uchwyt samochodowy,sposób wkładania PDA w ten uchwyt jest jak dla mnie kontrowersyjny,nigdy do końca nie wiem czy dobrze trawię w port komunikacyjny
Mam podobne odczucia - zawsze się boję że uszkodzę złącze. I szkoda że to nie jest mini-USB

w końcu tańszy 696 ma obudowę aluminiową,co moim zdaniem dodaje szyku,ale tez jest bardziej astetyczne i na pewno trwalsze
Cóż, A696 jest nowszą konstrukcją i faktycznie lepiej wygląda a przede wszystkim jest znacznie cieńszy co umożliwia noszenie go w kieszeni co w A639 jest raczej trudne (trza mieć przepastne kieszenie). Pocieszam się tym że ja wykorzystuję ten sprzęt niemal wyłącznie w samochodzie, więc jego gabaryty mi nie przeszkadzają

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2007, 20:44:22 »
Po zainstalowaniu nowej wersji softu WM6 na A639:

http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/IA/Mypal%20A639/FUU_PLK.zip

Problemy znikają. Soft bardziej dopracowany, z kartami - nie ma problemów.
Wystęoują jedynie pewne problemy z odinstalowaniem starych programów.
Generalnie z A639 jestem Bardzo Zadowolony. Stabilne działanie, bateria też super trzyma.
Niejednokrotnie wyratował mnie GPS z opresji, gdy zapuszczałem się w głąb Kaszub i musiałem znaleźdź drogę.
Faktycznie przydało by się złącze USB.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 22, 2007, 20:02:22 »
Po zainstalowaniu nowej wersji softu WM6 na A639:

http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/IA/Mypal%20A639/FUU_PLK.zip

Problemy znikają.
Z jednym istotnym wyjątkiem; nowy system (WM 6.0) nie daje możliwości połączenia z internetem przez komórkę - brak zakładki dla dodatkowej komendy inicjującej połączenie... :(

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 22, 2007, 21:45:15 »
Daje możliwość - wczoraj próbowałem poprzez - niestety - Irdę i funkconuje. Jako numer wybierany wpisałem *99# i śmiga że hej.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 24, 2007, 11:27:07 »
Daje możliwość - wczoraj próbowałem poprzez - niestety - Irdę i funkconuje. Jako numer wybierany wpisałem *99# i śmiga że hej.

To ja tu czegoś nie rozumiem; skoro działa przez Irdę to powinno też przez BT... Bo przecież nie problem w tym że jak podłączona jest komórka z Asusem ale to jak jest inicjowane połączenie z internetem. W teorii to nie powinno działać bez podania dodatkowej komendy inicjacyjnej niezależnie od sposobu komunikacji pocketa z komórką. Ale skoro mówisz że działa przez Irdę to trzeba się będzie przeprosić z tym archaicznym i niewygodnym rozwiązaniem i (muszę sprawdzić czy E65 ma coś takiego jak Irda).

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2007, 15:56:23 »
Czyli mam rozumieć że nowy ROM A639 V01.0733.00 Polish version datowany na 2007/09/12 rozwiązuje wszelkie problemy łącznie z procesem Deskop ??? Bo jeśli tak to chyba znowu się przesiąde :)
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 25, 2007, 17:35:36 »
Desktop niekiedy mi sie w uruchomionych programach pokazywał. Jednak jak zastosowałem do zamykania programów InClose Mobile (polecam). Nie pokazuje mi się.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2007, 18:33:02 »
Jak nie zmieniałeś motywu na Today'u to się nie pokazał :) a próba jego zamknięcia powodowała zwis w poprzedniej wersji. Może ktoś sprawdzi w tej wersji i potwierdzic na 100% ?
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2007, 22:15:13 »
Zmieniałem motywy i się nie pokazuje. Nie występują również żadne zwisy systemu. Jedyny problem to z odinstalowywaniem programów, ale z drugiej strony ile z tego się korzysta - niewiele.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 26, 2007, 08:41:12 »
ok, thx

*

Offline Ramaj

• 10
  • Sprzęt: ASUS MyPal A639           AM 5.1.0
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 27, 2007, 21:42:42 »
Jestem nowym użytkownikiem PDA Asus 639 i nie bardzo kumam pewne rzeczy.Proszę o wyjaśnienie nast. kwestii.Moj PDA ma Flash disk  ok.1 GB i tam rozumiem moge sobie również coś instalowac czy zapisywać .Po kliknięciu na Eksploratoer plików  rozwija się lista katalogów i tam m.innymi jest My Dokuments (gdzie domyślnie mogę trzymać swoje pliki),a w nim m.innymi  Moja Muzyka.Do tego katalogu skopiowałem ok.26 MB muzyki.Pytanie : gdzie te pliki zostały zapisane,która pamięć została zajęta, skoro na Flash disk pozostało tyle samo miejsca co przed t.j. 828,52 MB

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 27, 2007, 23:21:52 »
w pamięci PDA :) Czytaj instrukcje i FAQ zanim weźmiesz do łapki urządzenie pierwszy raz.

*

Offline Ramaj

• 10
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 28, 2007, 08:13:03 »
w pamięci PDA :) Czytaj instrukcje i FAQ zanim weźmiesz do łapki urządzenie pierwszy raz.
Mądralo,pokaż gdzie w instrukcji jest to zapisane.
Co za wjaśnienie  "w pamięci PDA",ale w jakiej pamięci,ile ma ona pojemnosci,jak to sprawdzić.

*

Soovek

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 28, 2007, 08:59:17 »
Mądralo,pokaż gdzie w instrukcji jest to zapisane.
Co za wjaśnienie  "w pamięci PDA",ale w jakiej pamięci,ile ma ona pojemnosci,jak to sprawdzić.
Proponuje opanować podstawy obsługo kompóterów PC a potem brać się za PDA  :mrgreen:

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 28, 2007, 11:07:25 »
Amen, nikt ci instrukcji nie będzie pisal, lub uczyl cie czytania i  zrozumienia slowa pisanego. Proponoju zmiane tytulu watku na :"A639 - kompendium wiedzy dla tych co przeczytali instrukcje i FAQ" bo nastepne pytanie jakie sie tu pojawi to jak zrobic HR... :mad:

*

Offline Ramaj

• 10
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 28, 2007, 13:32:14 »
dziękli,dzięki za pomoc,teraz wiem ,że jak się nie zjadło wszytkich rozumów to nie ma co szukac na tym forum.Widzisz a w Asusie nikt się nie wymądrzał i wyjaśnili jak i co.

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 28, 2007, 17:29:42 »
Jest pamięć RAM gdzie korzystają z niej programy i flash do przechowywania danych.
Masz dwa katalogi My Dokuments jak wejdziesz do Ekploratora właśnie:
w głównym katalogu w pamięci RAM
w Flash Disk.
Korzystaj z tego drugiego.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 28, 2007, 18:01:56 »
teraz wiem ,że jak się nie zjadło wszytkich rozumów to nie ma co szukac na tym forum
Masz rację. Jak sie nie zjadło instrukcji to nie masz co szuka na tym forum - oszczędź sobie i nam nerwów.

Widzisz a w Asusie nikt się nie wymądrzał i wyjaśnili jak i co
Łaski Ci nie zrobili, od tego tam są, płacisz i wymagasz. Mi było łatwiej przeczytac instrukcje ze zrozumieniem niż płaci za połączenie do helpdesku. Grubego portfela Tobie i cierpliwości ludziom na helbdesk'u życze.

*

Offline Ramaj

• 10
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 29, 2007, 21:51:42 »
teraz wiem ,że jak się nie zjadło wszytkich rozumów to nie ma co szukac na tym forum
Masz rację. Jak sie nie zjadło instrukcji to nie masz co szuka na tym forum - oszczędź sobie i nam nerwów.

Widzisz a w Asusie nikt się nie wymądrzał i wyjaśnili jak i co
Łaski Ci nie zrobili, od tego tam są, płacisz i wymagasz. Mi było łatwiej przeczytac instrukcje ze zrozumieniem niż płaci za połączenie do helpdesku. Grubego portfela Tobie i cierpliwości ludziom na helbdesk'u życze.

To po co jazgotasz ,ciebie konkretnie o nic nie pytałem.Lecz swoje kompleksy u specjalistów a nie na forum,-  albo niech tam czuj się dowartościowany.

Napisane: Wrzesień 29, 2007, 21:44:37
Jest pamięć RAM gdzie korzystają z niej programy i flash do przechowywania danych.
Masz dwa katalogi My Dokuments jak wejdziesz do Ekploratora właśnie:
w głównym katalogu w pamięci RAM
w Flash Disk.
Korzystaj z tego drugiego.

Dzięki.Moje wątpliwości wyniknęły z tego,ze właśnie na flash disku nie ma katalogu My Dokuments

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 29, 2007, 22:55:32 »
Dzięki.Moje wątpliwości wyniknęły z tego,ze właśnie na flash disku nie ma katalogu My Dokuments
o my good...  :grin: :mrgreen:

Boże chroń to forum przed dziecmi  z PDA w rękach ...

Sorry za offtop all, już nie bede ale spadłem z krzesła prawie  :D

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2007, 22:57:44 wysłana przez forestowy »

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 30, 2007, 11:53:04 »
[/quote]

Dziwna sprawa. No to nie zostaje nic innego jak stworzyć na dysku flash My Dokuments za pomocą Eksploratora.

*

Offline Ramaj

• 10
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 30, 2007, 16:24:48 »

Dziwna sprawa. No to nie zostaje nic innego jak stworzyć na dysku flash My Dokuments za pomocą Eksploratora.
[/quote]

Ta właśnie zrobiłem.Dzięki raz jeszcze.

Napisane: Wrzesień 30, 2007, 16:21:34
o my good...  :grin: :mrgreen:

Boże chroń to forum przed dziecmi  z PDA w rękach ...

Sorry za offtop all, już nie bede ale spadłem z krzesła prawie  :D

No i nie  podnoś się,tam masz miejsce.

*

Offline genek

• 47
  • Sprzęt: Asus A639, Asus A6JM, Samsung Omnia
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 14, 2007, 21:32:57 »
W ramach bazy wiedzy o A639.
Wczoraj mialem problem z synchronizacja przez Activesync, tzn po podlaczeniu mialem komunikat, ze: "synchronizacja nie moze zostac ukonczona, prosze o odlaczenie urzadzenia i podlaczenia go ponownie".
Deinstalacja, reinstalacja, naprawa zadnych rezultatow. Po nocy goolowania, szukania po forach i przespaniu problemu zrobilem hard reset - to dopiero pomoglo i problem znikl.

Nadmienie, ze mam WM6 fabrycznie wgrany z najnowsza poprawka, choc na podelku jest napisane WM6 upgrade. Z zainstalowanych programow byly: destinator6, spb pocket wheather and spb pocket plus, pare gierek, wisbar advance 2. W sumie nie doszedlem co bylo przyczyna (jak gdzies doczytalem prawdopodobnie corrupted files) ale jak to sie moglo stac nie mam pojecia. BTW jedyne co moglem zrobic to tylko przegladac zawartosc pda przez activesync. Przy probie kopiowania w jedna lub druga strone odrazu wyskakiwal blad. Nie mniej jednak jedyne lekarstwo to hard reset. Czy ktos moze spotkal sie z czyms takim??

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 15, 2007, 11:51:17 »
Czy ktos moze spotkal sie z czyms takim??
Opisujesz prozę życia kolego - problemy z AS miewa każdy użytkownik PDA a winny jest kiepski system operacyjny i to po obu stronach (pocket/desktop).
Natomiast wg mnie pod WM 6.0 AS chodzi dużo lepiej niż pod wm 5.0 - osobiście nie miałem jeszcze zawiechy. Z całą pewnością, przyczyną była któraś z gierek - ja dlatego nie instaluję niczego zbędnego bo też już to przerabiałem. Na szczęście HR w pockecie to jest moment podobnie jak i pełny back-up - szkoda że XP nie da się tak łatwo "zresetować" :S

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 18, 2007, 22:49:37 »
Tak to już jest z urządzeniami, które są programowalne, np. dzisiaj pokiełbasiło się mojej pralce. Po Resecie wróciło do normy.
A może ktoś wie jak zrobić, aby były widoczne rozszerzenia plików w A639 np. xxx.doc, xxx.mp3 itd?

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 19, 2007, 01:13:53 »
A może ktoś wie jak zrobić, aby były widoczne rozszerzenia plików w A639 np. xxx.doc, xxx.mp3 itd?
Zainstalować i używać Total Comander . on pokazuje  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 19, 2007, 23:44:41 »
Dzięki - super! TotalCommander sprawdził się w 100%

*

Offline genek

• 47
  • Sprzęt: Asus A639, Asus A6JM, Samsung Omnia
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 22, 2007, 21:03:55 »
Witam,

pytanie do wszystkich posiadaczy 639-i.

Jakie karty SDHC uzywacie no i jakie pojemnosci, ewentualnie jakie problemy macie?